Вівторок, 02 Вересня 2025 р.
31 Липня 2025

СМАКУЙТЕ З ОБЕРЕЖНІСТЮ!

Літо – гарна пора року: сонячні дні, багато свіжих овочів і фруктів. Однак у Держпродспоживслужбі у Хмельницькій області за­стерігають, що саме цієї пори відбувається значне зростання за­хворюваності на харчові от­руєння, які вкрай небезпечні для жит­тя та здоров’я людей. Особ­ливе місце, як чинник харчового отруєння, посідають баштанні культури – кавуни та дині.

Кавуни – цінний харчовий про­дукт, що містить значну кількість корисних речовин. Він є джерелом вітаміну А, містить комплекс вітамінів групи В, вітамін С і фолієву кислоту, лідер за вмістом лікопіну – сильного антиоксиданту. Кавуни вгамовують спрагу, наповнюють організм енергією, сприяють виведенню з організму отруйних речовин.

Диня – багата на клітковину, завдяки чому стимулює роботу кишечника. Плід містить фолат, вітамін К і магній, які життєво необхідні для здоров’я кісток. Диня знижує кров’яний тиск через високий вміст калію.

Проте зробити кавун чи дині небезпечними для здоров’я можуть як неправильні умови їх вирощування – транспортування, зберігання і споживання, так і по­рушення правил торгівлі ними.

Баштанні можуть викликати сильне отруєння. Переважно отруєння кавунами і динями дуже часто залежить від кількості нітратів, які стають невід’ємним компонентом улюбленої ягоди. Є встановлені допустимі концентрації нітратів у харчових продуктах, перевищення яких є основою для їх вибракування. Для кавунів вона не повинна перевищувати 60 мг/кг, для динь – 90 мг/кг сирої маси. Найчастіше рівень нітратів перевищує норму в динях. Крім того, в рослинних культурах ще можуть бути пестициди та важкі метали. Коли нітрати потрапляють в організм, вони утворюють такі небезпечні речовини, як нітрозаміни. Це найнебезпечніший канцероген. Вони можуть накопичуватися в організмі здебільшого в печінці. Виникає гастрит, холецистит, панкреатит.

Найбільша кількість нітратів концентрується у шкірці та за три сантиметри від неї. Тому людям, які страждають від кишково-шлункових захворювань або мають хвору печінку, а також маленьким дітям лікарі радять їсти тільки серединку – в ній нітратів удвічі або навіть утричі менше. Головне – не купувати кавуни та дині при дорозі, бо за декілька годин чистий кавун або диня вбирають стільки свинцю, що стають узагалі непридатними для вживання.

Існує декілька простих правил при купівлі баштанних, дотримання яких вбереже від от­руєння. Не ігноруйте висновок лабораторії, в якому зазначена дата перевірки, прізвище реалізатора і вміст нітратів! За умови, якщо купуєте баштанні не на ринку, а скажімо, у крамниці, то вимагайте у продавця супутні документи на продукцію. У жодному разі не купуйте баштанні на стихійних ринках. Це можуть бути ті партії, які були недопущені до продажу на ринку через високий вміст нітратів!

Уважно огляньте ягоду, яку плануєте купувати. Якщо на ній є вм’ятини, відмовтеся від купівлі, навіть коли продавець скине ціну. Пам’ятайте, що лікування отруєння обійдеться вам значно дорожче.

У жодному разі не купуйте роз­різані навпіл кавуни! Ви наражає­те себе на бактеріальне отруєння. А коли ці кавуни ще й на­криті поліетиленовою плівкою, то маєте всі шанси отруїтися нітратами, оскільки під дією сонця і плів­ки утворюється паровий ефект, унаслідок якого рівень нітратів різко підвищується.

Аби обрати свіжий кавун, звер­ніть увагу на хвостик. Якщо він зеленкуватий, то кавун зірваний порівняно недавно, а коли сухий, то ягода вже давно чекає на покупця. Спілість кавуна можна перевірити за допомогою плескання по ньому: дзвінкий звук свідчить про спілість, а глухий, то значить, що кавун не дозрів як годиться. Що ж до дині, то вона має бути пружною, без вм’ятин. Не обирайте м’який плід, бо в ньому вже почався процес бродіння. Також бажано понюхати диню. Запах має бути ароматним, насиченим і приємним. Перезріла диня може пахнути зацукрованими фруктами.

Перед споживанням баштанні обов’язково треба як слід помити під проточною теплою водою.

Якщо цьогоріч ви ще не смакували кавунами й динями, то бажано починати з однієї-двох скибочок на день, щоб організм адаптувався до їжі, від якої встиг відвикнути. Особливо обе­режно до баштанних треба ставитися тим, хто страждає на захворювання нирок, оскільки ці ягоди сечогінні.

Розрізані кавуни й дині можна зберігати не більше як добу, навіть якщо вони знаходяться у холодильнику! Краще купити менший плід і родиною з’їсти його за один день. Якщо трапилося так, що відчуваєте раптову стомлюваність, напади мігрені, є блювота та діа­рея, лихоманка, ломота в суглобах і судоми – ви отруїлися. Все це може проявлятися вже через 2-3 години після того, як з’їли неякісний кавун. При перших ознаках отруєння та не­здужання не варто чекати по­гіршення стану. Своєчасне звернення по медичну допомогу допоможе уникнути зневоднен­ня та інших неприємних наслідків, до яких може призвести інток­сикація.

Насолоджуйтеся смачними і корисними кавунами та динями, але будьте обачними при їх купівлі, щоб не зіпсувати собі здоров’я та настрій.