Неділя, 08 Вересня 2024 р.
9 Травня 2024

ПОЛУНИЦЯ НА СТАРТІ!

Полуниця – одна з перших культур, яка радує господарів соковитими ягодами. Хоча ця рослина дуже поширена, мало хто з господарів вміє отримувати з неї справді високоякісні врожаї.
У травні культура активно цвіте. І, на жаль, у багатьох господарів Кам’янеччини заморозки, що були декілька тижнів тому, пошкодили цвіт. Проте надії на гарний урожай ніхто не втрачає.
Це досить примхлива культура, яка потребує ретельного догляду з ранньої весни і до пізньої осені. Втім і до неї можна знайти підхід, якщо чітко розпланувати роботу за спеціальним календарем.

У травні полуниця починає активно випускати вуса, які забирають у рослини велику кількість поживних речовин. Якщо ви вирощуєте полуницю для отри­мання ягід, а не для розмноження, то вусики потрібно регулярно видаляти. Якщо кущики ростуть на одному місці більше як 3 роки, їм знадобиться підживлення. На початку вегетаційного періоду рослина потребує азотних добрив, у період цвітіння – фосфорних, а після плодоношення – азотних, фосфорних і калійних.
Під час цвітіння на полуниці можуть з’явитися довгоносики. Кущики обприскують настоєм часнику або іншими народни­ми засобами боротьби зі шкідниками. У травні нерідко стоїть суха погода. Для правильного розвитку рослин і утворення плодів грядку потрібно регулярно поливати. У другій половині травня (залежно від погоди) починає плодоносити полуниця ранніх сортів. Урожай своєчасно збирають, а поливають після збирання дозрілих ягід. Якщо в цей час випадають рясні до­щі, рослини захищають від гнилі та борошнистої роси, а також при необхідності прополюють.
У червні продовжується збирання врожаю. У другій половині місяця починають плодоносити і пізні сорти. Щоб ягоди не бруднилися і не гнили, під кущики стелять чорний нетканий матеріал або підсипають стружку. Це допомагає захистити полуни­-цю від сірої гнилі та бур’яну. Також у червні розетки полуниці укорінюють в окремих стакан­чиках або касетах. Такі рослини будуть готові до пересаджування на нове місце вже через 2-3 тижні. У липні після закінчення плодоношення з кущів видаляють старе, хворе та пошкоджене листя. Грядку добре поливають, грунт навколо кущів розпушують і видаляють із них зайві вуса.
У липні на кущах полуниці може оселитися суничний кліщ. Із пошкоджених рослин зрізають листя і спалюють. Потім грядку обприскують водою (близько 60°С) або гарячим розчином марганцівки. Якщо на рослинах з’являються комахи-шкідники, кущики полуниці обприскують хімічними або біологічними інсектицидами. Також можна вдатися до народних засобів. Крім того, в цей період полуниця нерідко вражається плямистістю, борошнистою росою, сірою гнил­лю. З хворобами допомагає впо­ратися 1-відсоткова бордоська рідина з додаванням колоїдної сірки (100 г препарату на 10 л води).
У серпні на полуничній грядці глибоко розпушують грунт і вносять комплексне добриво: по 1 ч.л. під кожен кущ. До кінця місяця закінчують садіння ву­сиків, кущики регулярно поливають.
На початку осені, у вересні, слід подбати про своєчасне поливання полуничної грядки, тому що в цей період формуються квіткові бруньки, з яких наступного року з’являться ягоди. Тому важливо не забувати поливати рослини. У жовтні для них створюють сприятливі умови, які допоможуть добре перезимувати. Для цього грядки поливають, розпушують грунт, видаляють бур’яни. Кущі полуниці підгортають торфом, перегноєм або компостом. У листопаді, коли верхній шар грунту трохи підмерзне, грядки мульчують. Завдяки цьому коренева шийка рослин буде захищена. Щоб затримати сніг, зверху укладають хмиз, листя топінамбура, стеб­ла малини або кукурудзи. У такому вигляді полуниця зимує. Завдяки правильному і своєчасному виконанню робіт із догляду за полуницею, вам вдасться виростити здорову рослину і зібрати хороший урожай солодких ягід.