Субота, 27 Квітня 2024 р.
5 Жовтня 2023

ЯК ЗБЕРІГАТИ КАРТОПЛЮ У КВАРТИРІ

Картопля – універсальний продукт, з яким можна зробити що завгодно: відварити, посмажити, протушкувати і навіть використовувати в косметології. Зазвичай її закуповують мішками, а для цього важливо вміти зберегти овоч.

ТЕМПЕРАТУРА. Найкращий діапазон температур від 4 до 10 градусів. Згідно з дослідженням, у таких умовах картопля зберігає свіжість і поживні властивос­ті щонайменше вчетверо довше, ніж за кімнатної температури. Отже, до кінця осені її можна зберігати на балконі. За температури нижче як -5 градусів картоп­ля може заморозитися, тому за слабких морозів укутайте її ковдрою, якщо немає можливості перенести в тепліше місце.
БАЛКОН ЧИ КОМОРА. У квартирі теж можна зберігати картоплю, але тільки за певних умов. Обирайте сухе, прохолодне місце без прямих сонячних променів. Чудово для цього підходить утеплений балкон, комора, кухонні шафи, які розташовані далеко від батареї та інших джерел тепла.
При доступі світла в картопляній шкірці починає вироблятися хлорофіл. Такий пігмент надає бульбам характерного темно-зеленого кольору. Сам по собі він нешкідливий. Але паралельно з ним під дією того ж світла виробляється токсична рослинна сполука соланін. Нею можна отруїтися – до нудоти, блювоти, діареї, а в деяких випадках (якщо з’їсти дуже багато позеленілої картоплі) – й до коми та смерті.
Поширена помилка – зберігати картоплю в холодильнику. Через холодну температуру крохмаль перетворюється на цукор, у коренеплоду з’являється солодкуватий присмак. Через деякий час картопля може почати гнити і псуватися.
Із незаскленого балкона з настанням холодів перенесіть картоплю до квартири – ще місяць-півтора вона може без проблем пролежати в темному прохолодному місці: у коморі, біля вхідних або балконних дверей, у шафі під раковиною на кухні.
Якщо в процесі зберігання вдома картопля починає проростати, додайте в мішок декілька гілочок сушеної м’яти – вона загальмує появу паростків.
СУСІДИ. Насипте поверх картоплі два ряди буряку, щоб він забирав зайву вологу, і картопля залишилася сухою. Щоб картопля не пустила паростків, додайте до неї декілька яблук. Помістіть до бульб листя горобини або полину, щоб не допустити розмноження грибків.