Неділя, 08 Вересня 2024 р.
27 Червня 2024

ФІТОФТОРА – ворог рослин і господарів

Деякі хвороби рослин характеризуються повільним перебігом. А є такі, які в лічені дні здатні знищити не тільки самі кущі, а й весь урожай. До таких хвороб відносять фітофтороз.
Це – найбільш поширене, небезпечне захворювання садових культур. Воно характеризується стрімким перебігом, швид­ким поширенням, високим відсотком загибелі заражених рослин.

Причина інфекції – грибкові мікроорганізми, спори яких у сприятливих умовах швидко розносяться по ділянці. Небезпека грибка – в його високій життєздатності. Спори осідають по­всюди на ділянці: на інвентарі, на грунті, на будовах, на садових культурах. Вони можуть перебувати у сплячому стані протягом декількох років.
Фітофтороз прийнято вважати хворобою пасльонових культур – томатів, баклажанів, картоплі. Однак різновиди грибка можуть знищити й інші рослини. Наприклад: полуницю, садову суницю, яблуні, перець.
Паразитуючи на тканинах садових культур, грибки призводять до гниття вегетативної час­тини і плодів.

Фітофтора має досить специфічні ознаки:
– Поява коричневих плям на стеблах і листках.
– Білястий наліт на зворотному боці листя.
– Поява плям на плодах, їх гниття, погіршення смаку.

При появі перших плям на ниж­ніх листках ще є сенс бороть­би з грибком. Такі частини рослин видаляють, посадки оброб­ляють препаратами, у складі яких є мідь. Якщо заражена і пошкоджена велика частина ку­ща, а також плоди, слід позбути­ся його, спалити. Не можна укла­дати заражене бадилля в компост або складати на ділянці.

Причинами виникнення захворювання є:
 Різке коливання температурних показників. Коли різниця температур стає істотною, випадає роса. Вона сприяє швидкому перебігу хвороби.
 Надмірне вапнування. Якщо при розкисленні грунту не були дотримані дозування внесення вапна, то це може створити сприятливе середовище для проживання фітофтори.
 Загущення посадок. Чим мен­ші провітрюваність рослин та їх освітленість, тим більша ймовірність зараження грибком. Тінисті, вологі зарості – улюблене місце проживання фітофтори.
 Відсутність профілактичних заходів. Лікування фітофтори – довгий, не завжди успішний захід. Легше проводити профілактичні обробки. Відсутність грибка на власній ділянці не гарантія відсутності його і в сусідів.
 Використання зараженого компосту. Не можна складати в компост бадилля картоплі, томатів, баклажанів, особливо якщо на ньому були ознаки фітофторозу. Спори потрапляють під культурні рослини із внесенням у грунт готового компосту.

Особливо небезпечні дощові та вологі літні періоди, коли зволоження грунту та повітря сприяє поширенню інфекції.
Найбільшу ефективність проти фітофтори дають регулярні профілактичні заходи, які включають вибір сортів і гібридів, стійких до хвороби; дотримання сівозміни; поливання рослин під корінь, тому що зайва волога на листі стане сприятливим сере­довищем для життєдіяльності фі­то­фтори; дотримання схеми посадки рослин, періодичне їх про­ріджування для збільшення провітрюваності й інсоляції; суворе дотримання встановлених дозувань при внесенні вапна; профілактичні обприскування проти­грибковими препарата­ми – фунгіцидами.

Найбільшу ефективність проти фітофтори мають:
Бордоська суміш – найпоширеніший, дієвий препарат від фі­тофторозу завдяки вмісту міді.
Скор – високоефективний препарат, який зупиняє розвиток грибків і призводить до їх швидкої загибелі.
Квадріс – новинка серед фун­гіцидів, має як лікувальну, так і профілактичну дію проти будь-яких грибків.
Магнікур Фіно – якісний французький препарат, що надійно захищає пасльонові та інші культури від фітофторозу.
Рідоміл Голд – комбінований засіб, який можна викорис­товувати навіть у невідповідних погодних умовах. Здатний захис­тити нові прирости і бульби.
Банджо – контактний засіб для захисту овочевих культур від фітофторозу.
Коронет – комбінований фунгіцид з унікальним широким спектром впливу. Має виражену профілактичну і лікувальну дію.
Ремонталь – захисний препарат від фітофторозу та інших хвороб, що вбирається в тканини рослини за 30 хвилин, не змивається опадами.
Танос – двокомпонентний фунгіцид, рекомендований для профілактичних обробок культур.
Ревус Топ – спеціальний препарат, розроблений для захисту пасльонових культур від основних небезпечних хвороб.

Перераховані препарати розводять із водою відповідно до інструкції. Не можна необгрунтовано збільшувати дозування, тому що це може завдати шкоди рослинам. Обробку цими препаратами припиняють не пізніше ніж за 3 тижні до збирання врожаю.
Якщо перші ознаки фітофтори виявлені на зеленій частині куща, а до збирання плодів залишаються лічені дні, можна використовувати біологічні фунгіциди. Вони не менш дієві, ніж хімічні засоби, але не накопичуються у плодах. Найбільш відомий препарат – Фітоспорін-М. Він надійно захищає садові куль­тури, не завдає шкоди навколишньому середовищу.

Обробляти культури слід уран­ці або ввечері, в безвітряні, похмурі (але не дощові) дні. Розчином рекомендується змочувати не тільки кущі. Обробляють теп­лиці, грунт, інвентар. Це дозволяє знищити грибки, які в подальшому можуть інфікувати культури.