Субота, 27 Квітня 2024 р.
23 Листопада 2023

«ЛИСТКОВИЙ ПИРІГ» НА ГРЯДЦІ

На будь-якій дачній ділянці за сезон накопичується безліч усіляких відходів. Але, у зв’язку з тим, що робіт у саду та на городі завжди багато, і немає жодного перепочинку, то ми переважно просто складаємо різні стебла, листя, суцвіття та корінці бур’янів у якому-небудь місці.

А на те, щоб закласти кла­сичну компостну купу, не залишається часу. І ось тепер, у лис­топаді, можемо використову­вати цю купу, щоб зробити високу грядку.
Насамперед визначаємо міс­це, де будемо її робити. Це має бути достатньо освітлена і захищена від вітру ділянка, оскільки наступного року на цій грядці, швидше за все, будуть рости теплолюбні культури або ранні овочі.
Обравши місце, огороджуємо його блоками, цеглою, дош­ками, колодами, шифером – загалом тим, що знайдеться в господарстві. Після того, як зробимо огорожу, беремося за заготівлю самої грядки.
Спочатку вистилаємо дно товстим шаром газет або картону. Це робиться для того, щоб, по-перше, створити ме­жу між грунтом і насипним грунтом; по-друге, запобіг­ти при поливанні втраті воло­ги, по-третє, створити більш сприятливий тепловий ре­жим, ос­кільки температура грунту буде на 3-5 градусів вищою, ніж у верхньому шарі грунту.
Далі насипаємо напіврозкладені рослинні залишки з нашої купи (висота шару – приблизно 20 см) і зволожуємо їх декілька днів. Це можуть бути кухонні відходи або розбав­лені органічні добрива. Потім кладемо шар (приблизно 10 см) подрібненої соломи, тирси або сухого листя, додаємо туди деревну золу і аміачну селітру (40 г на кв. метр).
Зверху все засипаємо шаром родючої землі з городу або вже перепрілим компостом, і висока грядка готова. Ранньою весною на неї вже можна буде висаджувати заплановані для садіння рослини.