Субота, 27 Квітня 2024 р.
26 Жовтня 2023

ПРО СКОРОПАДСЬКОГО В ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ

У неділю, 22 жовтня, виповнилося 105 років із моменту заснування нинішнього К-ПНУ ім.Івана Огієнка. Обійти таку дату наукова спільнота не могла…

Відкриттю вишу передували декілька подій. Закон про заснування в нашому місті державного університету було ухвалено 1 липня 1918 р. Радою Міністрів Української держави. А 17 серпня 1918 р. гетьман України Павло СКОРОПАДСЬКИЙ (1873-1945) підписав закон про заснування університету.
Тож тему Гетьманату та урочистості з нагоди дня народження К-ПНУ ім.Івана Огієнка вирішили об’єднати, коли 19 жовтня у стінах університету відбулася наукова конференція «Павло Скоропадський і Гетьманська Держава в історії України початку XX століття» (до 150-річчя від дня народження), для участі в якій зібрався доволі потужний склад.
Особисто або в онлайн-форматі під час засідань присутніми були 59 науковців із різних міст України: Києва, Одеси, Черкас, Івано-­Франківська, Вінниці, Тернополя, Умані, Ірпеня, Хмельницького, Дунаївців і, звичайно, Кам’янця-Подільського. Серед них 24 доктори наук, професори.
Зокрема, в дистанційному форматі під час пленарного засідання із доповіддю про комплекс складних взаємовідносин гетьмана Скоропадського з німецькими і австро-угорськими союзниками в умовах нетипової військової окупації виступив головний науковий співробітник відділу історії Української революції (1917-1921 рр.) Інституту історії України НАНУ, доктор історичних наук, професор Руслан
ПИРІГ. А також завідувач цього відділу, доктор історичних наук, професор Владислав ВЕРС­ТЮК, який розповів, як гетьман і гетьманат представлені в польській історіографії.

Не бракувало й виступів тих, хто особисто завітав у стіни університету. Наприклад, промову виголосив український політик, ексзаступник Голови Верховної Ради, народний депутат п’яти скликань і віцепрем’єр-міністр України (2005 р.) Микола ТОМЕНКО:

– Ми маємо подивитися на цю частину історії нашої держави, але зробити це правдиво, оскільки все ще перебуваємо в полоні своєрідного радянського народницького підходу, де події оцінюються через призму «селяни задоволені чи не задоволені».
Проте сьогодні путін воює не з селянами, а з державою. Тому всі ці події потрібно оцінювати з позиції української державності. Зокрема, вважаю, що замість терміну Гетьманщина доцільніше вживати словосполучення Українська Держава, оскільки саме так було прописано в документах, а Гетьманщина була лише формою правління.

Після закінчення офіційної пленарної час­тини президент Української академії геопо­літики та геостратегії, доктор історичних наук Павло ГАЙ-НИЖНИК і Микола Томенко, які є учас­никами оргкомітету з відзначення 150-річ­чя Павла Скоропадського, презентували свої праці, присвячені історії України.
Так пан Павло представив публіці книгу «Український націонал-консерватизм: Гетьманський Рух. Кн. І. 1900-1936», а Микола Воло­димирович – видання свого Фонду «Рідна краї­на»: «Україна: історія Конституції», «Український щорічник: Григорій Сковорода» та «Український щорічник: Тарас Шевченко».

Олександр ЩЕРБАТИХ.