Неділя, 28 Квітня 2024 р.
19 Жовтня 2023

НЕХАЙ УСЕ БУДЕ ЕКСТРАКЛАСУ, ЗА ДЕРЖСТАНДАРТОМ ТА БЕЗ ГМО!

Десятьма видами борщу зустрічав гостей 13 жовтня Ка­м’янець-Подільський фаховий коледж харчової промисловості Національного університету харчових технологій. Приводом став День працівників харчової промисловості, що відзначається в Україні в третю неділю жовтня.

Перша згадка про борщ в історичних документах датується кінцем жовтня 1584 року. 1 липня 2022 р. ЮНЕСКО внесла борщ до Списку нематеріальної культурної спадщини, яка потребує охорони.
Червоний, найулюбленіший, готують із капустою, буряком, морквою, петрушкою (пастернаком), із другої половини ХІХ ст. – і з картоплею. Наші предки у святкові чи недільні дні борщ варили на м’ясній юшці (зі свинини чи птиці), в будні – затовку­вали або засмажували салом із часником і цибулею або сметаною. До білого борщу додавали квашений цукровий буряк, пшоно. Особливістю борщу з вишнями було приготування бульйону на телячих щічках із додаванням консервованої вишні.
Рецептів борщу існує безліч, і ледь не кожна господиня має власний. Доволі часто рецепти борщу в сім’ях дбайливо передаються з покоління в покоління, а деякі навіть тримаються в суворій таємниці.
А у харчовому на гостинах готували борщ український із пампушками, полтавський із галушками, білий, зелений, з вишнею, з в’яленою грушею, з грибами, з рибними фрикадельками, флотський зі свинокопченостями, хмельницький із пиріжками з горохом.
Після привітального слова в.о. директора коледжу Діани ФУРМАН до колективу, студентів і гостей, серед яких були заступник міського голови Дмитро НАЗАРЕНКО, начальниця відділу за­гальної, середньої, позашкільної освіти міськуправління освіти і науки Валентина ПОТАНСЬ­КА, представниця громадської приймальні депутатки облради Уляни Ткаченко в Кам’янці-Подільському Аліна БРИЗІЦЬКА, приступили до частувань не тіль­ки борщем, а й хлібом із гарбуза та різноманітними смаколиками, виготовленими здобувачами освіти під керівництвом фахових викладачів. Поперед­ньо можна було побачити майстер-­клас із приготування борщу.
Аби й кам’янчани скуштували один із варіантів улюбленої української страви, наша родина харчовиків радо ділиться оригінальним рецептом.

БОРЩ ІЗ ГРИБАМИ І ЧОРНОСЛИВОМ

Склад: чорнослив – 90 г, гриби білі сушені – 25 г, буряк – 300 г, капуста – 180 г, морква – 60 г, пет­рушка – 15 г, цибуля – 1 шт., томат-пюре – 50 г, борошно – 15 г, маргарин столовий – 30 г, цукор – 15 г, оцет – 25 г, сметана – 30 г, лавровий лист, перець, гвоздика – на смак.
Приготування. Овочі нарізати соломкою. Промитий чорно­слив покласти в грибний бульйон разом із підготовленим буряком. Далі варити борщ звичайним способом. Якщо його готують у великій кількості, то для правильного розподілу на порції чорнослив зварити окремо, а відвар влити в борщ. Варені гриби нашаткувати і разом зі спеціями (лавровий лист, перець, гвоздика) додати в борщ. Подавати з чорносливом, сметаною і зеленню.
Дякуємо за чудову атмосферу заходу Бахмутському коледжу культури і мистецтв ім.Івана Караби­ця, зразковій хореографічній студії «Пірует», солістці центру «Розмай» Тетяні Наголюк. А за співпрацю – нашим стейкхолдерам – ресторану «Berry Wine» та готельно-ресторанному комплексу «Dynasty».

Людмила БЕЛІНСЬКА, викладачка циклової комісії гуманітарних дисциплін.