Вівторок, 30 Квітня 2024 р.
4 Квітня 2024

ВИРОЩУЄМО ВІТАМІННІ ЗАПАСИ

Ягідні кущі розпускаються першими. І тільки від догляду за ними залежить, чи буде цьогоріч­ний урожай вітамінних плодів щедрим.

СМОРОДИНА. Обрізання смородини можна проводити навесні та восени. Весняне роблять із санітарною метою, коли видаляють пошкоджені й сухі гілки, а осіннє призначене для формування куща і збільшення врожайності. Основна мета обрізання – видалення 5-6-річних пагонів, які не будуть плодоносити і лише обтяжують кущ. Існує різниця, як обрізати чорні та червоні сорти смородини. На останніх не прищипують навесні молоді пагони, а на чорній смородині це буде стимулювати розвиток кущової форми.
Після весняного прибирання на ділянці зі смородиною проведіть обробку кущів фунгіцидами, які допоможуть запобігти розвитку грибкових захворювань.
Коли бруньки почнуть лопатися та розпускатися, проведіть обробку інсектицидами Аліот, Актара, Актеллік, Інтавір або Фітоверм. Вони здатні захистити від шкідливих комах, як-от брунькова міль, п’ядун, щитівка, попелиця пагонова та галова. Таку ж обробку проведіть перед цвітінням смородини, поєднавши з будь-якими фунгіцидами.
Якщо кущ смородини все-таки пошкодив кліщ, оббризкайте його акарицидом або інсектоакарицидом Енвідор, Неорон, Аліот, Фітоверм або Профілактин. Головне – не пропустіть обробки в період бутонізації, бо в цю пору кліщі масово заселяють рослини.
Якщо зима була безсніжною, а початок весни – без дощів, добре поливайте кущі смородини не менше ніж 2-3 рази на місяць.
Кущі, які багато років ростуть на одному місці, систематично підживлюйте поживними речовинами.
Перше – це азот, завдяки йому більш активно ростуть пагони та листя, нормалізуються обмінні процеси, покращуються якість і величина ягід. Коли кущі зацвітуть, і почне з’являтися перша зав’язь, додайте до азоту калій та фосфор.
Схема підживлення кущів смородини:
Набрякли бруньки та розпустилося листя – 2 ст.л. сечовини на 10 л води, 2 від­ра розчину на один кущ. Або 1,5-2 від­ра розчину коров’ячого гною (1:10) чи пос­ліду пташиного (1:15).
Перед цвітінням – розчин нітрофоски, на 10 л води 50 г, 1 відро на 1 кущ. Під час цвітіння – позакореневе підживлення мік­роелементами: Гумат + 7 мікроелементів, Уніфлор Мікро або Мікро Мікс.
* * *
МАЛИНА. Якщо ж восени ви вже вносили під малинник усі необхідні добрива, то накопиченого рослинам цілком вистачить аж до початку квітнення. А починаючи з другої половини травня, коли чагарники перебувають на піку квітнення, можна знову поповнити запас мікроелементів у грунті навколо.
Для весняного добрива підійдуть комплексні азотовмісні добрива, які допоможуть рослинам активно піти у зрос­тання і утворити достатньо зав’язей (малина чутлива до дефіциту азоту).
Можна вносити підгодівлі не комплексом, а окремо. Наприклад, перегній (5-6 кг на 1 кв. м) або розчин курячого посліду (1:20) або коров’яку (1:10) з розрахунку 3-5 л готового добрива на 1 кв. м грядки. Також не забувайте вносити фосфорно-­калійні добрива (50-80 г суперфосфату і 20-40 г сірчанокислого калію на 1 кв. м).
Весняне мульчування малини знижує кількість пагонів і прискорює ріст ягід надалі, зникає підвищена вологість біля основи куща малини, та структура грунту не порушується.
Мульчувати малину краще в той час, коли вже внесені перші мінеральні підгодівлі. Якщо вкрити кущі мульчею до внесення добрив, вона перекриє доступ поживних речовин.
Якщо навесні ви не замульчували свій малинник, не нехтуйте регулярним розпушуванням грунту під кущами. Ця процедура покращує доступ кисню до коріння рослин, сприяє розвитку в грунті корисної мікрофлори і кращому утриманню вологи.
Щоб кущі не загущалися і не слабшали через брак поживних речовин, під час вегетації періодично видаляють молоду поросль. Під час обрізання малини навесні на 1 погонний метр посадок залишають 15-20 найсильніших пагонів. Якщо здорових гілок виявилося більше, не варто їх залишати.
Ретельно огляньте ягідник: здуття, які мають форму кулі або веретена, що утворилися на гілках, можуть бути місцями зи­мівлі шкідників. Тому пагони з такими наростами потрібно обережно видалити за допомогою гострого секатора і спалити.
Для профілактики грибкових захворювань навесні треба обприскати кущі малини 1% бордоською рідиною.
Від антракнозу малину з настанням весни обробляють препаратами Агролікар, Профі, Прогноз, Чистофлор, а від сірої гнилі – 3% розчином бордоської рідини, Фітоспорином, Скором.
За наявності ураження кущів іржею проводьте ранньовесняне обприскування бруньок препаратами Абіга-Пік, Бактофіт, Топаз.
Від стеблової мухи і малинного жука посадки малини обприскують біопрепаратом Фітоверм, а також Іскрою, Інтавіром, Кінміксом (згідно з інструкцією). Для захисту кущів від павутинного кліща використовують той самий Фітоверм і Антикліщ.
Якщо на малиннику з’явилися ознаки малинної галиці, уражені стебла вирізують і спалюють. Щоб на кущах не оселилися нові особини комах-шкідників, грунт ретельно перекопують і обробляють розчином препарату Фуфанон-Нова (15-20 мл на 10 л води). Цим препаратом обприскують ще й гілки кущів: на кожну рослину витрачають по 200 мл розчину.
Щойно якась рослина прокинулася і пішла у зростання, їй потрібне регулярне поливання. Малина не виняток. Посушливі періоди переносить вкрай важко. Найбільше садова малина потребує поливання під час квітнення, а також у періоди росту і дозрівання ягід.
Під час поливання стежте за тим, щоб грунт під кущами зволожувався приблизно на 40 см углиб.