Субота, 27 Квітня 2024 р.
10 Серпня 2023

КІНЕЦЬ ЛІТА, АЛЕ НЕ РОБОТИ

Усі дачники, городники й садівники активізуються в серпні, адже в цю пору потрібно не тільки збирати врожай, а й потурбуватися про наступний.

ЩЕПЛЕННЯ І ОБРІЗАННЯ ДЕРЕВ

Деревам потрібно робити щеплення в червні, липні та серпні, а потім стежити, чи вони приживаються. Ті, які не виправдовують очікувань, краще прибрати з дерева.
Після збирання врожаю варто перевірити дерево на наявність шкідників, після чого вирізати вертикальні пагони, а частину з них нахилити горизонтально і підв’язати до міцних гілок. Ця процедура збільшить майбутній урожай.

ДОГЛЯД ЗА ВИНОГРАДОМ

Грона винограду варто зрізати секатором або ножицями. Якщо у вас середні чи пізні сорти, то їх пора підгодувати фосфорно-калійними доб­ривами і вкоротити їм верхівки лоз
на 20 см. Крім того, можна обірвати зайве листя – нехай ягідки наливаються від яскравого сонця.

ДОГЛЯД ЗА МАЛИНОЮ

У серпні слід видаляти всі зайві пагони й стебла, які вже дали плоди. Наприкінці місяця треба висаджу­вати нові саджанці, але обов’язково подалі від смородини і вишні, щоб вони не конкурували за поживні речо­вини.

ДОГЛЯД ЗА СМОРОДИНОЮ І АГРУСОМ

Цього місяця варто приділити чимало уваги цим рослинам: видалити хворі пагони, розпушити грунт, позбутися бур’янів, перевірити наявність шкідників і, якщо треба, боротися з ними. Водночас необхідно поливати кущі регулярно за умови спекотної погоди.

ПІДГОТОВКА ДО ОСІННЬОГО ВИСАДЖУВАННЯ

Як підготувати ями для осіннього висаджування:
– викопати яму,
– покласти на дно дренаж,
– внести компост чи перегній,
– удобрити грунт мінеральними речовинами,
– вбити кілок для підв’язування дерев.