Неділя, 28 Квітня 2024 р.
4 Січня 2024

НАШІ ВДАЛО ДЕБАТУВАЛИ

18 грудня кам’янецькі школярі брали участь у національному дебатному турнірі з політичних реформ, організованому ВІ «Активна Громада».

Учасники дебатів – студенти та школярі локальних турнірів з різних куточків України. Суддями були відомі політики, народні депутати, правозахисники, експерти. Наше місто представляли команди «Запис дубля»(Андрій Керничний, Владислав Козак) і «Борці за демократію» (Богдан Катеринчук, Юлія Побережна). Саме останні й посіли друге місце.

«Борці за демократію» (Юлія Побережна, Богдан Катеринчук)– Для нас усе почалося ще 2022-го, – розповідає керівник ко­манд, учитель історії та правознавства ліцею №9 ім.Аліма Трояна, доктор філософії в галузі історії Юрій КЛІМЧУК. – Тоді з ініціативи місцевого осередку «Активної Громади» в Кам’янці було проведено дебатний турнір. Директорка ліцею Наталія ОСАДЧУК звернулася із проханням організувати команди, аби спробувати власні сили. За результатами відбіркового етапу команда «Борці за демократію» зуміла потрапити до фіналу, де посіла четверте місце. Тож цьогоріч наші школярі хотіли взяти реванш і покращити свої результати.

Каже пан Юрій і про те, що участь у дебатах дає молодому поколінню:
– Насамперед це можливість навчитися чітко та впевнено доводити до оточення власну думку. Також здобути знання, яких не дає шкільна програма. Молодь включається в політичний процес, і це добре, адже в майбутньому саме вона розбудовуватиме державу. І молоде покоління має бути свідомим щодо політичних процесів.
Цього року «Запис дубля» точно братиме участь у турнірах. Також у ліцеї є вдосталь дітей, які прагнуть виступати. Тому плануємо щороку готувати нові команди, аби пробиватися на національний турнір і нарешті здобути перемогу.

Олександр ЩЕРБАТИХ.