Субота, 27 Квітня 2024 р.

ЩО СТАЛОСЯ З РОМЕО?

«Лебідь лежить і не піднімає голови!», «…У нього депресія від самотності», «Це все тому, що він без пари!!!»… Ці та сотня інших обурених коментарів кам’янчан швидко зібралися в одній відомій місцевій фейсбук-­спільноті під фотографією славнозвісного кам’янець­-кого лебедя Ромео, який уже не перший рік мешкає на Лебединому озері.

Приводом для хвилювань став «сумний» зовнішній вигляд птаха, який лежав біля свого будиночка. За 10 хвилин після пуб­лікації допис прокоментували представники влади, заспокоївши небайдужих: «На місце ви­їхали ветеринари».
І вже за пів години з’ясувалося, що з лебедем усе гаразд, він просто відпочивав, а нині продовжує плавати і тішити око відвідувачів озера.

– Стурбованість небайдужих жителів громади щодо лебедя Ромео даремна. Адже він під пильним на­глядом працівників нашого еколого-натуралістичного відділу, – заспокоює директорка Кам’янець-­Подільського ПНВО
Наталія ІЛАШ
. – Щодня його годують відповідно до затвердженого раціо­ну. Маємо пів сотні штату, кожен з яких чергує по 1 тижню, годуючи Ромео. Але його харчування – болюча тема.
Некомпетентність громадян при­зводить до того, що лебедя продовжують підгодовувати заборо­неними продуктами: печивом, хлібом, солодощами тощо. Ми годуємо птаха морквою, капустою, рибою, зерном, періодично даємо кісткове борошно та вітаміни. Роздрукований раціон часто розмі­щуємо обабіч озера. Також доводиться і в соцмережах нагадувати людям, чого птахам категорично не можна.
Наші ветеринари постійно оглядають і пильнують птаха. Але і цим не влаштовуємо містян. Мовляв, як це висипати їжу у воду?! Так от, варто зауважити, що частину їжі Ромео засипаємо у спеціальний жолоб, а іншу частину висипаємо у воду. По-перше, один дорослий лебідь не може з’їсти повний жолоб за один раз, але якщо там залишиться їжа, її з’їдять голуби та інші птахи. А по-друге, кожен шматочок їжі лебідь перед тим, як проковтнути, занурює у воду. Це зумовлено фі­зіологічно, він захищає себе від удушення. Більше того, лебеді гарно пірнають, щоб дістати їжу з дна, таким чином може поживитися равликами та іншими молюсками, які мешкають у водоймі, це корисно для травлення.

Що ж стосується особистого – романтичного – життя Ромео, то тут усе складно. Невдоволеність і обурення коментаторів не ви­рішує найголовнішого питання: де взяти пару для Ромео?

– Ми не покидаємо спроб зна­йти пару для нашого красунчика, – продовжує Наталія Миколаївна. – Почну з того, що Ромео – це кам’янецький лебідь, який народився, виріс і живе в неволі, на озері. Це син із першого виводка знамени­тих Ромео і Джульєтти, які, на превеликий жаль, декілька років тому загинули разом із другим виводком лебедят через витік нафтопродуктів у озеро.

Якщо Ромео випустити на волю тепер, він загине, бо не знає, як жити в дикій природі. Зрештою, коли лебедю некомфортно, він летить туди, куди вважає за потрібне. Так зробила одна з лебідок, яку ми підселили торік до Ромео. Він прийняв її, вони гарно комунікували, але вона була дика і не хотіла жити в неволі, то­му полетіла від нього.
Останнім питанням щодо лебедів, яке тривожить кам’янчан, стало те, що літо закінчилося, а вони все ще плавають, мовляв, «їм же холодно».

– Складається враження, що кожен другий пересічний місцевий мешканець – орнітолог. Бо краще знають, як потрібно дбати про птахів. Насправді ж лебеді чудово себе почувають у температурі до -200С. Ми ж забираємо Ромео, коли замерзає водойма, тобто вже при -70- -100С. Причиною є те, що на замерзлому льоду в Ромео з’являється особлива загроза – голодні собаки, які можуть напасти.
На щастя, таких випадків поки не було.

Укотре нагадуємо: орнітологи просять не підгодовувати лебедів на Лебединому озері, бо птахи можуть загинути. Ні висівковий, ні навіть бездріжджовий – годувати лебедів хлібом не мож­на в жодному разі, бо він набухає в шлунку й повільно вбиває пернатих.

Ольга ГОЛУБ.