Вівторок, 30 Квітня 2024 р.
11 Квітня 2024

ТАКА НІЖНА РОЗСАДА

Господарів, які вчасно посадили розсаду улюблених овочів, вона вже радує молодою зеленню. Проте деякі городники стикаються і з проблемами. Що ж буває не так?

ВИТЯГУЄТЬСЯ. Якщо ви вирощуєте розсаду томатів удома при високій температурі повіт­ря, низькій вологості та недостатньому освітленні, то не дивуйтеся, що рослини будуть кволенькими, тоненькими й дов­гими.
Але є препарат, щоб розсада не витягувалася і була коренас­тою. Вам знадобиться засіб-ретардант. Ретардантами називають препарати, які регулюють ріст рослин. Отримуючи їх, розсада не буде дуже швидко рости вгору, а значить – її коренева сис­тема і стебло будуть краще розвиватися.
Крім того, завдяки ретардантам ризик того, що рослина на щось захворіє, значно знизиться.
Можна використовувати ретардант під назвою «Атлет». Обов’язково ознайомтеся з інструкцією, оскільки препарат потрібно розводити за схемою. На кожну рослину необхідно вилити певну кількість зробленого розчину, і тут важлива точність. Коли обробите розсаду ретардантом, обов’язково створіть для неї комфортні умови, не залишайте її там, де надто сонячно (рослини можуть отримати опіки), і стежте за тим, щоб температура була 18-20 градусів.
ЧОРНА НІЖКА. Розсада падає, як скошена, і видно, що стеблинки знизу чорні? Це – чорна ніжка. Ця хвороба нищить роз­саду, якщо у приміщенні прохолодно, є протяги й підвищена вологість.
Хворі рослини видаляємо разом із грунтом, а ті, що залишилися, поливаємо розчином марганцівки і підсипаємо 3-5 см про­смаженого та остиглого піску. Якщо не допоможе, рослини треба пересадити в окремі ємності. Також вам допоможуть препарати Мікохелп, Фітоспорин, Триходермін, Мікосан.
БІЛІ ПЛЯМИ НА ЛИСТІ ЧИ ПАВУТИНКА. Це ознака ураження розсади кліщем чи іншими шкідниками, які активізуються, коли вологи бракує. Обробіть рослини Фітовермом чи Актофітом.
ЖИВНІСТЬ. Якщо розсада падає, але ніжка не чорна, значить – попрацювали таргани або гусениці совки… Внесіть трохи гранул Базудина або Почину, Землина або Мухоїда. Якщо постраждали тільки сім’ядольні листочки, підгодуйте рослини розчином сечовини, 1-2 сірникові коробки на 10 л води.
КРАСНУХА. Так реагують помідори, якщо не вистачає фосфору, тобто стають фіолетовими. Підгодуйте їх суперфосфатом (20 г на 10 л води), і якщо краснуха повернеться через тиждень, значить – у приміщенні занадто холодно, і рослини не можуть засвоювати фосфор. Перенесіть розсаду в тепліше приміщення або поставте обігрівач.
ЖОВТЯНИЦЯ. Почало жовтіти листя? Значить – у грунті закінчилися запаси поживних речовин. Це сигнал для підкорму комплексними добривами, що містять мікроелементи. Не пошкодуйте грошей і купіть для розсади Поліфід, Майстер, Фер­тику або Агровіт.
Хоч би яким поживним був грунт, розсада росте й потребує додаткового живлення раз на два тижні добривами з мікроелементами.
І ПРО РЕШТУ
За дві години до пікірування полийте рослини водою. Тоді їх легше дістати з мінімальним пошкодженням кореневої системи. Пропікірувавши, тримайте рослини в тіні дві доби.
За два тижні до висаджування розсаду треба загартувати. Спочатку відкривайте її на декілька годин, потім поступово збільшуйте «тренування».
У перші дні виносьте розсаду на відкрите сонце на 1-2 години. Ставте перед відчиненим вік­ном. Щоб рослини звикали до ультрафіолету, віконне скло його не пропускає. Поступово доведіть час перебування до повного світлового дня. Так само рослини будуть звикати до вітру і знижених температур. Перед самим садінням рослини вже мають ночувати на балконі або біля відчиненого вікна. Для того, щоб вони краще перенесли загартовування і підготувалися до пересаджування у відкритий грунт, використовуйте препарати-стимулятори Агромікс Епін Максі і Агромікс Енерген Ультра.
Висаджуючи рослини у грунт, не забудьте обробити коріння проти хвороб і грунтових шкідників препаратами Тексіо велум, Селест топ, Тирана, Антихрущ, Актара, а також підживити одним із таких добрив: Агролайф, нітроамофоска, суперфосфат.
Якщо зробили все правильно, не сумнівайтеся, що розсада виросте на славу. Влітку матимете щедрий урожай сусідам на заздрість, власній родині – на здоров’я, та й на продаж вистачить!