Субота, 27 Квітня 2024 р.
21 Вересня 2023

ПОЧИНАЄМО ГОТУВАТИ ГРУНТ ПІД УРОЖАЙ НАСТУПНОГО РОКУ

Ось і літо минуло… Правда, попереду ще чимало теплих днів. Саме теплих, а не спекотних, коли на сонечко виходити не хочеться.
У вересні до нас повертається весняна працездатність. Та й часу на поливання, розпушування потрібно набагато менше, ніж улітку. І це добре, адже так багато належить зробити, в тому числі відновити втомлену землю для наступного сезону.

ПІДГОТОВКА ГРЯДОК

Якщо огірки на грядці перестали радувати вас (листя пожовкло, приросту немає, а отже, і врожаю), не чекайте, коли батоги зовсім висохнуть. Звільніть грядку, внесіть по пів відра компосту або перегною, по столовій ложці комплексного доб­рива на квадратний метр, перекопайте і засійте сидератами.
Якщо плануєте в наступному сезоні посіяти на цій ділянці ран­ньостиглі овочі або посадити картоплю, як зелене добриво підійдуть гірчиця, фацелія, овес, горох. Ці сидерати до настання стійкої холодної погоди закладіть неглибоко в грунт і навесні будете мати удобрену грядку.
Якщо збираєтеся огіркову грядку зайняти в травні пасльоновими культурами, висадити тут томати, перець, баклажани, то можна засіяти ділянку озимим житом, щоб навесні закласти в грунт.
Огірки вважаються хорошими попередниками часнику. Тому можете підготувати грядку і для цієї культури. Зробити це потрібно заздалегідь, щоб грунт на грядці встиг осісти, і зубки піс­ля садіння не втягнуло на зай­ву гли­бину.

НА ЗВІЛЬНЕНІ ГРЯДКИ ВНОСИМО ГНІЙ

Внесіть до відра перегною або компосту, по столовій ложці суперфосфату і сульфату калію (або ложку нітрофоски) і пере­копайте на штик лопати. Грядку розрівняйте, а якщо земля суха, то і полийте, щоб спровокувати проростання бур’янів і знищити їх до висаджування часнику.
Не намагайтеся тримати на грядках до заморозків томатні кущі ранніх сортів. Нечисленним недозрілим плодам можна знайти застосування (законсервувати, покласти на дозрівання), а подрібнені лопатою рослини закласти в компост або нижнім шаром у грядку.
Але подрібнити і закласти в компост можна тільки здорові рослини. Хворі доведеться спалити.

САНІТАРНЕ ПРИБИРАННЯ В САДУ

Насамперед необхідно приступити до видалення бур’янів, які ростуть на ділянці, а також позбутися від сухої рослинності та листя. Не варто нехтувати прибиранням опалих плодів, ос­кільки саме вони є житлом для багатьох шкідників, які з настанням першого тепла приступлять до збільшення своєї по­пуляції. Все зібране сухе лис­тя, а також хворі гілки потрібно знищити або вивезти за межі ділянки.
Вересень вважається сприятливим періодом для обрізання і пересаджування багаторічних рослин, оскільки земля добре насичена вологою і теплом, та й часу для хорошого вкорінення залишається предостатньо до настання перших заморозків. Крім цього, можна висадити і цибулинні рослини, як-от нарциси, лілії та крокуси. Саме в цей період садять хвойні й листяні дерева, чагарники, а також малину, агрус і ожину.
Кінець місяця є сприятливим часом для садіння молодих саджанців. Варто приділити увагу заготівлі та садінню живців смородини. Підготовка чагарників до зими складається з трьох ета­пів: зрізання старих гілок, внесення підгодівлі та процедура підгортання.
Поліпшити рух повітря, а також доступ кисню до кореневої системи можна шляхом про­ведення розпушування грунту навколо дерева. Обробку землі навколо чагарників рекомен­дується робити з урахуванням індивідуальних особливостей рослини. Наприклад, смородина позитивно ставиться до глибокого розпушування грунту, а малині подобається розпушування лише поверхневого шару.