Субота, 20 Квітня 2024 р.
26 Червня 2020

ОНЛАЙН-ЕКСКУРСІЯ ГУМЕНЕЦЬКОЮ ОТГ

Віртуально, а потім обов’язково і реально можна прогулятися мальовничими селами Гуменецької ОТГ за маршрутами сторінки «Гуменеччина туристична» у фейсбуку. Звідси дізнаєтеся, в якій саме печері переховувався Устим Кармелюк, і, можливо, там досі заховані його скарби, де течуть цілющі джерела, дізнаєтеся, що по сироїжки та опеньки треба їхати до Дубинки, та багато-багато іншого.

Ідейна натхненниця сторінки Олена РАЧКОВСЬКА в Гуменецькій ОТГ працює інспектором із питань туризму відділу освіти, культури, спорту і туризму, тому разом з колегами, пересічними мешканцями взялася активно рекламувати громаду, її визначні місця і цікаві локації. Для цього у бій ідуть усі можливі засоби: мальовничі фотографії, цікаві відео, старовинні легенди, історичні довідки тощо.
– Щось сама вишукую з історичних джерел, інтернету, або працівники культури громади цікавинки підкидають, так і наповнюємо сторінку. Вже рік вона працює, – каже пані Олена. – У нас є багато цікавих місць, чимало маршрутів можемо запропонувати туристам. Впевнена, що в нас буде цікаво як школярам з усієї Кам’янеччини дізнаватися про історію та красоти рідного краю, так і туристам з усієї України. Моя найбільша любов – це Привороття Друге, яка ж там краса, а чого лише варта місцева штольня. Невдовзі планую поїхати в Супрунківці на руїни місцевого маєтку і зняти відео про нього. Знаю багато легенд, пов’язаних із ним. Цікава туристична локація і Голосківський маєток, в якому розміщена сучасна школа. Величезна територія, прекрасний парк. Там декілька приміщень: садиба, де жили пани, конюшня і винний погріб. Нещодавно організувала інсценізований захід у винному погребі. Ніби пан і пані проводили там гостину, зустрічали гостей. Відвідувачам дуже сподобався такий панський прийом.
Можна туриста затримати і в Нігині. Там маємо цікавий музей та чимало інших туристичних родзинок. Нам дуже пощастило з природою, історичною спадщиною, тому маємо не лише берегти наше багатство, але й розвивати. Хто зай­матиметься цим усім, як не ми?
Відродження культурної спадщини потребує чимало часу і затрат, але нашій громаді у цьому поталанило, бо керівництво ОТГ і відділу освіти, культури, спорту та туризму різносторонньо цьому сприяють і зав­жди підтримують.