Субота, 04 Травня 2024 р.

АВТОБУС ДО ЛАСТІВЦІВ ЇЗДИТЬ… ПОКИ

До редакції завітав читач із Жванецької тергромади Василь БОГОНОС та з відчаєм розповів, що проблему з автобусом із міста до його рідного села ніхто не вирішує.

А проблема є. За його словами, маршрут «Кам’янець-­Подільський – Збруч (Ластівці)» обслуговується неналежним чином. Курсує лише у вівторок, п’ятницю та неділю замість заявлених 6 днів на тиждень, крім понеділка. До того ж останній рейс із Кам’янця о 12.00, що не підходить ані літнім людям, яким потрібно відвідати лікарню, ані школярам.
Про це в лютому пенсіонер у письмовому порядку повідомляв Офіс Президента. Звідти запит було скеровано в управління інфраструктури Хмельницької ОВА, де дали відповідь, що маршрут обслуговується перевізником від­повідно до договору про організацію перевезень пасажирів на автобусному маршруті загального користування, а управління провело роз’яснювальну роботу з перевізником.

Проте ситуація не змінилася. У березні чоловік вирішив звернутися вже до місцевої влади, припустивши, що вона зможе підтримати мешканців громади.
Але, як повідомила «Подолянину» голова Жванецької ТГ Тетяна КРИВОРУЧКО, на жаль, це питання не в їхній компетенції:

– Згідно з чинним законодавством, сільська рада не відповідає за перевезення, що здійснюються в межах автобусних маршрутів тергромади, бо конкурс на перевезення виграють в обласному центрі. Ми не керуємо перевізниками зовсім. Цим займаються в ОВА. Ми лише пересилаємо листи у Хмельницький.

Також пані Криворучко підтвердила, що автобус курсує лише тричі на тиждень, але запевнила, що до комфорту учнів ця ситуація не має жодного стосунку, адже для них працює шкільний автобус.
По коментар щодо графіка курсування автобуса маршрутом «Кам’янець-Подільський – Збруч (Ластівці)» ми звернулися до заступника начальника управління інфраструктури ОДА – начальника відділу дорожнього господарства Світлани НЕПОКРИТОВОЇ, яка повідомила, що структура отримувала звернення пана Богоноса й на сьогодні має ще одне.

– Разом зі спеціалістами з Укртрансбезпеки виїжджали на цей маршрут, фіксували порушення, – коментує Світлана Василівна. – Перевізник підтвердив, що не може виконувати умови договору. Його попереджено, що після 3 порушень договір буде розірвано. На це перевізник відповів, що готовий.
Однак ми робимо все, аби зберегти маршрут. Адже за наявною процедурою проведення нового конкурсу (згідно з Постановою Кабміну №1081) перевезення на цьому маршруті не здійснюватимуться щонайменше протягом декількох місяців. Однак це за наявності перевізника, охочого до участі в конкурсі. Тож після розірвання договору, найімовірніше, матимемо багато скарг уже від інших громадян, а не лише від пана Богоноса, як нині.