П'ятница, 29 Березня 2024 р.
31 Січня 2020

РАК: ВІД ДІАГНОЗУ ДО РЕМІСІЇ

Ось уже декілька місяців соцмережами безперервно поширюються пости про допомогу маленьким 4-річній Вікусі Власюк та 3-річній Полінці Стоколос. Обидві дівчинки нині знаходяться на лікуванні за кордоном і щодня отримують величезні рахунки із шаленими сумами. Проте їхні батьки разом із благодійними фондами, волонтерами та всіма небайдужими не опускають рук і продовжують боротися із важкими недугами.
Щоправда, за даними ВООЗ, схожий вирок – онкологія – в Україні щороку діагностують у понад 150 тис. жителів. Ризик розвитку онкологічних захворювань становить 27,7% для чоловіків та 18,5% для жінок. Сумна статистика свідчить, що близько 90 тис. людей, із яких 35% людей працездатного віку, помирають від раку. Щодня у країні фіксуються, в середньому, близько 500 нових випадків захворювання.
Не виключення й Кам’янеччина, де лікарі констатують стійку тенденцію до зростання кількості онкохворих. Напередодні Всесвітнього дня боротьби із захворюванням на рак «Подолянин» дізнавався, що робити, куди звертатися і які дослідження обов’язково повинен пройти кожен із нас.

«У ЧОМУ ПРОБЛЕМА ОНКОЛОГІЇ?»

Як не прикро, але велика біда починається з малого – із неконтрольованого поділу клітин в організмі. Рак – це хвороба, викликана мутаціями – змінами у ДНК, що безпосередньо впливають на гени, а ті спричиняють нестримний приріст клітин. У здоровому організмі потужні генетич­-ні механізми регулюють поділ клітин та їхню загибель. Натомість в ураженому раком – порушені механізми дають волю клітинам, а ті не можуть припинити свого поділу. Проте рання діагностика раку дає шанс на ефективне лікування і подальше життя.
Артур Савицький– З року в рік статистика свідчить, що кількість хворих зі злоякісними новоутвореннями, на жаль, збільшується, – розповідає «Подолянину» заступник головного лікаря КНП «Лікувальний діагностично-консультативний центр», лікар-онколог Артур САВИЦЬКИЙ. – За 2019 рік кількість хворих на рак молочної залози зменшилася вдвічі: 2018-го було 59 виявлених випадків, а торік – 36. Правду кажучи, це здебільшого свідчить про те, що хворі не звернулися вчасно. Тобто, якщо торік не прийшли із І чи ІІ стадією, то цьогоріч прийдуть із третьою.
На сьогодні у місті перебуває на обліку 2441 недужий. З-поміж них хворих протягом більше ніж 5 років – 1498. За 2019 рік уперше діагностовано хворобу в 295 пацієнтів, а вже цьогоріч маємо п’ять нових випадків.
Серед найпоширеніших злоякісних новоутворень – рак кишківника, легень і молочної залози (у жінок). Щодо статі – хворіють однаково як жінки, так і чоловіки, вікові показники – від 30 років і старші.
Iз власного досвіду лікар розповідає про не один десяток серйозних випадків, яких можна було б уникнути, якби недужі звернулися вчасно:
– Якось приходить до мене пацієнт із військ­комату, просить заповнити акт, – продов­-жує Артур Миколайович. – У нього на шиї – гуля. Питаю: «Скільки вона у вас?». Відповідає: «Та місяць чи рік. Чи три…». Потім з’ясували, що понад 10 років. Чоловік згадав, як був у мене 15 років тому, бо мав маленьку гульку, яку треба було видалити, але з операцією він не поспішав. От і доходився до такого стану. Я пояснив, що варто прооперуватися, адже, відповідно до аналізів та УЗД, новоутворення, ймовірно, доброякісне. Проте він сказав: «Я ще трохи почекаю».
У чому проблема онкології? Коли дізнаємося, що пацієнт помер від раку, всім його шкода. Однак ніхто не каже, скільки він ходив, випорожняючись і харкаючи кров’ю, худнучи. Замість того, аби звернутися до лікаря і пройти обстеження, людина ходить по бабках, втрачаючи дорогоцінний час. А буває й нав­паки, правда, набагато рідше, коли у кабінет прибігають п’ятеро жінок, вимагаючи терміново дати направлення на мамографію. Пояснюють, що у колеги рак, тому хочуть й самі перевіритися. Часом після невтішного діагнозу приходять й родичі хворого, щоби впевнитися у власному здоров’ї. І краще нехай прибігають і зайвий раз перестраховуються, ніж запустять початок хвороби.
Не одне століття найвідоміші меди­ки та науковці світу ламають голову, аби з’ясувати, що викликає онкологію. Попри численні дослідження у цій сфері та десятки варіантів причин, достеменної, однозначної, обгрунтованої відповіді й досі не існує.
– Якби хтось знайшов причини виникнення раку, то ми б уже змогли його подолати. Переважно хвороба з’являється через спадковість, екологію і запущені хронічні захво­рювання, менше – через неправильний спосіб життя, – додає лікар-онколог. – Це захворювання без віку, тому, на превеликий жаль, не оминає й найменших. Як свідчить статистика, діти хворіли на онкологію повсяк­час, але не завжди публічно про це говори­лося. Зазвичай батьки залишалися із діагнозом дитини сам на сам. А нині, завдяки розголосу в соцмережах і ЗМІ, люди гуртом намагаються врятувати інших. Не можна сказати, що онкозахворювання у дітей носить масовий характер, проте найпоширенішими є лейкози і пухлини головного мозку.

«ПАЦІЄНТИ IЗ ТОВСТИМИ КАРТКАМИ НА РАК НЕ ХВОРІЮТЬ»

Коли говоримо про онкозахворювання, завжди повинні пам’ятати про ранню діагностику. Лікарі запевняють, що людину мають насторожити такі симптоми: невмотивовані втрата ваги і запаморочення, блідість шкіри, неприродні виділення (із прямої кишки, сечового міхура, статевих органів) і наявність якихось новоутворень чи гуль на тілі.
Один раз на рік кожен має відвідати лікаря-терапевта, здати аналізи крові (загальний і на глюкозу), сечі, калу на приховану кров, пройти флюорографію. Жінкам необхідно пройти обстеження у гінеколога, чоловікам після 45 років – в уролога.
– Із власного досвіду скажу, пацієнти із товстою медичною карткою ніколи не захворіють. Коли у людини є виразка шлунку, виразковий коліт, хронічна тріщина прямої кишки, новоутворення на шкірі на фоні якихось хронічних хвороб, то при зверненні до фахівців їй обов’язково запропонують лікування, яке не дозволить передпухлинному стану перейти у стадію злоякісної пухлини. Якщо всі ці процеси відображені документально і пацієнт розуміє, що треба лікуватися, біди не настає. Тому в нас на обліку немає людей із товстою карткою, вони всі її заводять тоді, коли вже є проблема, – запевняє Артур Миколайович. – Укотре нагадую, що кожен громадянин зобов’язаний укласти декларацію із сімейним лікарем, адже із 1 квітня прийом вузьких спеціалістів здійснюватиметься або за направленням «сімейника», або через касу. Наразі чекаємо постанови із тарифами на пос­луги лікарів.
У рамках медичної реформи, яка не перший рік впроваджується в Україні, нарешті звернули увагу і заклали у бюджет ранню діагностику раку, бо наша країна посідає друге місце у Європі за темпами поширення онкології. Одними із основних компонентів у комплексній стратегії боротьби з онкозахворюваннями ВООЗ є профілактика, діагностика і скринінг хвороби. Раннє виявлення онкологічних захворювань дозволить знизити рівень смертності серед населення. Саме тому ендоскопічні обстеження, спрямовані на ранню діагностику онкологічних захворювань, стали пріоритетними послугами у Програмі медичних гарантій, на яку цьогоріч передбачено 1 мільярд гривень і котру планують запустити вже 1 квітня. У гарантований пакет безоплатних обстежень входять: мамографія, гістероскопія, езофагогастродуоденоскопія, колоно­скопія, цистоскопія, бронхоскопія. Аби пацієнт зміг безкоштовно пройти обстеження, він насамперед має звернутися до сімейного лікаря по направлення.

РУК НЕ МОЖНА ОПУСКАТИ

Після почутого страшного діагнозу в будь-якої людини йде земля з-під ніг, але важливо вміти вгамувати емоції та чітко скласти план подальшої боротьби за життя. Лікування цієї недуги важке, дороге і тривале, однак можливе! Чим раніше лікар встановить правильний діагноз, від якого залежить успіх лікування, тим більше шансів на порятунок. Пацієнт із онкологом мають бути однією командою. Треба обирати, із ким дружити: з лікарем проти хвороби або з хворобою проти лікаря. Варто проконсультуватися із декількома спеціалістами.
– У нашому місті ми можемо проводити хіміотерапевтичне лікування, дезінтоксикаційну терапію, оперативне лікування певних локалізацій новоутворення, – зазначає Артур Савицький. – Але онкологія лікується комплексно, тому це й має відбуватися у спеціальному протипухлинному закладі, де є мож­ливість провести й оперативне втручання, і хіміотерапію, і променеву терапію та супутні дослідження. Переважно кам’янчани лікуються у Хмельницькому, Чернівцях, Львові та Києві.
Якщо говоримо про хіміотерапевтичне лікування, то на 60% онкодиспансер забезпечений ліками. Там є базові препарати, аби розпочати лікування. Курс хіміотерапії коштує від півтори до п’яти тисяч гривень. Як правило, недужий має пройти шість таких курсів.

ПРО ХОСПІС ПОКИ ЛИШЕ МРІЄМО

На превеликий жаль, у житті є чимало випадків, коли хворобу неможливо подолати. І йдеться не лише про онкологію.
У всьому світі такі пацієнти хочуть гідно дожити свої дні під наглядом лікарів та із належним знеболенням. І якщо у Кам’янці питання знеболення вже давно вирішили, то хоспісу ще немає.
– Ще жоден із чиновників не сказав, що місту хоспіс не потрібний, однак усе впи­рається у фінанси. Асоціація сімейних ліка­-рів декілька років тому виграла гранти на просвітницьку роботу. Так, нами проведено низку інформаційних заходів. До населення і влади ми донесли, що таке хоспіс, кому і навіщо він потрібний. Ми їздили і бачили інші такі українські заклади, і на основі їхнього до­свіду розробляли свій. За станом на 2014 рік, підрахували, що проєкт обійдеться у 8 мільйонів гривень, яких місто не має, а споді­ватися на допомогу від держави – марна справа.
На мою думку, хоспіс доцільно створити у селищі Першотравневому, – вважає лікар-онколог. – Там є окреме приміщення, де залишилися декілька сімейних лікарів та МСЕК. Аби охопити і місто, і район, вистачить навіть 10-15 ліжок, які там можна облаштувати. Відповідно до реформи, нині надання хоспісної допомоги буде відшкодовуватися Національною службою здоров’я України. Однак поки що держава не дає жодних фінансових поштовхів для реалізації задуманого.
А щодо болю, то у нас немає жодного пацієнта, котрий би не отримав адекватного зне­болення. Маємо таблетовані препарати й ін’єкційні, а також бригаду медиків. Оскільки онкохворі, які перебувають удома, потребують особливого догляду, то для їхніх рідних проводимо роз’яснювальну роботу і даємо спеціальні брошури-інструкції, підготовлені в рамках виграного гранту.

А ВИ ЗНАЛИ?

• Рак легенів – найпоширеніший вид онкозахворювань у всьому світі та становить 13% від загального числа нових випадків. Переважно вражає чоловіків.
• Рак молочної залози – найбільш поширена форма в усьому світі у жінок, що становить більше ніж 25% від загального числа нових випадків.
• Злоякісні новоутворення вражають в Україні кожного четвертого чоловіка і кож­ну шосту жінку, при цьому шанс за­недужати істотно збільшується після 50-річного віку. Онкологічна захворюваність стабільно зростає на 2,5-3% у рік.
• Нещодавно японські вчені прийшли до висновку, що під час розвитку ракового захворювання тіло людини починає видавати специфічний запах. Приміт­но, треновані собаки (лабрадори) вміють визначати деякі види раку за запахом. Наразі вчені розробляють спеціальний «електронний ніс», за допомогою якого можна буде виявити хворобу.
• Зв’язок між курінням і раком легенів уперше був виявлений у нацистській Німеччині. У 30-х роках минулого століття в цій країні була проведена масштабна державна пропагандистська кампанія проти куріння. Цікаво, але в США до такого висновку прийшли тільки у 70-х, а до цього часу тамтешні вчені та лікарі не бачили зв’язку між курінням й онкологією.
• Доведено, що позитивний настрій важливий для одужання. Рак впливає не тільки на фізичний стан, а й на психологічний. Отже, під час лікування пацієнт повинен бути розслабленим і, попри діаг­ноз, налаштуватися на позитивні думки й одужання.
• Кисень убиває ракові клітини, тому дуже важливо частіше бувати на свіжому повітрі, а також збільшувати робочий об’єм легенів за допомогою фізичних навантажень і дихальних вправ.
• Згідно із результатами останніх досліджень, синтетичні вітаміни збільшують ризик появи раку і серцевих захворювань.
• Міжнародне агентство з вивчення ракових захворювань при ООН відносить відвідування соляріїв до серйозних чинників, які сприяють розвитку раку (зокрема, раку шкіри), бо під час тамтешніх процедур майже вдвічі зростає ймовірність розвитку меланоми. Крім соляріїв, до таких факторів також можна віднести миш’як і гірчичний газ.
• Гарвардські науковці не так давно буквально шокували вчених і медиків. Виявляється, продукти, що містять ко­феїн, можуть знизити ймовірність розвитку базальноклітинного раку шкіри. При цьому до таких продуктів можна віднести не тільки каву, але й колу, де також багато кофеїну.
• Нещодавно дослідження у Китаї та США показали, що отруйні жаби можуть бути використані для лікування раку. Так, була протестована отрута жаб відносно карціономи печінки, раку легенів і пухлини підшлункової залози. Примітно, що отрута не мала жодних побічних ефектів, при цьому лікарям вдавалося стабілізувати стан хворих. Науковці впевнені, що у найближчому майбутньому повинні з’явитися препарати на основі отрути жаб.

Ольга БАНАХ, Галина МИХАЛЬСЬКА.
P.S. Повертаючись до початку нашої статті, іще раз нагадаємо, що подолати хворобу і подарувати шанс на життя можна лише спільними зусиллями батьків, волонтерів і всіх небайдужих, бо лікування дороге і не по кишені пересічним громадянам. Тому 2 лютого Благодійний фонд «Кам’янчанин» разом із активістами організовують благодійний ярмарок, кошти від якого будуть передані для ліку­вання Вікусі Власюк. На відвідувачів чекають жива музика, фотозона, повітряні кульки для малечі, аквагрим, вогняне шоу і кафе, де можна придбати домашню їжу та смаколики.
Початок – о 15.00 на Європейській площі.
Організатори наголошують, що захід відбудеться за гарної погоди.