Вівторок, 22 Жовтня 2024 р.
6 Липня 2023

УРОЖАЙ ЗІБРАЛИ – ГОТУЄМОСЯ ДО НАСТУПНОГО

Вирощування полуниці не закінчується тоді, коли на кущах перестають з’являтись ягоди, адже полуниця після збирання врожаю не припиняє росту і розвитку, тому одним із найважливіших пунктів догляду за нею є зволоження грунту на ділянці.

Цього року городників рятують дощі. Але в наступні роки пам’ятайте, що після плодоношення полуницю поливати потрібно нечасто, приблизно раз на тиждень або на декаду, але рясно, щоб грунт просочився вологою глибше, поверхневі поливання користі не принесуть.
Після поливання необхідно розпушити грунт на ділянці на гли­бину до 10 см, але біля самих кущів працюйте сапкою обе­режніше, не пошкодьте коре­неву систему. Під час розпушу­вання підсапуйте кущики полу­ниці, присипаючи землею до­даткові корені, що відрос­тають. Одночасно з розпушуванням
видаляйте бур’яни. Слід­куйте, щоб грядки для полуниці не заростали травою. Видаліть бур’яни і в між­ряддях, а потім насипте в очищені від трави проходи різне дрібне сміття: тирсу, сухі гілки, тріски тощо. Цей захід за­хис­тить ділянки з полуницею від заростання бур’яном. Пізніше, восени, вам доведеться ще раз прополоти бур’яни, але їх буде значно менше, якщо основну роботу з їхнього знищення ви зробите влітку, відразу після збирання ягід.
Щодо підживлення, то прекрасно зарекомендувало себе органічне добриво для полуни­ці – кінський гній, перегній або ко­ров’як. Добре відгукується полуниця і на внесення як підживлення курячого посліду. Можна також скористатися сучаснішими засобами – мінеральними добривами, наприклад, амофоскою, до складу якої входять азот, фосфор і калій, а також магній, сірка та кальцій. Украй небажане внесення хлорвмісних добрив, оскільки полуниця погано зносить хлор.
Відразу після видалення бу­р’янів і розпушування грунту розкладіть по ділянці дрібні шматочки коров’яку або кінського гною. Усі наступні поливання і дощі будуть поступово розчиняти ці субстанції, вивільняти з них мікроелементи і доставляти до коріння полуниці. Але набагато швидше діє спосіб удобрення ділянки курячим послідом. Послід у пропорції 1:20 розводять у воді, ретельно перемішуючи, і виливають під кущики полуниці. Витрата приблизно така: одне відро на 8-10 кущів полуниці. Якщо ви вирішили скористатися мінераль­ними добривами, розсипте їх
по грядці, закладіть сапкою у грунт, а потім полийте ділянку. Щоб після зволоження грунту на його поверхні не утворилася кірка, замульчуйте ділянку з полуницею торфом або сосновою хвоєю. В подальшому і розпушувати грунт, і поливати полуницю можна крізь мульчу.
Не відкладайте обрізання полуниці на осінь, зробіть його від­разу після того, як полуниця пе­рестала плодоносити. Що ж до ре­монтантних сортів, то плодючі перший рік кущі краще вза­галі не обрізати, видаливши тільки слабке або хворе листя і вуса, якщо вирощений вами сорт їх утворює. Ремонтантна полуниця культивується тільки рік-два, потім її врожайність помітно зни­жується, а ягоди дрібнішають.
Видаліть із ділянки кущі, які вже не будуть плодоносити, на їхньому місці можна ще встигнути виростити цього року якусь більш пізню культуру. З тих кущів, які плодоноситимуть наступного року, потрібно зрізати все листя на висоті 10 см від землі, а також видалити вуса полуниці. Не переймайтеся, що полуниця після обрізання залишилася без листя, до зими вона ще встигне його наростити.
У боротьбі за те, щоб хвороби і шкідники полуниці не позба­вили вас врожаю ягід, найкращий засіб – скрупульозне дотримання агротехнічних умов її вирощування, адже хвороби полуниці – наслідок порушення правил догляду за нею. Однак бу­вають випадки, що полуниця хворіє, навіть якщо ви дотримуєтеся всіх правил. Щоб цього не відбувалося, необхідно про­во­дити профілактичну обробку полуниці від хвороб, і робити це слід восени. Найкраще обприскати полуницю і ділянку ніт­ро­феном. Цей препарат знищить усі хвороботворні віруси і гриби на полуниці та в грунті. Якщо ви помітили на полуниці ознаки борошнистої роси, зробіть додатково обробку кущів топазом.
Потерпає полуниця від суничного кліща, довгоносика, слимаків і равликів. Черевоногих потрібно усувати вручну, а від інших шкідників можна захис­тити полуницю профілактич­-ною обробкою ділянки актеліком або карбофосом. Ці препарати здатні впоратися з більшіс­тю паразитів.
Коли ви будете обрізати лис­тя і вуса полуниці, залиште тільки один вус, прикопавши грунтом розетку, що відходить від нього. Ця розетка майбутнього року утворить кущ, який дасть ягоди, і тоді материнський, «постарілий» кущ можна буде видалити. Якщо користуватися таким прийомом і вміти доглядати за полуницею, можна збільшити продуктивність полуничної ділянки як мінімум на 15% і зробити цей показник постійним.