Понеділок, 09 Грудня 2024 р.
31 Жовтня 2024

САДИМО ТЕПЕР. А ВРОЖАЙ – ПІСЛЯ ЗИМИ

Погода в листопаді непередбачувана. Вона може радувати теплими сонячними днями, або лякати морозами і снігопадами. Садіння на зиму цибулі та час­нику дозволяє отримати свіжий урожай культур набагато швидше, ніж якщо стартувати навесні. І навіть при тому, що зимові сорти гірше зберігаються, вони допомагають наситити раціон вітамінами і смаками, активно використовуються в консервуванні.

Під час садіння цибулі, як і інших городніх культур, не слід при­в’язуватися до календаря – потрібно дивитися на погоду й орієнтуватися на клімат. Але в цьому є одне важливе правило: посадити цибулю потрібно так, щоб до промерзання грунту вона встигла вкоренитися, але не почала рости – інакше загине. Це ж правило стосується й озимого часнику. Цибулі та часнику, щоб укорінитися, потрібно приблизно 2-3 тижні. Як зрозуміти, коли садити? Слідкуйте за температурою: якщо декілька днів тримається в межах 5-70C – можна садити. Деякі сорти більш морозостійкі, ніж інші. Уточнюйте цю інформацію у продавця посадкового матеріалу. Без належного підбору ділянки, посадкового матеріалу та правильного садіння врожаю не буде. Грядки мають добре освітлюватися сонцем і на них не повинна застоюватися вода. Добриво для цибулі та часнику при садінні восени не повинно містити великих концентрацій азоту. Цей компонент сприяє активному розвитку зеленої маси і кореневої системи, чого ми хочемо уникнути. Осінній раціон – калій плюс органіка.

ЧАСНИК

Не рекомендують садити після часнику або цибулі. Зазда­легідь на ділянку можна внести перегній із розрахунку 1 кг на 5 кв.м, 30 г суперфосфату та 20 г на 1 кв.м калійної солі, а потім перекопувати грядку. Головки часнику вибирати найбільші та розібрати його на зубки безпосередньо перед садінням, щоб не допустити висихання. Використовуйте тільки зовнішні великі та здорові зубки. Внутрішні, дрібні можуть давати слабкий урожай. Позбавтеся зубків із тріщинами, гниллю або ін­шими ушкодженнями. Можна загартувати зубки. Залиште їх у холодильнику при температурі +2-4°C на 1-2 тижні перед садінням. Це прискорить вкорінення і підвищить стійкість до морозів. Озимий часник садять лише в суху погоду та в суху землю. Садити можна в ямки чи довгі борозни. Відстань між борознами повинна бути не менше як 20 см, лунки роблять на відстані 15 см одна від одної. Зубки садять на відстані 8-10 см один від одного та засипають землею десь на 2 см.

ЦИБУЛЯ

Обираємо ділянку, де раніше росли зернові (крім вівса), кукурудза, буряк, гірчиця, рапс, фацелія, помідори, огірки, салат, капуста. Не варто садити після бобів, картоплі, петрушки, селери. На одному місці можна вирощувати не більше як два роки, так само не можна садити цибулю відразу після часнику. У цибулі слабка коренева сис­тема, тому їй потрібен родючий та легкий грунт. Найбільше підходять добре дреновані піщані грунти, удобрені компостом чи перегноєм. Грунт перед садінням потрібно заздалегідь перекопати з перегноєм (5-6 кг на кв.м) і мінеральними добривами з розрахунку 10-15 г калійної солі та 20-25 г суперфосфату на кв.м. Перед самим садінням бажано розсипати по ділянці попіл із розрахунку 10 г на кв.м. Повинна бути захищеність від вітру високими рослинами. Озиму цибулю садять на рівну поверхню грунту в борозни глибиною приблизно 5 см. Відстань між борознами – 15-20 см, між цибулинками – 5-7 см. Насіння обов’язково має бути сухим. Після садіння накрити сухим листям чи гілками хвойних.

ТА ІНШІ

Часник і цибуля не єдині культу­ри, які можна посадити на зиму. Але, купуючи насіння овочів і зелені для сівби на зиму, обирайте сорти, які для цього найбільш пристосовані. Виробники зазвичай вказують це на пакуванні.

МОРКВА. Насіння висівають на глибину до 4 см, урожай збирають уже в червні.

БУРЯК. Насіння може проростати навіть за невеликих плюсових температур, тому варто дочекатися стійкого похолодання. Рослини висівають на відстані не менше як 5 см, між рядками – від 20 см. Урожай можна збирати наприкінці травня.

РЕДИС. Культура належить до холодостійких, тому сіяти слід, коли температура буде стабільно близько 0 градусів. Насіння загортають на 2-3 см. На початку травня вже можна збирати.

КАПУСТА. Сіяти можна пекінську, цвітну, білокачанну капусту і броколі.

КРІП сіють густо під час уже усталеного похолодання. Денні температури не повинні пере­вищувати +3°С.

ПЕТРУШКА. Сходи переносять морози до -9°С, добре сходять після стратифікації, тому сівба на зиму піде їй на користь.

РУКОЛА. Насіння висівають за нульової температури більш щільно і глибше, ніж зазвичай.

ШПИНАТ. Насіння висівають за умови невеликого морозу, щоб насіння не зійшло.

ЩАВЕЛЬ. Культура дає ранні дружні сходи за умови підзимової сівби, висівають у грунт на 1 см.