СВІЙ КАВУН – УЖЕ НЕ ДИВИНА!
Зі зміною клімату все більше земляків вирощують на присадибних ділянках кавуни, які раніше вважалися переважно південною культурою. Насправді на Кам’янеччині городники мають уже солідний досвід вирощування солодкої ягоди. Спробуйте і ви!
Кавун вимагає ретельного підходу до вирощування, від вибору сорту насіння та підготовки грунту до правильної схеми садіння та догляду. Це теплолюбна та світлолюбна культура. Його коренева система складається з основного кореня, який проникає на глибину близько 1 м, та численних бічних коренів, які утворюють мережу, здатну захоплювати площу до 7 кв.м. Така система забезпечує високу посухостійкість рослини.
Кавуни найкраще ростуть на легких, добре дренованих грунтах, які мають нейтральну або слабокислу реакцію (pH 6-6,5). Для підготовки грунту проводиться глибока оранка, яка також запобігає застою води та покращує аерацію.
Перед садінням грунт удобрюють. Восени вносять фосфорні та калійні добрива, навесні можна додатково внести азот, але небагато, бо надлишок азоту може знизити якість плодів. Кавуни не переносять свіжого гною – це може знизити цукристість і погіршити смак. При садінні зазвичай застосовують схеми 140х70 см. Насіння кавунів висівають на глибину 3-5 см, вони добре ростуть у теплому грунті, тому їх зазвичай висівають, коли земля прогрівається до +15°C.
Але вирощування кавунів із розсади не тільки зменшує вплив погодних умов на молоді рослини, а й забезпечує ранній старт для плодоношення. Для отримання розсади у квітні насіння висівають у касети чи горщечки із грунтосумішшю. Для проростання насіння кавуна необхідна температура +16…+18°C, при цьому перші сходи з’являються на 12-14 день. За температури +25…+30°C проростання пришвидшується, і сходи з’являються вже на 7-8 день. Розсаду можна висаджувати у відкритий грунт через 20-22 дні після появи сходів. За два тижні до висаджування у відкритий грунт розсаду загартовують. Висаджують розсаду в грунт, коли його температура на глибині 10-15 см становить +15…+16°C, а також минула загроза весняних заморозків. Баштанні культури найкраще вирощувати на сонячних ділянках.
Ця культура потребує правильного підходу на всіх етапах розвитку. Кавун – рослина посухостійка, але потребує достатньої кількості води під час цвітіння і формування плодів. Поливання мають бути нечастими, але рясними, щоб вода просочувалася на глибину кореневої системи. Зазвичай проводять 8-10 поливань за сезон. Дехто радить припинити поливання після зав’язування плодів. Особливо важливо не поливати кавуни перед збиранням урожаю, оскільки це може знизити цукристість плодів.
Щоб забезпечити кореням доступ до кисню, після поливання або дощу грунт розпушують на глибину 8-10 см. Це також допомагає зменшити втрату вологи з грунту. Мульчування навколо рослин сприяє збереженню вологи, пригнічує ріст бур’янів і підтримує постійну температуру грунту. Кавуни потребують азоту, фосфору і калію на різних етапах росту. Спочатку рослина потребує азоту для розвитку зеленої маси, але на стадії цвітіння та плодоношення підвищується потреба у фосфорі та калії, що сприяє формуванню плодів і підвищує їхню цукристість. Азотні добрива зазвичай вносять на початкових стадіях, а фосфорно-калійні – перед цвітінням і на початку утворення плодів.
Бур’яни забирають із грунту поживні речовини та можуть затінювати рослини кавуна, тому важливим є гербіцидний захист або регулярне прополювання.
Щоб отримати великі плоди, залишайте на кожній рослині обмежену кількість зав’язей – 2-3. Кавуни можуть бути вражені такими хворобами, як фузаріоз, антракноз, борошниста роса. Найкращий захист від них – робота на випередження, тобто профілактичні обприскування фунгіцидами. Слід також проводити профілактичні заходи для захисту від шкідників (попелиці, павутинного кліща тощо), оглядаючи рослини на наявність комах і обробляючи інсектицидами при необхідності.
Збирання врожаю кавунів відбувається, коли плоди досягають біологічної стиглості, тобто вони набувають яскравого забарвлення, блиску, а плодоніжка починає підсихати. Зазвичай кавуни готові до збирання на 80-100 день після висівання. Сигналами зрілості кавуна є глухий звук при постукуванні та підсихання вусиків.