Субота, 27 Квітня 2024 р.
26 Жовтня 2023

ЯК ПІДГОТУВАТИ ПЛОДОВІ ДЕРЕВА ДО ЗИМИ

Підготовка до зими плодових дерев – це важлива час­тина осінніх робіт.

ПРИБИРАННЯ ЛИСТЯ

На листі, яке опадає, часто залишають яйця і личинки шкідливі комахи. Із приходом весни вони прокинуться і відразу почнуть атакувати ваші дерева, які ростуть поблизу.
Якщо навіть на листі немає личинок, воно може бути вражене грибком. Спори гриба спокійно переносять зиму і, опинившись у грунті, з весни активно поширюються в саду.
У гнилому листі добре поширюються бактерії. У зимові місяці на деревах можуть виникнути сонячні опіки, через них бактерії потрапляють у стовбур і починають шкодити дереву.

ОБРІЗАННЯ ДЕРЕВ

Формувати крону плодових дерев важливо два рази на рік: навесні до початку вегетації та восени.
І якщо навесні це здебільшого санітарне обрізання, то осіннє має свої особливості.
Воно допомагає рослинам оговтатися від стресу перед зимою, а на­весні вони швидше йдуть у зрос­тання.
Починати обрізання можна, коли опадає листя. У цей період соки з тканин рухаються повільніше, а значить – дерево менше схильне до стресу. Не варто надто зволікати з обрізанням, щоб дерева встигли зміцніти до морозів. Якщо провес­ти процедуру перед самими холодами, деревина підмерзне. Через це дерево ослабне і навіть може загинути.
Після закінчення сезону грунтовно обрізають не всі плодові дерева. Якщо рослини погано переносять холод, у них низька зимостійкість, обрізати їх не рекомендується. Так, восени можна обрізати сливи, яблуні, груші. А іншим породам восени роблять тільки санітарне обрізання. А повноцінно процедуру проводять навесні.
Після обрізання обробіть рани пастою, фарбою або будь-яким засобом із фунгіцидними властивостями.
Після обробки одного дерева дезінфікуйте інструменти і тільки потім приступайте до роботи з іншим.

ОБПРИСКУВАННЯ

Коли починаються нічні осінні заморозки, шкідники ховаються в кущах і деревах. Це час для обробки дерев на зиму від патогенів. Після обприскування шкідники загинуть і не відкладуть яєць. Це значно знизить їхню популяцію.
Восени слід вести боротьбу не тільки зі шкідниками, а й грибко­вими інфекціями. Проти бакте­ріальних заражень не працюють ні народні засоби, ні препарати. Доводиться лише видаляти ураже­ні ділянки рослини, а потім спалювати їх.
Щоб уникнути грибкових хвороб, скористайтеся 3% розчином бордоської рідини. Обробляти мож­на не тільки плодові дерева, а й чагарники, кущі полуниці. Для боротьби з комахами підійде розчин карбаміду. Візьміть 500-700 г на 10 л води і обприскайте рослини.
Якщо потрібно не тільки обробити дерева для профілактики, але й локалізувати вже наявні заражені ділянки, використовуйте мідний купорос. 100 г препарату розводять у 10 г води. Такого розчину вистачить приблизно на 5 яблунь. Персик, абрикос, сливу обробіть розчином, приготувавши його так: 50 г препарату на 10 л води.

ЧИМ ПІДГОДУВАТИ

Підготовка плодових дерев до зимівлі не може обійтися без підгодівлі. Восени добрива допомагають рослинам відновитися після сезону зростання і плодоношення, зміцнити імунітет і успішно перезимувати.
Чим підгодувати дерева на зиму? Насамперед це фосфор і калій. Не потрібно вносити азотовмісні та комплексні добрива. Вони будуть стимулювати зростання нових пагонів, які взимку загинуть. Дерево даремно витратить сили на формування зеленої маси.
Восени рекомендується використовувати добрива в гранулах. Те, скільки їх потрібно, зазначено в рекомендаціях виробника. На важких грунтах потрібно зменшити рекомендовану дозу на 10-20%, а на легких – навпаки, збільшити, оскільки з такого грунту швидше вимиваються корисні мікроеле­менти.
Вносять гранули так: 1-2 ст.л. на 1 кв.м. Добрива розсипають, розпушують грунт і трохи перекопують. Якщо вносити органіку в пристовбурні кола, то тільки ту, яка повніс­тю перепріла. Норма: 3-4 відра під молоді саджанці, 5-8 – під дорослі дерева.

ПОЛИВАННЯ

Помилково думати, що з приходом осені, коли температура знижується і сонця менше, поливання деревам не потрібні. Суха земля або промокла на 2-3 см із приходом холодів промерзає. Через це підмерзає коренева система дерев, особливо якщо зима безсніжна. Друга причина, чому важливе осіннє поливання, – це допоможе уникнути сонячних опіків.
Поливають дерева восени при температурі близько 10°С в гарну погоду. Якщо ви не встигли полити дерева при такій погоді, можна зробити це пізніше. Важливо встигнути полити до заморозків. Між дощем і поливанням мають мину­ти 1-2 дні. Норми поливання залежать від віку рослин. Так, при поливанні восени плодових дерев грунт зволожуйте на глибину 1 м. Під пло­дове дерево віком близько 5 років потрібно в суху осінь вилити де­в’ять відер води, якщо були дощі – шість відер. Якщо де­ревам більше як 10 років, розраховуйте кількість води, виходячи з розміру крони: на 1 кв.м потрібно 30-50 л.
Не варто всю воду лити відразу. Краще розділити процес на декілька етапів, щоб вона добре вбралася. При використанні шланга, а не відер, поливайте кожне дерево близько 17-20 хв.
Для правильного поливання спочатку трохи розпуште верхній шар грунту, щоб вода не розтеклася по ділянці. Потім відступіть від стовбура пів метра, перекопай­те грунт на 5-7 см у глибину і полийте.

МУЛЬЧУВАННЯ

Є декілька варіантів мульчування під час осінньої підготовки саду.
Сіно після рясного поливання. Краще використовувати сіно весняної косовиці, оскільки в ньому майже немає насіння.
Тирса. Важливо використову­вати тирсу з листяних дерев. Як­що взяти з хвойних, вони роблять грунт кислим.
Нетканий матеріал. Накрийте ним грунт навколо дерева і присипте по краях землею, щоб матеріал не забрав вітер.

ЗАХИСТ

Щоб захистити дерева від гризунів і сонячних опіків, садівники часто використовують побілку. Її можна купити в магазині або зробити самому з 3 кг вапна, відра води і мідного купоросу (500 г).
Для захисту від гризунів стовбур до гілок обв’язують ялиновим гіллям голками вниз, крафтовим папером, будівельними бинтами або старими колготками. Важливо лише не забути навесні вчасно зняти захист, щоб кора не запріла. Найкраще для цього купити пластикові сітки, які продаються в спеціальних магазинах, вони пропускають повітря.