Субота, 27 Липня 2024 р.

У ДОРОСЛИХ СВОЯ ПРАВДА, А КРАЙНІ ДІТИ

Приїдьте і подивіться, як живуть мої сусіди! Мати з чотирма дітьми залишилися у скруті, ніякої допомоги від держави не отримує. Наче немає нікому діла до них, а їм і хліба немає за що купити, – в розпачі до редакції зателефонувала небайдужа мешканка Старої Ушиці, яка щодня бачить бідування сімейства і дивується, що багатодітної родини немовби не існує.

Із подальшої розмови дізналися, що у важкому матеріальному стані опинилася родина Ліани РИБАК. І щоб не було «зіпсованого телефону», особисто зв’язалися з матір’ю, яка народила і виховує чотирьох діток. Нічого втішного не почули: в сім’ї ціла гора проблем як із житлом, так і з фінансами. Жінка навіть пробувала шукати кращої долі за кордоном, а нині, як каже, її руки зв’язані. Майже пів року тому цей світ покинув чоловік, і сім’я втратила годувальника. Мати одна піднімає на ноги неповнолітніх погодків: найменшому – 7 років, старшій дитині – всього 12, яким соски вже не потрібно, але батьківські догляд, турбота і любов мають бути, як щоденна молитва.

– Усі мені штрикають, що йди працюй, я б із радістю, роботи не боюся: хоч двірником, хоч бордюри фарбувати. Коли на біржі пропонували робочі місця, то працедавці носом вертіли, дізнаючись, що вдома мене чекають четверо малолітніх. Нікому не вигідний такий працівник, та й трудовий графік важко знайти, щоб діти були під на­глядом. Без офіційної зайнятості я автоматично позбавляюся державних соціальних виплат. В які я тільки двері не стукала: і в район їздила, і в область телефонувала, проте всюди розводять руками.
В календарі днів не вистачить, скільки я зверталася в сільську раду, лише обіцяють роботу, але безрезультатно. Кажуть, щоб їхала працювати в місто, та 150 грн на дорогу ще потрібно мати. Якби в мене шукали гроші, то ніц би не знайшли. Дякуючи нашому дільничому, який привернув увагу до моєї біди, зарухалися і принесли продукти харчування. Все переводять стрілки, що є потреба для ВПО, а громада бідна. Виходить, що місцевим дітям не потрібно, – ділиться болем Ліана Анатоліївна.

Для голови Староушицької територіальної громади Анатолія ТИМЧУКА ці звинувачення є дивними і несправедливими, адже сільська рада намагається підтримати родину: чи своїми силами в міру можливостей, чи надходить допомога для переселенців, і їм перепадає «шматок», і школа забезпечила дітей канцелярським приладдям, і соціальний працівник сім’ї на допомогу. На його думку, бажання великого працювати в багатодітної матері не спостерігається, відтак перекладає відповідальність за власних дітей на інших.

– У мене є такі сім’ї. Але ми не можемо щодня приходити туди і прибирати в хаті, готувати та заміняти дітям маму. Якщо фахівець навідається, дасть «прикурити», то порядок наводить. Я не виключаю, якщо зараз завітаємо до них у гості, то побачимо все догори дном, – пояснює Анатолій Сергійович. – Якщо й надалі жінка забуватиме про свої материнські обов’язки, то йтиметься про позбавлення батьківських прав.

Мабуть, до таких крайнощів ніхто не хоче доводити, але й дітей залишати впроголодь злочинно. Однозначно, ситуація має бути на постійному контролі, адже в ній, як прикро не визнавати, крайніми вийшли діти. Чи можна якось поліпшити матеріальний стан великої родини, поцікавилися також і в РДА.

– Якщо не сплачується єдиний соціальний внесок до Пенсійного фонду, на якусь державну соціальну допомогу сподіватися марно, – підтверджує начальник управління соціального захисту населення РДА Лариса МАРТИНОВИЧ. – Хоч у сім’ї 10 діток, однозначно буде відмова. Такими кроками держава мотивує громадян працевлаштовуватися, впливати на розвиток економіки, а не жити за рахунок держави. Єдине, що передбачена допомога багатодітній сім’ї на третю і кожну наступну дитину до 6-річного віку в розмірі 2100 грн. У нашому випадку особа може розраховувати на пенсію із втрати годувальника. Якщо в чоловіка був достатній офіційний стаж, виплати оформляються в Пенсійному фонді, якщо його немає – в управлінні соціального захисту населення. Насамперед варто звернутися в ЦНАП за місцем проживання, де спеціалісти проконсультують щодо подальших дій.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.