Субота, 04 Травня 2024 р.
18 Квітня 2024

СЛІДСТВО ВЕСТИМУТЬ ВИПУСКНИКИ!

12 квітня на Центральному стадіоні Кам’янця-Подільського було гучно і людно. Однак об’єкт приймав не спортивну подію, а випуск курсантів. Того дня перші офіцерські погони та відзнаки про здобуття вищої освіти отримали 209 курсантів Харківського національного університету внутрішніх справ, які навчалися за спеціальностями «Право», «Кібербезпека» та «Правоохоронна діяльність». Як відомо, заклад було релоковано до Кам’янця-Подільського після початку повномасштабного вторгнення.

Аби привітати випускників, при­йшли чимало гостей. Зокрема ректор ХНУВС Валерій СОКУРЕНКО, т.в.о. начальника ГУНП у Хмельницькій області Андрій ЧАЙКОВСЬКИЙ, заступник начальника Хмельницької ОВА Володимир ЮР’ЄВ, голова районної ради Михайло СІМАШКЕВИЧ, міський голова Михайло ПОСІТКО, представники інших силових структур.
– Серед випускників 2024 року 62 – з нашого факультету, які спеціа­лі­зуються на розслідуванні кіберзлочинів, – розповідає «Подолянину» декан факультету №4, доктор юри­дичних наук, професор, підполковник поліції Микола МАРЧУК.

– Пане Миколо, які регіони пред­ставляють сьогоднішні випускники?
– Усі. Звісно, багато дітей із Харкова та сходу України, які вступали до університету 4 роки тому, ще до повномасштабного вторгнення. У нас унікальний факультет, адже фахівців для Департаменту кіберполіції Нац­поліції України в системі закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання готує лише факультет №4 (Кіберполіції ХНУВС).
Історія факультету розпочинається 1994 року, коли його було створено під назвою «Управління та інформатики». А вже з 2016-го готуємо і спе­ціалістів із кібербезпеки. Проте випускниками цікавиться не лише рідний департамент Національної поліції, а й інші, дотичні до IT-діяльності: інформаційно-аналітичної підтримки, кримінального аналізу, боротьби з наркозлочинністю тощо. Для здобувачів вищої освіти відкриваються доволі широкі перспективи. Тому факультет укомплектовано вступниками з усіх регіонів країни.

Також співрозмовник додає, що всі 209 випускників уже отримали перше місце праці:
– Це прерогатива саме вищої освіти курсантських факультетів. Після навчання кожен із них отримує звання лейтенанта поліції. З 15 квітня всі вони прибули в підрозділи Національної поліції та були призначені на посади. Багато з них поїхали нести службу в Харківську та Донецьку області.

– Миколо Івановичу, з 2022-го набір курсантів відбувається і в Кам’янці-Подільському. Чи є зацікавленість цими спеціальностями серед місцевого населення?
– Так. Після передислокації університету до Вінниці та Кам’янця-Поділь­ського західний і центральний регіони країни ще більше зацікавилися, й тепер до нас вступають багато дітей як із Кам’янець-Подільської громади, так і з Хмельницької області загалом. Наразі в місті навчаються близько 280 першокурсників. Із них майже 35% – мешканці області.
І це виправдано, бо в Кам’янці вже існує філія. Ми прийшли сюди надовго. Навіть коли після Перемоги над агресором ХНУВС повернеться в місто-герой Харків, тут залишиться філія з постійним очним освітнім процесом.