Субота, 27 Квітня 2024 р.
14 Вересня 2023

ЯК ПРАВИЛЬНО ЗБЕРІГАТИ ЯБЛУКА

Щоб зберегти врожай яблук до весни, треба зберігати фрукти в прохолодному і сухому приміщенні й періодично перебирати.
Цього року яблуні дали чудовий урожай, а разом із тим постає запитання: що робити з цими фруктами, щоб можна було отримувати порцію вітамінів аж до весни? Насправді зберігати яблука нескладно, але іноді трапляється, що вони починають підгнивати, мають неприємний запах.

ПРАВИЛЬНЕ ЗБИРАННЯ

Зривати яблука треба знімної стиглості разом із плодоніжкою в суху і ясну погоду. Збирати акуратно, обережно складаючи в ящики. Починають збирання знизу яблуні, не пошкоджуючи фруктів. Подряпина на яблуці, перетворившись на гниль, може зіпсувати врожай.
Найкраще для тривалого зберігання підходять пізньостиглі сорти. При збирання такі яблука, як правило, жорсткі й кислі. Однак у процесі лежання взимку в погребі чи підвалі плоди дозрівають, стають солодкими і дуже смачними.

НЕ ВИТИРАТИ І НЕ МИТИ

Стиглі плоди покриті восковим матовим нальотом, захис­том від гниття, тому фрукти не можна витирати і мити. Позбавивши фрукти цієї оболонки, зберегти яблука не вдасться.

ПРОСТА УКЛАДКА, НЕ ВАЛОМ

Просто викладіть яблука в дерев’яні ящики поштучно, не накидаючи, хвостиками догори. Однак збереження фруктів при цьому недовговічне. Такий спосіб застосовують переважно для продажу.

ОБГОРТАННЯ ПАПЕРОМ, ЗАСТОСУВАННЯ СИПУЧИХ МАТЕРІАЛІВ

Обгорніть кожне яблуко в папір або серветку, тільки не газету, укладаючи в ящик по од­ному. Можна пересипати кожен ряд яблук сухим піском, луш­пинням гречки, дерев’яною стружкою. Це зменшить воло­гість, захистить від ударів і дрібних пошкоджень.

МІСЦЕ ЗБЕРІГАННЯ З ОПТИМАЛЬНИМИ УМОВАМИ

Під час закладання врожаю на зберігання слід звернути увагу на температуру, вологість, вентиляцію приміщення. Пі­дібрати таке місце для зберіган­ня непросто. Найкомфортніша температура від +3 до +5 градусів, при ній зберігається соко­витість фруктів. Дуже сухе і дуже вологе приміщення теж не піді­йде.
Темне і прохолодне приміщення, як-от льох, ідеально підходить для довгого зберігання яблук. Фрукти рекомендується зберігати в дерев’яних ящиках, картонних коробках або на стелажах. Невеликі партії фруктів (до 4 кг) можна викласти в поліетиленовий пакет із дірками і підвісити до стелі.
Для довгого зберігання плоди викладають в ємність і перекладають шари яблук деревною стружкою, папером або сухим піском. А ось солому викорис­товувати не рекомендується – через неї яблука неприємно пахнуть.
Для зберігання в квартирі виберіть прохолодне і сухе місце. Фрукти можна розкласти в картонні ящики або дерев’яні коробки. Яблука рекомендується розподілити на невеликі партії вагою 3-4 кг. Фрукти мають бути одного сорту.
У холодильнику яблука теж зберігаються досить довго при дотриманні деяких правил зберігання:
– найголовніше класти фрукти на зберігання саме в неми­тому вигляді;
– після збирання врожаю яб­лука слід покласти в холодильну камеру якомога швидше, але не пізніше як 24 години з моменту збирання;
– можете фасувати яблука у пакети, але не забувайте про отвори, інакше вони почнуть гнити;
– розділіть у пакети плоди одного сорту, змішувати вкрай не рекомендується;
– не зберігати разом з овочами. Яблука не переносять сусідства з овочами. Дозрівання картоплі й моркви відбувається з виділенням газу, який може просочити яблука, і вони придбають неприємний запах.