Субота, 27 Квітня 2024 р.
3 Серпня 2023

ФІТОФТОРА – ГОЛОВНИЙ БІЛЬ ГОРОДНИКІВ

Часто городники скаржаться на коричневі плями та жовте листя на помідорах. Коричневі плями на листках є однією з ознак хвороби на помідорах – фітофторозу. Фітофтороз томатів – грибкове захворювання, ненове. Крім томатів, пошкоджує картоплю. Хвороба уражує листя, стебла, плоди. На листках утворюються бурі плями, які у вологу погоду або при густій росі з нижнього боку вкриваються білим нальотом, що складається з конідій гриба. Пізніше за сприятливих умов проявляється на стеб­лах і плодах.

Фітофтора з’являється в другій половині літа, як правило, після ураження картоплі за сприятливих для збудника погодних умов (помірна температура, висока вологість повітря). Джерелом інфекції є уражене збудником насіння, рештки рослин, близько розміщені посадки картоплі.
Зниженню запасів хворобо­творних мікроорганізмів сприяє дотримання сівозміни: найкра­щими попередниками томатів є огірки, цибуля, бобові, багаторічні трави, озима пшениця. Повернення культури на те саме місце не раніше як через три роки. Розміщувати помідори потрібно на добре провітрюваних сонячних ділянках, важливо дотримуватися оптимальних строків висаджування розсади – рослини пізніх строків достигання уражаються більше. Не загущувати рослини при садінні, не допускати контакту листків, стебел із грунтом, обрі­зу­вати старе, сухе, хворе листя, утри­мувати міжряддя в чистому, розпушеному стані. Стійкість рослин до хвороби підвищує застосування мінеральних добрив, особливо калійних. Надмірне поливання, промочування надземної частини сприяє розвитку захворювання.
Проте вирішальну роль в обмеженні розвитку фітофторозу томатів має застосування хімічних засобів. Розпочинати обробку рослин слід профілактично, інтервал і кратність залежать від умов сезону, ступеня розвитку недуги та регламентів застосування препаратів.
У зонах масового поширення фітофторозу, особливо у вологі ро­ки, перше обприскування то­матів роблять через 15-20 днів піс­ля висаджування в грунт, друге – при появі фітофторозу на посівах ранньої картоплі, надалі – через кожні 10-12 днів у міру потреби.
Відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», для захисту помідорів від фітофторозу можна застосовувати препарати з діючими речовинами гідрооксиду міді, металаксил+ манкоцеб, азостробін+ дефеноконазол та інші. При роботі з пестицидами слід чітко дотримуватися правил техніки безпеки, регламентів застосування, інструкцій та рекомендацій виробника.

Також для захисту томатів від фітофторозу можна застосовувати народні методи:
– молочна сироватка з водою 1:1, обприскування кущів томатів щодня;
– настоянка часнику з марганцівкою (100 г натертого часнику залити склянкою води, дати настоятися 24 години, процідити, довести до 10 літрів водою, додати 1 г марганцівки). Обробляти кущі кожні 10 днів;
– 1 літр молока розвести в 10 літ­рах води, додати 15 крапель йоду. Обробляти кущі з інтервалом три дні.

Головне управління Держпродспоживслужби у Хмельницькій області.