Субота, 27 Квітня 2024 р.
7 Вересня 2023

ДІТЯМ РАКЕТИ НЕ СТРАШНІ

Зробити укриття, необхідне для місцевої школи, а разом із цим провести низку культурних заходів взялись у Колибаївці. Допомогла в цьому співпраця місцевих і міжнародних організацій.

Іноді до позитивних змін людей спонукає не надто весела реальність. Так сталося і в нашій освіті, до якої з початком повномасштабного вторгнення змінилися вимоги. Розповідає головний спеціаліст загального відділу Кам’янець-Подільської міськ­ради Олена ШТАНЬКО:

– Тепер кожна школа повинна мати укриття. Його для Колибаївської гімназії вирішили облаштувати на території старостату. Однак для цього в обраному приміщенні необхідно було відремонтувати підлогу. На щастя, знайти гроші допомогла ГО «НТЦ Подільський біорегіон», керівником якої є мешканець села Юрій ПАСТУХ.

За словами пані Олени, в трав­ні цього року сільській громаді разом із громадською органі­зацією вдалося виграти грант та отримати 73 тисячі гривень. На допомогу прийшов поль­ський фонд «Освіта для демократії, який разом із ГО «Наше Поділля» реалізують проєкт «Під­тримка українського громадянського суспільства та волонтерських ініціатив». Також цій співпраці сприяє Національний фонд на підтримку демократії (США).

Грант був передбачений якраз для підтримки соцпроєктів у невеликих селах, що оточують територіальні центри, як-от Кам’янець-Подільський, – каже Юрій Пастух. – Коли ми були на видачі гуманітарної допомоги в Колибаївці, нам повідомили, що є проблема з укриттям. Необхідний був ремонт підлоги, аби сховище атестували. Якби цього не було зроблено до вересня, то школу могли б закрити. Тож потрібно було щось робити. На щастя, в Колибаївці нам дуже до­помогли грант і низка людей (Вік­тор Мельник, Анатолій Кристофович, Олег Хомак, Василь Черво­ногродсь­кий, Олександр Ільчук, Юлік Козінов, Юрій Шабага та Олена Штанько).

Аби розв’язати проблему, активісти й створили грантову заявку, а потім – проєкт «Практика соціальної взаємодії і співучас­ті ВПО та активних мешканців села Колибаївка».
Попри те, що головним зав­данням було покращення шкільної інфраструктури, на цьому все не закінчується. У проєкт закладено проведення 10 куль­турних, інтеграційних і спортивних заходів для селян та внут­рішньо переміщених осіб, яких у Колибаївці, Смотричі, Віль­ховці та Чагарівці близько 20 родин.

Зокрема, в день, коли до села завітав «Подолянин», 27 серп­ня, відбувся інтеграційний захід «Україна очима дітей», де діти за допомогою малюнків виразили власне бачення того, як повинно виглядати майбутнє нашої країни. А за два дні до цього відбувся театралізований перформанс «Кам’янець – остання столиця УНР».
Також Олена Штанько роз­повідає, що додатково вдалося облаштувати укриття й на потреби місцевого садочка. Для молодших дітлахів шкільне сховище не підходить, оскільки є різниця у вимогах. Та й у старостаті місця вистачить лише для школярів. Але для малечі підготували приміщення у ФАПі. Тож безпекові питання в Колибаївці наразі вирішені.

Олександр ЩЕРБАТИХ.