П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
6 Листопада 2015

ЧИ СТАНЕ ДНІСТРОВСЬКИЙ НАМУЛ ПРИЧИНОЮ СПРАГИ?

Станція першого підйому Дністровського водогону до падіння рівня водиКатастрофічне обміління річок, зокрема й Дністра, змусило кам’янчан запанікувати. Адже екстремальна гідрологічна ситуація загрожувала нестачею питної води, більша частина якої у нас – дністровська. Саме тому в місті взялися втілювати план порятунку від «зневоднення».

Нагадаємо, що ситуацію ус­кладнило накопичення на дністровському дні намулу, який заважає роботі агрегатів станції першого підйому Дністровського водогону в с.Цвіклівці. Тому міська влада спільно з керівництвом КП «Міськтепловод­енергія» вирішили найняти спеціалістів, які б розчистили дно річки. Місяць тому за цю роботу взялися десятеро водолазів Новодністровської ГЕС.

– Висота намулу – трохи більше як вісім метрів, а сама водозабірна споруда – кругла, тому водолази працюють по колу, в радіусі п’яти метрів, – каже генеральний директор КП «Міськтепловоденергія» Валерій ГОРДІЙЧУК. – З міського бюджету на вирішення цієї проблеми виділено 498 тисяч гривень, з фахівцями укладено договір на розчищення двох тисяч кубів намулу. За місяць їм вдалося відкачати четвертину. З приводу ж падіння рівня води в Дністрі, то минулого тижня він залишався незмінним. Сьогодні велика надія на прог­нозовані дощі.

Перестрахуватися в місті вирішили й приведенням до ладу трьох резервних артезіанських свердловин. Якщо їх підготують до запуску, то в місті загалом працюватимуть 24 свердловини, що дасть можливість збільшити видобуток артезіанської води. Наразі комунальники працюють і над цим завданням.

... і сьогодні– Поки що ми поступово відновлюємо роботу двох свердловин, – по­відомляє заступник гендиректора з водопостачання та водовідведення КП «Міськ­теп­ловоденергія» Сер­гій БОДНАР. – З міського бюджету на такі роботи виділено 172 тисячі гривень. Ми закупили кабель, труби, фасонні частини. Працюємо над тим, щоб під’єднати насосні агрегати до електромережі. Адже свердловини давно не працювали, і електроенергія до них не підведена.

Як кажуть фахівці, прогнозований потенціал трьох відновлених свердловин – додаткові 100-120 куб.м води на годину. Втім спочатку потрібно з’ясувати, чи придатною для споживання вона виявиться. А для цього впродовж трьох днів воду пропускатимуть і лише тоді віддадуть для проведення експертизи.