Субота, 27 Квітня 2024 р.
7 Березня 2024

ВИКОРИСТАННЯ ПОПЕЛУ ДЛЯ ВИРОЩУВАННЯ РОСЛИН

Попіл здавна використовують для підвищення родючості грунту. Це особ­ливо цінне добриво, яке містить усі елементи, крім азоту. Він має у своєму складі велику частину основних живильних речовин, необхідних для росту рослин.

Деревний попіл є джерелом калію, фосфору і не тільки. Калій надає плодам міцності та ніжності. Фосфор – один із найважливіших елементів для отримання високих урожаїв. У ньому містяться й мікроелементи: магній, сірка, залізо, натрій, бор, марганець, які теж необхідні рослинам.
Попіл зменшує кислотність, помітно пожвавлюючи при цьому діяльність грунтових мікроорганізмів, зокрема бактерій, що збагачують землю азотом. Як доб­риво, його вносять урозкид під перекопування грунту або ж у борозенки, лунки при садінні. Максимальна норма витрати під перекопування грунту не повинна перевищувати 1 склянку на кв. м. У цьому разі його дія буде спостерігатися протягом 2-4 років після внесення. Можна для підживлення рослин використовувати зольний розчин. Його готують так: 1 склянку деревного попелу (100-150 г) заливають відром води, настоюють. Цим розчином поливають городні рослини. Перед поливанням настій перемішують. Попіл рівномірно має розподілитися по суміші.
Добре підживлювати попелом усі гарбузові, капусту, помідори й огірки. Любить попіл і буряк. Його можна просто посипати попелом або поливати зольним розчином. Під огірки й кабачки треба вносити одну склянку попелу на квадратний метр, зашпаровуючи його в грунт і обов’язково поливаючи. У такій же пропорції його застосовують для підживлення петрушки, моркви й редьки. Для ци­булі та часнику підживлення попелом рекомендують чергувати з настоями коро­в’яку і пташиного посліду, треба тільки стежити, щоб між ними минало достатньо часу.
Попіл стимулює утворення зав’язей на томатах, швидкий ріст і визрівання плодів. Його можна просто розсипати на землю навколо рослини або розвести чайну ложку в літрі води й настояти тиждень. Вишню і сливу підживлюють попелом один раз на три роки. Навколо стовбура роблять канавку глибиною не більше як 15 см і насипають туди попіл або заливають розчин. Після цього канавку зарівнюють. На кожне доросле дерево витрачається близько 100 г попелу.
Смородина теж чутлива на зольне підживлення – її просто поливають під корінь зольним розчином. Перед внесенням його збовтують. Трохи більше часу буде потрібно на зольний відвар для позакореневої обробки: приблизно 300 г попелу просіяти й залити окропом, прокип’ятити 25 хвилин. Після проціджування отриманий відвар розвести десятьма літрами води. Можна додати 50 г мила для кращого прилипання.
Зольний відвар використовують не тільки як підживлення, але й для боротьби зі шкідниками. Він дуже добре допомагає боротися з попелицею і блішками на хрестоцвітих. Редис і капусту можна додатково просто припудрити попелом. Від попелу гинуть дротянки й нематоди, дуже бояться його слимаки й равлики.
Попіл – добриво, що не має терміну придатності. Зберігають попіл у щільно закритих ємностях, стежачи за тим, аби в нього не потрапила вода, що вимиває живильні речовини. Не можна використовувати для підживлення городу попіл, який утворюється при згорянні фарби, пакувальної плівки та інших полімерів. Адже в такому попелі утворюється багато шкідливих, а то й небезпечних для людини речовин, які забруднюють грунт.