ВИРОЩУЄМО АРАХІС
Друга половина зими – якраз час, коли городники планують майбутні посіви та міркують над вирощуванням нових культур. Пропонуємо зацікавитися арахісом, який можна виростити як у відкритому грунті, так і в домашніх умовах.
У ПОЛІ
Садити арахіс потрібно в теплий грунт, проростання насіння відбувається при температурі +12-140C, ідеальною буде температура +25-300C, заморозки для земляного горіха згубні, тому дочекайтеся сталої теплої погоди. Зазвичай це середина травня, після висаджування баштанних культур.
Арахіс любить інтенсивне освітлення і гарне провітрювання, вибирайте для садіння відкриті ділянки без тіні. При вирощуванні арахісу на дачі необхідно забезпечити сівозміну, садити його слід після капусти, огірків або картоплі, удобрених органікою. Не можна висаджувати після бобових. Добре реагує на фосфорні добрива, це потрібно враховувати при підготовці грунту навесні та внести нітрофоску з розрахунку 50 г на 1 кв.м.
Сівба культури очищеним насінням підвищує схожість. Вибирайте для сівби велике насіння, це так само поліпшить схожість і в результаті врожай. Сіяти арахіс у відкритому грунті потрібно широкими рядами 60-70 см у ширину, з відстанню між кущами 15-20 см, на глибину 6-8 см. Зовсім не зайвим буде підтримувати грунт пухким і вологим, до сходів можна зробити боронування легкими боронами. Подальший догляд полягає в підгортанні рослин, перше підгортання слід проводити через 10 днів після початку цвітіння, на висоту 5-7 см. У подальшому підгорнути ще 2-3 рази кожні 10 днів, поступово засипаючи стебло рослини. Кожне підгортання краще робити після дощу або поливання.
Арахіс – вологолюбна рослина, і від якості зрошення багато в чому залежить урожайність. Поливати потрібно протягом усього вегетаційного періоду, кожні 10-12 днів (з урахуванням дощів), а після цвітіння під час утворення плодів поливання можна зробити частішим. Слідкуйте, щоб грунт був зволожений, але не залитий водою. Найкращим рішенням буде крапельне поливання або використання підігрітої на сонці води. За місяць до збирання поливання припиняють. Коли листя рослини жовтіє, а насіння легко вилущується з бобів, настає пора збирання врожаю. Але будьте уважними, не зволікайте з прибиранням арахісу до холодів, адже при заморожуванні насіння втрачає схожість і набирає гіркоти, стаючи непридатним у їжу.
Збирання відбувається в два етапи: спочатку арахіс викопують на поверхню, складають у валки і дають підсохнути, після боби відокремлюють від коренів і відправляють на досушування та зберігання. Сушити боби арахісу можна при температурі не вище як 400C з провітрюванням. Зберігати арахіс краще в бобах при невисокій температурі +8-100C, в добре провітрюваному приміщенні, на стелажах шаром не більше як 10 см або в мішках.
І ВДОМА
Дехто стверджує, що виростити арахіс можна навіть у домашніх умовах – у мішках! І врожай буде дуже непоганий. Спочатку потрібно отримати посадковий матеріал. Сирий арахіс звільняємо від шкаралупи, замочуємо у воді на 15 хвилин. Потім воду зливаємо, кладемо арахіс на серветки. Загортаємо з усіх боків і збризкуємо рясно водою. Залишаємо на дві доби для пророщування. Мішки наповнюємо живильним грунтом. В один мішок висаджуємо 3 пророслі арахіси. Встановлюємо мішки на сонячному місці. Через 10 днів, коли з’являться паростки, землю прикриваємо шматочками тканини. Потрібно підтримувати достатню вологість грунту. Через 3,5 місяця арахіс виросте, а гілочки почнуть засихати – це знак, що настав час збирати врожай.