Четвер, 28 Березня 2024 р.
17 Січня 2020

ВІРУСИ ПОКИ ЩО ПІД КОНТРОЛЕМ

Із початку епідсезону від ускладнень грипу в Украї­ні померли 5 людей: троє на Житомирщині, по одному на Тернопільщині та Запоріжжі, – такі дані наводить Центр громадського здоров’я України. Загалом з осені та по 12 січня занедужали 2,2 млн українців, із яких 1,5 млн – діти. Госпіталізовано майже 62 тис. громадян.

Звістки про поширення вірусу надходять чи не з усіх регіонів України. За перший тиждень 2020 р. на грип та ГРВІ у Хмельницькій області захворіли 3457 осіб, що на 57,8% менше від рівня епідпорога. Летальних випадків не зафіксовано.
Спокійно і на Кам’янеччині. У школах щодня моніторять ситуацію щодо захворюваності на грип. За інформацією начальника місько­-го управління освіти і науки Сергія Мельника, кількість хворих на ГРВІ у школах міс­та становить 4,9%. Тобто, на десять тисяч учнів – 501 дитина. До епідпорога (25%) далеко.
Медики ж закликають усіх не бути байдужими до свого здоров’я і рідних. Аби не підхопити невидимого вірусу, потрібно не нехтувати гігієною: мити руки і не торкатися обличчя, провітрювати приміщення і дотримуватися чистоти, не забувати про сон, здорову їжу і фізичну активність, триматися подалі від скупчення людей і хворих. А всім, хто відчув симптоми недуги, лікарі радять звернутися по меддопомогу і залишатися вдома.
З’ясувалося, що це не єди­на невидима небезпека. До кордонів України та Білорусі з сусідньої Польщі підкралася ще одна біда – пташиний грип. 100 тисяч птахів загинули, 65 тисяч – знищено, – такі наслідки спалаху пташиного грипу, зафіксованого в поляків. Найстрашніше те, що підступний вірус вражає не лише птахів, а й людей.
– Це особливо небезпечне захворювання дуже швидко передається від хворої до здорової птиці та завершується її загибеллю, – коментує «Подоля­нину» начальник Кам’янець-­Подільського міськрайонного управління ГУ Держпродспоживслужби у Хмельницькій області Анатолій ЛАВСЬ­КИЙ. – Захворіти можуть усі види птиці та люди. Збудником захворювання є вірус, який має унікальну здатність змінювати свою структуру. Джерелом інфекції є дикі та синантропні птахи – голуби, ворони, горобці, дикі качки, особливо водо­плавні. Лікування пташиного грипу не розроблено.
Симптоми недуги у птиці такі: посиніння гребеня та сере­жок, загальне пригнічення, набряки, враження дихальних органів (хрипке дихання) та шлунково-­кишкового тракту (діарея).
Аби вберегти птицю від недуги, необхідно обмежити її вигул і контакт із дикими птахами.
Якщо птиця захворіла чи загинула, слід негайно повідомити про це спеціаліста ветмедицини за номерами: 5-03-06, 4-14-14.