«БІЛЬШЕ ТРАВ, МЕНШЕ СОЛІ!»
29 серпня відзначається День «Більше трав, менше солі!». Це свято присвячене популяризації здорового харчування і зниженню споживання солі, оскільки її надмірна кількість у раціоні негативно впливає на здоров’я.
Ніхто не закликає повністю відмовитися від солі – такий крок загрожує проблемами зі здоров’ям, адже натрій необхідний для серцевої діяльності та обміну речовин. Але її надмірне споживання може призвести до підвищення артеріального тиску, серцево-судинних захворювань, інсульту, затримки рідини, захворювань нирок і багатьох інших проблем.
Пересолюючи продукти, ми змушуємо працювати наше серце з подвійним, а буває і з потрійним навантаженням. Пересолена їжа є однією з причин мігрені. Поєднання великої кількості солі та жирної їжі порушує ліпідний обмін, унаслідок чого збільшується маса тіла та виникає атеросклероз судин, що в поєднанні з артеріальною гіпертензією призводить до ішемічної хвороби серця, ускладненням якої можуть бути інфаркт чи інсульт.
За даними дослідження STEPS, у середньому українці споживають 12,6 г солі на добу. Європейська асоціація лікарів вважає, що для нормальної життєдіяльності дорослим достатньо з’їдати лише до 5 г солі на добу (приблизно чайна ложка з верхом з урахуванням вмісту в з’їдених продуктах). При великих фізичних навантаженнях і в спеку споживання солі може бути збільшено до 10 г, але слід пам’ятати, що вже 30 г можуть стати причиною багатьох захворювань і навіть смерті.
Тому День «Більше трав, менше солі!» є чудовою нагодою для того, щоб звернути увагу на важливість збалансованого харчування та обмеження солі в раціоні. Рекомендується замінювати сіль у стравах на трави і спеції, які додають смак та аромат, а також зменшують потребу в солі. Це не тільки корисно, але й приємно: трави «освіжають» смакові рецептори, які звикли до солі, внаслідок чого страви набувають яскравішого смаку. У цьому справжній порятунок для тих, кому лікарі прописали майже повну відмову від солі. Ну, а для решти таке «чаклунство» з травами може стати просто цікавим досвідом на своїй кухні. Як заміну солі не випадково пропонують саме трави, а не спеції. Вплив трав м’якший і збалансований, тоді як низка спецій має протипоказання та обмеження, іноді не менш жорсткі, ніж сіль.
Але деякі рослини виступають відразу в обох ролях: це і трави, і спеції – зважаючи на те, в якому вигляді їх застосовують. Такі як, наприклад, кріп, селера, коріандр тощо. Багато прихильників здорового способу життя рекомендують вирощувати трави самостійно. Такий крихітний городик на підвіконні не займає багато місця та дає екологічно чистий продукт. Ну, а зелень росте швидко, вигляд такої мінігрядки змінюється буквально щодня.
Як їсти менше солі щодня?
– Уникайте готових продуктів із високим вмістом солі, уважно читайте етикетки;
– обмежте споживання таких продуктів: технологічно оброблені м’ясні й рибні продукти, солоний сир, готові соуси; обирайте тільки ті оброблені харчові продукти, які містять малу кількість солі (рекомендовано, щоб її вміст не перевищував 140 мг);
– їжте більше свіжих фруктів і овочів;
– обирайте рослинні жири (наприклад, авокадо, сою чи горіхи), адже сіль і традиційні жири, які потрібні нашому організму, часто нероздільні;
– частіше готуйте страви вдома і відмовтеся від фастфуду, адже так ви зможете самі контролювати, скільки солі потрапить у вашу тарілку;
– приправляйте їжу соком лимона, грейпфрута та апельси-на, додавайте корисну рослинну олію замість соусів чи майонезу;
– додавайте сіль наприкінці готування, а ще краще до готової страви на тарілці;
– звертайте увагу на порцію їжі, адже чим вона більша, тим вища ймовірність того, що ви з’їсте більше солі;
– споживайте йодовану сіль, зважаючи на помірний дефіцит йоду в організмах українців.