Неділя, 08 Вересня 2024 р.
18 Липня 2024

КЛОПІТЛИВИЙ ЛИПЕНЬ

Липень – гаряча пора для садівників і городників, адже в цей час дозріває врожай багатьох культур, інші ж потребують активного догляду та захисту.
У цей час важливо забезпечити регулярне поливання, адже спека швидко висушує грунт. Найкраще поливати вранці або пізно ввечері, щоб вода встигала проникнути до коренів, а не випаровувалася. Особливо це стосується огірків і помідорів, які активно плодоносять у липні.

У САДУ

 Другий місяць літа – це не тільки пора дозрівання врожаю, але й період формування плодових бруньок. Тому садівники проводять позакореневе підживлення (обприскування) мі­неральними добривами з мікроелементами.
 Зазвичай більшість городників «стрижуть» малину ранньої весни. Проте це можна зробити й тепер, під час збирання врожаю. Якщо верхівки молодих пагонів сягають метра й вище, їх прищипують. Завдяки цьому малина почне кущитися ще цього року, а наступного дасть додатковий урожай.
Щоб збагатити грунт азотом й органічними речовина­ми, наприкінці місяця в міжряддя сіють буркун, гірчицю, люпин. Посіви треба поливати. Коли трави відцвітуть, їх скошують і зелену масу перекопують разом із грунтом.

НА ГОРОДІ

 У липні остаточно проріджують коренеплоди: моркву і петрушку – до 4 см, буряк – до 10-12 см.
 На томатних грядках і далі проводять пасинкування, відривають сухе та пожовкле листя в нижній частині стебла.
 Просапують і підгортають рослини капусти білоголової середньо- і пізньостиглих сортів. Це особливо важливо, якщо з’явилася кила. Розпушують грунт у міжряддях: спочатку глибоко (на 8-10 см), а з ростом рослин глибину розпушування зменшують до 3-4 см.
Кила капусти – поширене захворювання, коли на коренях уражених рослин утворюються дрібні (у розсади) або великі за розміром численні нарости і здуття.

У КВІТНИКУ

 У середині липня починають викопувати цибулинні культури: тюльпани і гіацинти – щорічно, нарциси і крокуси – через 2-3 роки. Цибулини сушать під навісом у добре провітрюваному місці.
 Раз на тиждень підгодовують розчином попелу (1 склянка на 10 літрів води) гладіолуси.

ДОДАТКОВІ ПОРАДИ НА ЛИПЕНЬ:

Регулярно збирайте стиглі плоди – це стимулює утворення нових зав’язей.
Захищайте рослини від спеки та сонячних опіків.
Робіть профілактичні обробки від шкідників і хвороб.
Збирайте насіння для наступного року.
Приготуйте компост із бадилля овочів і скошеної трави.