Субота, 27 Квітня 2024 р.
21 Березня 2024

ГОТУЄМО ТЕПЛИЦЮ ДО СЕЗОНУ

Заходи з підготовки і очищення теплиці слід почати до стійкого настання позитивних температур у нічний час.

Насамперед варто ретельно оглянути її стан після зимівлі. Добре, якщо ви зробили прибирання восени, після завершен­ня збирання врожаю. Вам залишиться лише пройтися по всіх поверхнях мильним розчином і провести дезінфекцію грунту. Якщо ж теплиця зимувала брудною, доведеться зробити ретельне поетапне прибирання.
Приберіть із теплиці все зай­ве: інструменти, підпірки, під­в’язувальні матеріали та інше, залишене з минулого сезону. Огляньте деталі каркаса і покриття. Переконайтеся в міцності конструкції та відсутності пошкоджень. За необхідності виконайте ремонтні роботи. Металеві частини каркаса, вкриті іржею, слід загрунтувати, пофарбувати і обробити розчином мідного купоросу. Дерев’яні стійки потрібно зачистити від грибка, продезінфікувати хлоркою і провапнувати (на відро води – 3-4 кг гашеного вапна). Пластикові деталі обробіть фунгіцидом. Якщо на деталях конструкції з’явилися тріщини і відколи, їх доведеться замінити на нові.
Перед початком вологого при­бирання зметіть із поверхонь пил, видаліть налипле листя, грудки бруду та інше сміття.
Так вологе прибирання пройде легше і швидше. Для миття покриттів зі скла найкраще вико­рис­товувати губку з мікрофібри і звичайне господарське мило. Зробіть міцний мильний розчин і пройдіться ним спочатку по внутрішньому, а потім по зовнішньому покриттю. Залиште піну на 10-15 хвилин і змийте чис­тою водою. Тепер усі чисті поверхні потрібно продезінфі­-ку­вати. Найкраще використо­вувати органіку (хімічні препарати залишать сліди, шкідливі для здоров’я майбутніх посадок). Особливу увагу приділіть місцям стиків і з’єднань. Хоро­ші антисептичні властивості мають гірчичний порошок, відвар кропиви або ялинової хвої. Ці настої безпечні для людини і рослин. При зрошенні намагайтеся не заливати грядки. Якщо торік у теплиці буйно пустува­ли комахи-шкідники, зробіть обкурювання приміщення тютю­новими шашками (суворо дотримуючись інструкції на упаковці).
Обробку грунту можна починати з моменту, коли він достатньо прогрітий для перекопування. Заміну грунту в теплиці рекомендується проводити раз на 3-4 роки. При оздоровлювальному варіанті видаляють верхній вихолощений шар товщиною 8-10 см. При кардинальній за­міні видаляють 30-40 см грунту і замінюють на новий, поживний, із високим вмістом гумусу. Використання хімічних препаратів від хвороб і шкідників може негативно позначитися на жит­тєстійкості майбутніх посадок. Пропонуємо більш екологічні способи. У кожного є свої переваги і недоліки.
Термічна обробка. Грядки проливають крутим окропом (30 літрів на кв. метр грунту) і на добу накривають плівкою. Процедуру повторюють 2-3 рази. Недолік: вплив може бути не­достатнім для глибоких шарів грунту.
Біологічна обробка. Грунт перекопують і збагачують органікою. Залежно від того, які рослини будуть висаджені, в грунт додають торф, компост, деревну золу, перепрілий гній, коров’як, пташиний послід тощо.
У цьому разі обробка поєднується з поліпшенням структури і підвищенням родючості грунту. Процедура проводиться за 3-4 тижні до висаджування рослин.
Механічна обробка. Зні­мається верхній шар грунту товщиною 10-15 см. На його місце засипається готова грунтосуміш, на упаковці якої зазначено, що земля продезінфікована від хвороб і шкідників. Це дорогий спосіб, який підходить тільки для теплиць, які пройшли сан­обробку з осені. Якщо ви все ж та­ки вирішите скористатися готовими хімічними препаратами, в жодному разі не перевищуйте дозування! І пам’ятайте, що всі дезінфікуючі засоби діють належним чином тільки на прогрітій землі. Температура грунту має бути не менше як 15 градусів. Зате коли теплиця готова, можна вважати, що сезон відкрито! Саме час вибирати улюб­ленців, за традицією починаючи із зелені та овочів.