Середа, 24 Квітня 2024 р.
29 Січня 2020

ОСОБЛИВОСТІ КОНТРОЛЮ РІВНЯ ГЛЮКОЗИ

на правах реклами

Цукор у нашому житті посідає досить вагоме місце, адже будь-якому організму необхідна глюкоза. Якщо просто і доступно, то ця речовина необхідна для того, аби наш організм повноцінно існував – тіло могло рухатися, а мозок працювати. Однак в раціоні багатьох із нас накопичується занадто багато цукру. Перекусивши чимось надто солодким, рівень глюкози в крові враз підвищується. Спочатку здається, що ви сповнені сил і енергії, але незабаром починається вироблення інсуліну й рівень глюкози в крові стає нижчим, ніж був до перекусу, а отже самопочуття погіршується. В результаті з’являється почуття виснаженості й голоду. Кріт цього, постійні перепади рівня глюкози викликають стрес і роздратованість. Але без глюкози організму не обійтися.

Симптоми при підвищеному і зниженому цукрі

Є низка симптомів і ознак, на які слід звертати увагу, якщо ви регулярно споживаєте цукор. Підвищений рівень цукру в організмі може сигналізувати про ймовірність захворювання на цукровий діабет. Вчасно зосередивши увагу на сигналах організму, можна уникнути тяжких наслідків хвороби й негайно розпочати лікування. Тож, симптоми підвищеного цукру в крові наступні:

  • часте сечовипускання;
  • сонливість;
  • нудота;
  • надзвичайний голод і / або спрага;
  • погіршення зору;
  • погане загоєння ран;

Причини підвищення рівня цукру можуть бути різними. Звичайно найпоширенішою причиною з усіх – діабет 1 або 2 типу. Факторами, що розвивають гіперглікемію (високий рівень цукру в крові), також можуть бути: стреси, вживання продуктів із легкозасвоюваних вуглеводів, а також важкий перебіг інфекційних захворювань. Знижений рівень глюкози в крові, або гіпоглікемія, теж не найкраще, що може бути. Ця проблема виникає тоді, коли в крові занадто багато інсуліну. Гіпоглікемія може проявлятися відчуттям слабкості або переднепритомним станом. У надважких випадках людина може впасти в кому. Ознаками зниженого рівня цукру в крові можуть бути:

  • запаморочення;
  • слабкість і втома;
  • дратівливість;
  • надмірне потовиділення;
  • прискорене серцебиття;
  • тривожність.

Люди з діагнозом цукровий діабет, не відчувають будь-яких особливих симптомів, якщо тільки у них немає гіперглікемії або гіпоглікемії. Гіперглікемія може викликати значне пошкодження деяких органів, що незабаром може призвести до ускладнень.

Навіщо контролювати рівень глюкози

Аби уникнути ускладнень діабету, унеможливити захворювання та мінімізувати ризик гіперглікемії потрібно контролювати цукор. Щоденний моніторинг показників, також відомий як самотестування, з використанням такого приладу як глюкометр, є невід’ємною частиною «управління» діабетом, так само як і потреба в зміні звичного способу життя та в прийомі ліків. Важливо розуміти, що ефективність такої процедури залежить від того, наскільки серйозно до цього ставиться людина з діабетом. Адже провівши вимірювання, діабетик повинен зробити висновки аби хід подальшого лікування був максимально ефективним.

Прилади для вимірювання рівня цукру 

Глюкометр – це пристрій, який можна використовувати вдома або деінде для зручного вимірювання рівня глюкози в крові. Цей портативний прилад також допомагає визначити, чи підходить спосіб харчування, рівень навантаження на організм, а також чи допомагають ліки, які приймає людина. Крім цього, він допоможе визначити, скільки інсуліну знадобитися для ін’єкцій.

Для визначення рівня цукру в крові вам треба купити глюкометр, ланцети й тест-смужки до нього. Це все можна придбати в інтернет-магазині medtechnika.com.ua або в «живому» магазині медтехніка в києві, або в будь-якому іншому магазині мережі у вашому місті.

Щоб зробити аналіз, слід ретельно вимити руки. Використовуйте гарячу воду і мило, аби очистити руки. Крім цього, необхідно продезінфікувати палець, який ви збираєтеся вколоти, спонжем змоченим в спирті. Потім увімкніть глюкометр і вставте тест-смужку в прилад, переконавшись, що ви вставили правильною стороною смужку всередину апарату. Потім вставте ланцет в пристрій для проколювання, який ви використовуєте. Саме ним потрібно проколоти палець. Зробіть прокол у певній частині пальця, а потім помістіть краплю крові на смусмужку. Глюкометру знадобиться кілька хвилин, щоб розрахувати рівень цукру в крові. За словами дієтологів, 6,1 ммоль / л – норма рівня цукру натщесерце. Через 2 години після їжі ця цифра не повинна перевищувати 7,8 ммоль / л. Запишіть свої результати. Ведення записів допоможе вам і вашому лікареві скласти правильний план лікування.