Четвер, 25 Квітня 2024 р.
5 Червня 2020

ЩЕ ОДНА НАПАСТЬ: АМЕРИКАНСЬКИЙ БІЛИЙ МЕТЕЛИК

Не встигли садівники і квітникарі оговтатися від шкоди, завданої оленкою волохатою, яка пожирає цвіт і молоді листочки, як Держпродспоживслужба вже попереджає про нову напасть – американського білого метелика.

Він належить до об’єктів внут­рішнього карантину, адже пошкоджує близько 300 видів плодово-ягідних, дерево-чагарникових порід, а також трав’янисті рослини. Не обходить стороною такі поширені у нас яблуню, грушу, сливу, вишню, черешню, айву, горобину, шовковицю, грецький горіх, бузину, клен, липу, вербу та інші листяні породи. Але найбільшої шкоди завдає клену і шовковиці. Попри карантинний статус, метелик досить широко зустрічається в Україні. Розповсюдження виду відбувається за допомогою вітру (причому слід зазначити, що повіт­ряними масами переносяться не тільки метелики, але й гусінь, яка має густий волосяний покрив та велику парусність). Розселення шкідника відбувається і транс­портними засобами, різними видами вантажу, що призводить до утворення нових вогнищ. Ізольовані осередки, в яких шкідник розмножується, тривалий час залишаються непоміченими, охоп­люючи все більшу територію. Дрібні вогнища зливаються у крупніші, а ті, в свою чергу, утворюють зони широкого розповсюдження. Торік у місті Старокостянтинові на площі 4000 га та Старокостянтинівському районі на площі 224 га вперше було виявлено американського білого метелика. В нашому регіоні шкідник розвивається у двох поколіннях. Перші метелики з’являються, зазвичай, на початку травня, але цього року метеликів можна було бачити вже в третій декаді квітня. Літають вони 25-30 днів вечорами та вночі. Тіло метелика вкрите густими білими волосками. Оскільки імаго не потребує додаткового живлення, то відразу після вильоту і па­рування самиці розпочинають відкладати яйця. Одна самиця може відкласти до 1500 яєць, головним чином, на нижню поверхню листків, частіше по периферії крони дерева. Розвиток яєць залежить від температури і триває 6-15 днів.
Щоб не допустити поширення американського білого метели­-ка, необхідно максимально знищувати гусінь шляхом зрізання гілок разом із павутинними гніздами шкідника та їх спалюванням. На уражених деревах видаляють мертву кору, стовбури обмазують вапном. На присадибних ділян­-ках застосовують ловильні пояси із картону чи гофрованого паперу, який перед заляльковуванням гусені знімають і спалюють.
Пам’ятайте! Гусениці, відроджені з однієї кладки яєць, можуть повністю оголити плодове дерево 10-15-річного віку.

За матеріалами ГУ Держпродспоживслужби у Хмельницькій області.