Четвер, 18 Квітня 2024 р.

ТЕПЛО vs БЕЗПЕКА

«Останнім часом стало модно утеплювати житлові будинки піно­пластом, – пише в листі до редакції кам’янчанин Анатолій СТА­СЮК. – Але проєктантами під час зведення будинків розрахована достатня товщина стін – 50 см для утеплення житлового фонду ззовні.
А всередині житлового будинку для забезпечення теплом квартир у зимовий період має бути виконана наладка системи опалення, щоб достатньо прогрівалися всі оселі.
Однак часто можна побачити, як стіни багатоповерхівок утеплюють пінопластом, що не відповідає протипожежним нормам. Бо це швидкозаймистий матеріал. Доводилося мені, і не лише мені, бачити по телевізору, як вогонь хутко перекидався з однієї квартири на іншу і охоплював майже весь будинок, утеплений цим матеріалом. Торік на обласному радіо транслювалася передача щодо утеплення житлових будинків пінопластом. Я зателефонував і висловив свою думку про небезпеку цього матеріалу. Зі мною погодилися і повідомили, аби уникнути біди, потрібно використовувати для утеплення стін пінопласт, просочений негорючим матеріалом. Але у нас, на жаль, такий не використовується. Тож навіщо створювати для своєї квартири і сусідньої пожежну небезпеку?!».

По коментар ми звернулися до провідного інспектора Кам’янець-Подільського міськрайонного відділу ГУ ДСНС України у Хмельницькій області Олександ­ра ВОЛКОВА:
– Наразі діють два нормативні документи, якими передбачені вимоги до пожежної безпеки фасадних конструкцій. Допускається проводити утеплення зовнішніх стін із використанням систем, в яких застосовується горючий утеплювач у будинках, висота яких не більше як 26,5 метра. Але обов’язково біля кожного вікна має бути зроблене обрамлення з мінвати, а через кожні три поверхи, тобто 9 метрів, необхідно облаш­тувати так званий пояс із мінвати.
Це потрібно для того, аби не допустити поширення вогню на всю ба­гатоповерхівку в разі виникнення пожежі.
Велика увага має бути приділена утеплювачам. Зокрема, дозволяється використовувати пінопласт, який має групи горючості Г1 і Г2 і відповідний сертифікат якості. Не можна утеплювати будинки пінопластом із групою горючості Г3. Слід пам’ятати, що категорично заборонено утеплювати стіни пінопластом у школах, садочках, будинках-інтернатах для літніх людей.