Субота, 27 Квітня 2024 р.
3 Серпня 2023

НАПРИКІНЦІ СЕЗОНУ

Розпал сезону огірків уже минає. І саме тепер городники помічають, що плоди починають втрачати нормальну форму. Як зрозуміти, чого не вистачає огіркам?

Розпал сезону огірків уже минає. І саме тепер городники помічають, що плоди починають втрачати нормальну форму. Як зрозуміти, чого не вистачає огіркам?
РОСТУТЬ ГАЧКОМ І ГІРКІ. Проблема в недостатньому поливанні. На це також вказує пожовтіння лис­тя і опадання зав’язей.
КРИВІ ТА ПУЗАТІ. Не вистачає азоту. Огірки набу­вають жовтуватого кольо­ру, мають загострений і вигнутий кінчик, а з боку плодоніжки більш товсті. Потрібно обприскати розчином сечовини (5 г на 1 л води), а через п’ять днів внес­ти на грядку аміачну селітру (30 г на 1 кв.м). Також можна полити огіркові кущі розчином аміачної селітри (3 ст. л. на 10 л води).
МАЮТЬ ФОРМУ ГРУШІ. Не вистачає калію. Допоможе або комплексне добриво з підвищеним вмістом калію, або чисто калійне – калій сірчанокислий. В обох випадках у 10 л води потрібно розвести 10-20 г добрива і полити рослину під корінь.
НЕПРИРОДНО ТЕМНО-ЗЕЛЕНИЙ КОЛІР. Таке буває, якщо грунт занадто лужний, тоді порушується процес засвоєння фосфору. Зрозуміти, що рослині не вистачає фосфору, можна при появі таких ознак: знач­на частина зав’язей опадає; плоди мають невеликі розміри, є післясмак гіркоти. Якщо терміново не підго­дувати культуру, то частину плодів рослина скине.
БЛІДИЙ КОЛІР, ЗАКРУЧЕНИЙ КІНЧИК. Дефіцит бору.
ТОВСТА ШКІРКА, ГІРКИЙ СМАК. Дефіцит цин­ку. Цинку не вистачає огіркам, якщо в грунті є надлишок азоту. Необхідно поливати сульфатом цинку.