Субота, 27 Квітня 2024 р.
8 Лютого 2024

РОЗСАДА ПЕТУНІЇ З НАСІННЯ

Гарні петунії прикрасять будь-який сад або двір. Ця квітка вимоглива до грунту, але невибаглива в догляді, а цвіте аж до морозів. Вирощування петунії з насіння – справа непроста, проте ви зможете навесні зекономити на придбанні розсади. Щоб отримати рясно квітучу рослину вже в травні-червні, насіння на розсаду потрібно висівати наприкінці лютого – в першій декаді березня.

ГРУНТ. Потрібен нейтральний або слабкокислий грунт, пухка живильна суміш, здатна утримувати вологу, але й не замокати. Можна придбати грунтосуміш, а можна приготувати, змішавши по дві час­тини дернової землі, перегною й добре розкладеного торфу з однією частиною піску. Грунт проливають міцним розчином марганцівки або Превікуру.
САДІННЯ. На дно обробленої розчином марганцівки, а потім промитої чистою водою тари (наприклад, ящик заввишки щонайменше 10 см із дренажними отворами) помістіть дрібний керамзит, а поверх нього – знезаражену грунтосуміш. Найкраще сіяти по снігу. Розкладіть насіння поверх снігового шару і накрийте посудину плівкою або склом. Коли сніг розтане, насіння втягнеться в грунт. Якщо снігу немає, насіння розкладають по зволоженому грунту, а потім злегка обприскують із пульверизатора й накривають прозорим матеріалом, що не пропускає повітря. Не закладайте насіння, петунія проростає тільки на світлі. Щоб рівномірно розподілити насіння по поверхні грунту, краще попередньо змішати його з піском. Утримують посіви в добре освітленому місці при температурі 250C.
ДОГЛЯД. Сходи з’являться за 5-7 днів, тепер їх потрібно провітрювати двічі на день: кришку знімають, видаляють із неї конденсат і залишають без покриття вперше на 20 хв., наступного разу – на 40 хв., і так далі. Водночас поступово знижують температуру в приміщенні: вдень – до 200C, а вночі – до 160C.
Коли сіянці почнуть торкатися покриття, приберіть його зовсім, але продовжуйте підтримувати вологість грунту.
ПІДСВІЧУВАННЯ. Для нормаль­ного розвитку сіянцям у перші тижні зростання світло необхідне практично цілодобово. Надалі рослині потрібен 11-12-годинний світловий день.
ПОЛИВАННЯ. Перезволожен­ня призводить до грибкових хвороб, а пересихання грунту губить сходи. Для поливання використовують шприц: роблять із нього крапельне поливання сіянців під корінь, намагаючись, щоб вода не потрапляла на листя, або ллють воду по внутрішній стінці посудини, але краще й простіше використовувати метод нижнього поливання – в піддон.
У сонячну погоду розсаду поливають увечері, а в похмуру – зран­ку.
ПІДЖИВЛЕННЯ. Перші два тижні сходи в міру висихання грунту обприскують слабким розчином марганцівки або Превікуром. При появі 3-4 справжніх листків у грунт вносять розчин жовтого Кристалону (одна столова ложка на відро води). Удобрювати петунію бажано не тільки під корінь, а й по листю. Для позакореневого підживлення ви­користовують розчин зеленого Кристалону або Уніфлору мікро.
У міру зростання розсади підживлення стають частішими – до трьох разів на тиждень, і краще чергувати кореневі підживлення з позакореневими.
Через два тижні після пікірування розсаду обприскують розчином стимулятора коренеутворення Радіфармом. Узагалі ж, якщо ви сіяли насіння в живильний грунт, підживлення сіянцям можуть і не знадобитися, але в бідний субстрат доведеться вносити добрива.
ПІКІРУВАННЯ. Якщо ви з якихось причин не посіяли петунію в касети або таблетки, а вирощуєте її в одній посудині, доведеться сіян­ці пікірувати в індивідуальні
ємності (200-250 мл) при появі 2-3 пар справжніх листків. Щоб сіянці не витягувалися, в перший тиждень після пікірування температуру в приміщенні знижують на 3-4 градуси і притіняють від прямих сонячних променів.
Підживлювати розпікіровану роз­саду можна через 7-10 днів.
ПРИЩИПУВАННЯ. Аби петунія росла гарним густим кущиком, сіянці прищипують: над 4-5 листком виламують верхівку пагона з точкою росту, за два тижні прищипування повторюють. Розсада ампельної петунії прищипування не потребує – галузитися вона буде слабо.
ХВОРОБИ І ШКІДНИКИ. Найчастіше вражає чорна ніжка на тлі занадто високої вологості. Хворі екземпляри необхідно негайно видалити, а грунт пролити Максимом, міцним розчином марганцівки або сорокавідсотковим розчином Формаліну.
Хлороз виникає через брак за­ліза. Причиною є залужування грун­ту в результаті надмірного поливання. Можна внести у грунт залізо в доступній для рослин хелатній формі.
Пошкоджує ніжні листки розсади й павутинний кліщ, який з’являється в умовах підвищеної сухості. Найкращим засобом від кліщів є акарициди – Актеллік, Неорон, Фітоверм.
ПІДГОТОВКА ДО ВИСАДЖУВАННЯ У ВІДКРИТИЙ ГРУНТ. Гартують розсаду впродовж двох тижнів, поступово привчаючи до відкритого повітря. Перед висаджуванням, яке здійснюють із середини травня до середини червня, сіянці мають перебувати на відкритому повітрі цілодобово.