П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
27 Листопада 2020

ЛЮДЯМ БОЛИТЬ ЗА ЗНИЩЕНІ ДЕРЕВА

Не зміг залишитися байдужим до зрубаних дерев у власному дворі його мешканець Едуард КРИЛОВ. Власне бачення ситуації він виклав у листі до редакції.

«Був собі садок вишневий бі­ля хати №41 на вул.Огієнка. Аж ось 12 лис­топада прийшли невідомі вуйки і, замість того, щоб підчистити його від зайвого віття, почали спилювати і вишні, і дерева поруч із ними. На запитання про дозвіл вони або відмовчувалися, або посилалися на якусь особу, імені й посади якої ніхто не знав. На жаль, поліції ніхто не викликав, а варто було би. Документів про дозвіл на спилювання вони не показали, мабуть, їх і не мали. Через якийсь час приїхала техніка, з допомогою якої віття подрібнили й кудись відвезли. Приїжджі з технікою теж жодних пояснень не надали. Вони або не вступали в розмову, або криво посміхалися. З усього видно було, що акція заздалегідь спланована. Та хто спланував і на яких підставах – залишається таємницею за сімома замками.
Серед спиляних дерев і софора японська. Це дерево шанують, враховуючи його позитивні характеристики. Софора японська відрізняється високою газостійкістю, тому її використовують в озелененні вулиць великих міст. У Лісабоні, скажімо, софора японська є однією з 25 деревних порід, які найбільше застосовують при озелененні. Тож давайте поглянемо, що з цього приводу каже закон: «Суб’єктами у сфері охорони, утримання та відтворення зелених насаджень є органи державної влади та органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, органи самоорганізації населення, громадяни. Розділ ІІІ.
Стаття 10».
Отож, цікаво, чи ті вуйки мали відповідні документи, видані владою? Далі: «Охороні підлягають усі зелені насадження міст і інших населених пунктів України, розміщені в їх межах. Стаття 12/2 розділу IV». Тож знову постає запитання: чи влада щось знала про скоєне у дворі на вулиці Огієнка, 41? Далі: «Ре­єстр зелених насаджень населених пунктів ведеться виконавчими органами сільських, селищних, районних, міських рад на основі даних паспортів об’єкта в розрізі територій населених пунктів (сільських, селищних, районних та міських) Ст.14/10 розділу IV». А хто нам цей реєстр показував, і чи існує він взагалі?
Давайте розглянемо питання про функції, які відіграють зелені насадження. Відомо, що вони сприяють відпочинкові й відновленню сил людини. Створюють позитивне обличчя міста. Вони змен­шують шкідливу сонячну радіацію. Без зелених рослин не могла б на планеті існувати і її фауна. Адже в результаті фотосинтезу рослини поглинають вуглекислий газ та виділяють такий необхідний для нашого життя кисень. Таким чином здійснюється нормальний біоло­гічний кругообіг речовин у біосфері. Все це вивчають у школі. Отже, знову на папір просяться запитання: де ж вчилися ці невігласи, хто їм дав атестат про середню освіту, хто і за які гроші їм подарував диплом? Невже вони не знають, що значення і користь зелених насаджень невичерпні.
Якщо поглянути на проблему ширше, то таке здійснювалося не лише за адресою: Огієнка, 41. Туристи, які відвідують Кам’янець-Подільський, можуть бачити численні пні, до яких ми, на жаль, уже звикли і не звертаємо уваги. А мені доводилося бути в багатьох містах, і таких неподобств я в них не бачив. Поглянемо на проблему ще ширше. Знищення зелених насаджень на земній кулі, особливо в тайзі й тропіках, призвели до потепління на Землі, а потепління тягне за собою загальне підвищення температури. Воно сприяє таненню льодовиків і підвищенню рівня океану. А за цим – скорочення суходолу. Прибережні країни, наприклад, Нідерланди, Данія можуть бути цілком залиті водою. Тож знову хочеться запитати: де ваша освіта, де ваша свідомість, що ж ви ще знаєте, крім своїх вузько обмежених інтересів. Тепер же дихайте вихлопними газами автомобілів, яких немало зупиняється під вашими вікнами. І низькорослі дерева-м’ячики вас не порятують.
Едуард КРИЛОВ, кам’янчанин».

Прокоментувати листа в редакцію ми попросили директора департаменту ЖКГ Олександ­ра БАБЧИНСЬКОГО, який запев­нив, що дозвіл на вирубування дерев був:

– До міської ради із заявою про вирубування аварійних дерев звернувся гр.Т. Комісія здійснила обстеження і підтвердила факт, що дерева насправді аварійні. Рішенням виконавчого комітету №714 від 5 лис­топада 2020 р. за адресою: вулиця Огієнка, 41, дозволено видалити зелені насадження в кількості 15 штук: одну яблуню, сім вишень, дві аличі, дві софори, одну горобину, один клен. Щоправда, видалили 14 дерев. Клену і двом черешням провели формувальне обрізання. Роботи проводили працівники КП «Ка­м’янецький парк», котрі мали всі необхідні документи, – пояснив Олек­сандр Васильович.