Субота, 27 Липня 2024 р.
9 Березня 2023

НА ВСІ ВИПАДКИ ЖИТТЯ

ЧАС ДЛЯ РОЗСАДИ

Без ароматних, солодких помідорів неможливо уявити жоден город. Більшість томатів вирощують через розсаду. Вважається, що найкраща – в теплицях, але і в домашніх умовах можна виростити відмінну розсаду.

І березень – якраз той час, коли варто цим зайнятися.

ТЕРМІНИ СІВБИ. Звичайні терміни, коли рослини готові до пересаджування, – 60-70 днів від появи сходів. Для розрахунку часу сівби потрібно взяти до уваги, чи буде розсада висаджуватися у відкритий грунт або теплицю. А також погодні умови: прогноз на весну, температуру повітря і грунту.
Були роки, коли навіть у середині травня висаджувати томати без укриття було ризиковано. Оптимальними для висаджування розсади помідорів на грядки без укриття можна вважати умови, коли нічні температури не опускаються нижче як +10°С; температура грунту не нижче як +10-12°С.
Термін початку плодоношення томатів – від 90 днів із часу сходів (для ультраранніх сортів і гібридів) до 180 днів (для пізніх сортів).

ГРУНТ. Субстрат має бути легким – повіт­ро- і вологопроникним. Кислотність грунту – рН 5,5-6,5. Земля має бути пухка, розсипчаста.
Найзручніше купити в спеціалізованому магазині готовий субстрат «Для вирощування розсади». Більшість із них – на основі торфу. Не беріть важкі чорноземи і щільні суглинки, адже їх потрібно змішувати з піском, дерновою землею, торфом та іншими матеріалами, які зроблять землю легшою.
Готовий до сівби субстрат має бути помірно вологим. Якщо його потрібно підсушити, висипте у відкриту ємність.
Знезараження грунту – важливий момент, якщо хочете уникнути «чорної ніжки» та інших хвороб розсади. Надійніше скористатися спеціальними препаратами (фунгіцидами). Полийте розчином грунт за декілька днів до сівби.

ЄМНІСТЬ. Якщо вирощувати сіянці до стадії 1-2 справжніх листків, а потім пересаджувати їх (пікірувати) у великі ємності, то можна сіяти в невеликі неглибокі контейнери. А потім потрібно буде розсаджувати рослини в касети, торф’яні стаканчики або контейнери.
Можна виростити розсаду і без пікірування, зокрема у прозорих пластикових стаканчиках, стінки яких пропускають світло.
На відміну від касети, стаканчики можна перекласти, розсунути, тобто забезпечити кожній рослині необхідні умови вирощу­вання. Наприклад, частина насіння вже проросла – його потрібно виставити на світло
в більш прохолодне місце, а частина ще ні, і їй потрібно багато тепла, а світло поки ні до чого.
Обов’язково зробіть дренажні отвори в дні стаканчиків, щоб був стік зайвої води.

ПІДГОТОВКА НАСІННЯ. Будь-яке спе­ціально оброблене насіння пророщувати і замочувати не треба.
Звичайне насіння можна попередньо проростити. А насіння, куплене в неперевіреному місці, з рук у любителів, самозбір потрібно попередньо знезаразити. Це можна зробити за допомогою спеціальних протруйників, фунгіцидів або розчину марганцівки (витримайте в ньому насіння декілька хвилин і промийте).

ПОКРОКОВА ІНСТРУКЦІЯ

Крок 1. Насипаємо землю. Беремо підписаний (назва сорту) пластиковий стаканчик, в якому зробили дренажні отвори, і насипаємо землі на 3/4 висоти. Постукайте дном стаканчика по столу – земля трохи ущільниться і займе 2/3 висоти.
Крок 2. Робимо поглиблення. Тильною стороною олівця робимо місце для насін­ня. Можете робити 2-3 лунки, щоб посіяти декілька насінин із запасом. Зайві можна
відщипнути або відсадити. Глибина лунки – 7-10 мм. Краще зробити позначку на олівці, щоб усі лунки були однакової глибини, тоді отримаєте дружні й одночасні сходи.
Крок 3. У кожну лунку викладаємо 1-2 насінини. Якщо використовуєте не дорогий гіб­рид, то можете сіяти в кожен стаканчик по декілька насінин і навіть по парі в кожну лунку. Це дасть запас схожості. Якщо ви пророщували / замочували насіння заздалегідь, то не перетримуйте його. Як тільки трохи показався корінець – відразу сійте. Інакше буде важко не пошкодити корінь, який став занадто довгим.
Крок 4. Загортаємо посіви. Стаканчик м’який, тому дуже просто обжати його пальцями по верхній лінії грунту – ось наше на­сіння і загорнуте.
Крок 5. Поливання. Поливайте тонень­-кою цівкою, щоб не розмити поверхню грунту, вода має розтікатися. І обов’язково теп­лою водою, кімнатної температури або трохи теплішою. Воду підготуйте заздалегідь, водопровідній дайте відстоятися не менше як добу.
Крок 6. Накриваємо плівкою. Ставимо стаканчики в пластикові або інші ящики (на дно постеліть папір і/або плівку). Накриваємо посіви склом або плівкою для збереження вологи.
Крок 7. Ставимо в тепле місце. На стадії проростання насінню світло не потрібне, а ось тепло необхідне. Тому сміливо ставте помідори вище – на шафу в кімнаті або кухні. Оптимальна температура для появи сходів томатів – +23-25°С.
Крок 8. Провітрюємо. Щодня знімаємо плівку, струшуємо конденсат. Даємо землі подихати декілька хвилин. Грунт весь час має бути помірно вологим, якщо потрібно, акуратно поливаємо всю поверхню землі, зручно це робити пульверизатором.
Крок 9. Стежимо за сходами. Сходи можуть з’являтися за 4-6 днів. Важливо не пропустити, коли з’являться перші «петельки» сходів. Інакше сіянці можуть дуже витягну­тися, а це не бажано.
В ідеалі, кожну «петельку» потрібно негайно поставити на добре освітлене місце. Решта стаканчиків можуть залишатися в теплому місці до появи сходів.
Крок 10. Переносимо на світле підвіконня. Якщо немає коли займатися кожною рослиною окремо, після появи перших сходів виставляйте на підвіконня всі. Так, там буде нижча температура, й інше насіння покаже «петельки» пізніше. Але це краще, ніж допус­тити витягування сіянців.
Крок 11. Температура та поливання. Після того, як з’явилися сходи, поливайте їх дуже помірно. Звичайно, не пересушуйте, але перезволоження не допускайте. Температура вирощування має бути не нижче як +15°С і не вище як +22°С. Зазвичай на підвіконні так і буває.
Крок 12. Додаткове підсвічування. Бажано, щоб молоденькі рослини отримували додаткове освітлення. Сіянцям потрібно до 10-12 годин у день сонячного світла. Але в березні сонце ще не досить високо, та й багато похмурих днів. Ідеальним став би стелаж із підсвічуванням фітолампами, але підійдуть і лампи денного світла. Навіть звичайна настільна лампа краще, ніж нічого. Лампа розжарювання не бажана, вона дає тепло і перегріває рослини, скористайтеся краще світлодіодними.
Крок 13. Повертаємо рослини до світла. Раз на день розвертайте ящики з розсадою до вікна на 180°. При будь-якому домашньому освітленні рослини будуть розгортатися в бік природного світла. Якщо їх не повертати періодично, отримаєте однобокий розвиток розсади.
Крок 14. Підживлення. Коли рослина розгортає 2-3 справжні листочки, можна починати давати підживлення. Не захоплюйтеся добривами з перевагою азоту, інакше рослини будуть слабкими і довгими. Радимо водорозчинні комплексні мінеральні добрива. Краще давати весь час мікродози, ніж разово ударні. Якщо ви купили професійний спеціальний грунт для розсади, то він містить усі необхідні мікроелементи. Підживлення починайте не раніше ніж через місяць після сходів.
Крок 15. Якщо не всі насінини зійшли. Ми сіяли насіння в 2-3 лунки. Тепер можна відсадити зайві сходи в ті стакани, в яких насіння не зійшло. Не забудьте позначити на стаканчику, що в ньому інший сорт. Найкращу схожість і якість розсади показує гібридне насіння томатів.
Крок 16. Нарощуємо кореневу систему. Ми насипали землю в стакани не більше як 2/3 висоти. Якщо розсада кремезна і не витягнулася від нестачі світла, просто досипте субстрат до верху стаканчика, залишивши лише 5 мм висоти для поливання. Навколо стебла за декілька тижнів з’являться додаткові корені. Це трохи стримає зростання розсади вгору, зробить кореневу систему сильнішою. На цьому етапі давайте підживлення з переважанням калію і фосфору. До цього часу сім’ядольне листя може вже відпасти само. Але якщо воно потрапляє під грунт, відщипніть його.
Крок 17. Якщо розсада переростає, почала витягуватися, укладаємо ствол горизонтально. Через нестачу світла або неправильне підживлення розсада може стати тонкою і дуже довгою. Не біда, вихід є. Пропустіть декілька поливів, щоб розсада трохи прив’янула. Вона стане більш гнучкою, і ви не пошкодите її при наступних маніпуляціях. Обережно покладіть стовбур під край стаканчика кругом і присипте його землею. Притисніть, ущільніть грунт. Стовбур надземної частини рослини притулиться до борту склянки. Так і треба. Полийте. Якщо стовбур нахилений, не хвилюйтеся. Він вирівняєть­ся за декілька днів. Можна використовува­ти препарати для поліпшення коренеутворення.
Крок 18. Затемнення і поливання дорослої розсади. З середини квітня потрібно буде поливати рослини двічі в день, адже сонце вже добре припікає. Якщо потрібно, закріпіть на склі білий папір, він розвіє прямі сонячні промені. Якщо розсада «повісила вуха», не лякайтеся, а рясно полийте. Але не чіпайте руками, навіть якщо листя повисло ганчірочками, воно дуже ніжне в такому стані. Після поливання воно прийде в норму.
Крок 19. За 10 днів до висаджування потрібні загартовуючі процедури. Розпочніть виносити розсаду на відкрите сонце на 1-2 години. Ставте перед відчиненим вікном. Щоб рослини звикали до ультрафіолету, віконне скло його не пропускає. Поступово доведіть час перебування до повного світлового дня. Перед самим садінням рослини вже мають ночувати на балконі або біля відчиненого вікна. Для того, щоб рослини краще перенесли загартовування і підготувалися до пересаджування у відкритий грунт, використовуйте препарати-стимулятори.
Крок 20. Упаковування розсади для перевезення. Полийте розсаду перед перевезенням. Ящики з розсадою обгорніть папером (газетою) на висоту рослин. Закріпіть папір скотчем, щільно обмотавши навколо ящика. Так ви збережете листя від механічних пошкоджень. Така паперова обойма буде працювати як затінення і підтримає в дорозі необхідну вологість грунту та повітря.


БОРЕМОСЯ З ОПІКАМИ ДЕРЕВ

Погода починає нас пестити позитивними температурами та сонячними днями. Після морозів це дуже приємно, але з цим з’являються чергові неприємності з деревами – сонячні опіки.

На стовбурах вони утворюються внаслідок різкого перепаду температурного режиму в денний та нічний час. Удень кора дерева нагрівається та відповідно розширюється в нічний час, особливо при мінусових температурах дуже стискається. За декілька таких циклів утворюються тріщини та відшарування кори.
При її пошкодженні оголюється стовбур, і рослина стає схильною до інфекційних та вірусних хвороб. Маленькі тріщини можуть стати причиною зниження врожайності, ослаблення саджанця. Якщо пошкоджена значна частина рослини, порушується рух поживних речовин до стовбура, коріння, зеленої маси. Відсутність дій може призвести до хвороб і загибелі саджанця.
До сонячних опіків найбільше схильні молоді рослини та дерева, прикопані на зиму в сухий грунт. Пошкодження можна помітити на яблуні, персику, вишні. Менше схильні до опіків груша і слива. У групі ризику – деревця, які ростуть на низькородючих грунтах в умовах пониженої вологості.
У зв’язку з цим, не варто зволікати із заходами, які скеровані на зниження ризиків отримання сонячних опіків.
Щоб не допустити поширення шкідників у грунт, напередодні виконання робіт навколо дерева потрібно розстелити поліетиленову плівку. Слід підготувати дерево: зачистити кору, змастити пошкодження розчином марганцівки.

Способи профілактики, які допоможуть захистити саджанці від сонячних опіків:
1. Побілка дерев навесні та восени. Для самостійного приготування розчину необхідно 3 кг вапна, 0,5 кг мідного купоросу, 0,1 кг казеїнового клею. Суміш за консистенцією повинна нагадувати сметану. Необхідно провести обробку стовбура і скелетних гілок у 2-3 шари.
2. Встановлення захисних огороджень із південного боку саджанця. Для захисту дерева від сонячних променів використовують каркас, обтягнутий мішковиною.
3. Обтягування стовбура і скелетних гілок білою тканиною з натурального матеріалу або пергаментом. Не рекомендується використовувати синтетичні тканини. При різких перепадах температур утворюється конденсат, який до вечора буде замерзати.

За інформацією
ГУ Держпродспоживслужби у Хмельницькій області.


ЯК ЗМІНИЛИСЯ УМОВИ ДЛЯ УКРАЇНСЬКИХ БІЖЕНЦІВ У ЄВРОПІ

Початок повномасштабної війни в Україні спровокував найбільшу міграційну кризу з часів Другої світової. І, попри те, що шалених заторів із біженців на західному кордоні вже багато місяців немає, кількість українців, які прибувають до Європи та інших країн світу, поволі продовжує зростати. Загалом від початку війни в ООН нарахували понад 18 млн людей, котрі виїхали з країни, понад 9 млн із них повернулися.
Нині лише в Європі нараховується понад 8 млн україн­ців, більше як 4,5 млн включені до різних європейських програм захисту. Втім за рік після початку повномасштабного російського наступу деякі країни змінюють умови перебування для біженців: наприклад, збільшують соціальні виплати або ж навпаки – скорочують термін надання безкоштовного житла. Що змінюється для українських біженців 2023-го, розбиралися у Центрі громадського моніторингу та контролю.

ПОЛЬЩА: СПОНУКАЮТЬ ШУКАТИ РОБОТУ

Країною з найбільшою кількістю українських біженців, прогнозовано, є Польща. Там нині проживають понад 1,5 млн наших громадян. Країна-сусідка від 24 лютого 2022 р. запровадила одні з найкомфортніших умов перебування, однак цього року вони стають жорсткішими.
Наприкінці січня польський президент Анджей Дуда підписав зміни до законодавства про перебування українців. Основні нововведення: зареєструватися при приїзді в країну тепер необхідно протягом 30 днів, а не 90, як це було раніше. Також у Польщі посилюють конт­роль соціальних виплат і скорочують термін безоплатного проживання в так званих «таборах для біженців». Уже за 4 місяці необхідно буде оплачувати половину витрат на ліжко-місце, за пів року – 75%. Таким чином, польська влада намагається спонукати українців шукати роботу та самотужки ставати на ноги, живучи у цій країні.
А от соціальні виплати залишаються незмінними: новоприбулі дорослі одноразово отримують 300 злотих, а виплата на дітей – 500 злотих на місяць.

НІМЕЧЧИНА: ЖИТЛА СТАЄ МЕНШЕ, АЛЕ ВИПЛАТИ ЗБІЛЬШИЛИ

У Німеччині нині перебувають понад мільйон українців. Однак країна продовжує приймати й новоприбулих. Утім тепер лише на 6 федеральних землях. Там можна отримати тимчасове житло у центрах для біженців. Зареєструватися необхідно протягом 90 днів із моменту прибуття. Крім того, з 1 січня німецька влада збільшила розмір виплат. Наприклад, виплата з безробіття зросла із 404 євро на місяць до 451 євро. Також зросла і допомога на дітей.

ЧЕХІЯ: СКОРОЧУЮТЬ ТЕРМІНИ БЕЗКОШТОВНОГО ПРОЖИВАННЯ

У Чехії нині проживають майже пів мільйона українських біженців. Програму допомоги їм країна продовжила до березня 2024 р. Однак тим, хто перебуває під захистом країни з 2022 р., необхідно продовжити цей статус у Міністерстві внутрішніх справ. Це можна зробити до 31 березня.
Цьогорічні зміни також стосуватимуться терміну надання безкоштовного житла для біженців. У тимчасовому притулку безоплатно можна буде жити протягом 30 днів, у готелі – до 150 днів. Після цього необхідно буде сплачувати за оренду, або ж шукати інше помешкання.
Крім того, Чехія спростила правила прийому дітей до дошкільних навчальних закладів.

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ: УМОВИ НЕ ЗМІНЮЮТЬСЯ, ОДНАК
ЗНАЙТИ ЖИТЛО СКЛАДНІШЕ

У Великій Британії наразі перебувають понад 160 тисяч українських біженців. Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ повідомив посол України у Великій Британії Вадим Пристайко. 42% із них уже отримали роботу.
Умови для українців тут залишаються незмінними. Однак влаштуватися у Великій Британії стає дедалі складніше. Прибути до країни можна, як і раніше, якщо знайдеться спонсор, який погодиться розмістити українців у себе вдома на термін до 6 місяців. У такому разі передбачена одноразова допомога в розмірі 200 фунтів стерлінгів. Охочих пустити до себе біженців стає все менше.
Ще один шанс потрапити до Об’єднаного Королівства – возз’єднатися з родичами, які там проживають. Таким чином можна отримати візу на 3 роки.

За інформацією Центру громадського моніторингу та контролю.