Субота, 27 Квітня 2024 р.
10 Серпня 2023

БАРВИСТІ «ПСИХОТЕРАПЕВТИ»

У наш час психологічне здоров’я дуже важливе, особливо під час війни. Багато людей перебувають у пригніченому стані, й на допомогу приходить природа. Лікарські рослини проти депресії вирощували ще римляни, вони мали цілі сади «спокою», куди можна було прийти і відволіктися від горя чи туги.

Найпростіший спосіб зайнятися садо­терапією – посадити на ділянці лікувальні трави-антидепресанти: звіробій, валеріану, глід, пустирник, лаванду, м’яту, мелісу, ромашку, шафран. Багато рослин можна вирощувати в кашпо на балконі або на клумбі біля багатоповерхівки.

Процес вирощування має сприятливий ефект, а із рослин можна готувати смачний чай і заспокійливі настоянки. Багато з перерахованих квітів входять до складу лі­кувальних препаратів від депресії та душевних розладів. Але водночас не можна використовувати ці рослини без рекомендації лікаря. У складних випадках обов’язково потрібна консультація. Депресію в жодному разі не можна пускати на само­плив, а в тяжких випадках – займатися самолікуванням. Садотерапія – це додатковий спосіб її лікування та розвантаження психологічного стану.

Рослини-антидепресанти в кожного можуть бути свої. Наприклад, рослина з дитинства, яка викликає у вас тільки позитивні спогади та емоції, або ж рослина, про яку ви завжди мріяли. Є й класичні стимулятори та рослини-антидепресанти. Наприклад, усім відома лаванда. Її аромат здатний заспокоїти збуджену нервову систему. Лимонник китайський менше відомий, але не менш корисний. Склянка чаю з ягід лимонника допоможе зняти втому та підняти настрій. Гінко білоба має як розкішний декоративний вигляд, так і багато лікувальних властивостей, до того ж це природний антиоксидант. Рослина підвищує імунітет і покращує сон.

Якщо ж підходити до рослин із боку кольорової гами, то варто звернути увагу на рослини з жовтими і помаранчевими квітами. Саме помаранчевий колір вважається позитивним і здатним покращити настрій. Його можна розбавляти з білим та сріб­лястим. Це соняшники, ромашки, жовті троянди. З кімнатних рослин чудово справляються із завданням спатифілум, герань, орхідеї.

Процес садіння будь-якого куща матиме позитивний ефект. Якщо ж розглядати рослини для чаю або тоніка, то це, безперечно, лаванда, лимонник китайський, м’ята, меліса, валеріана, женьшень, звіробій, ромашка. Найбільш корисні серед цих рослин звіробій і женьшень. Вони відносяться до адаптогенів, які здатні допомогти організму впоратися з психологічними та фізичними навантаженнями, а також підвищують фізичну активність.