П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
25 Вересня 2020

КОЛИ І КОМУ ТЕСТИ НЕ ОБОВ’ЯЗКОВІ

Недавно МОЗ укотре змінило правила щодо надання меддопомоги при COVID-19 та осіб, у яких закінчився термін самоізоляції. Детальніше про зміни йдеться на сторінці у фейс­буку «Медицина Кам’янця».

Відтепер контактна особа, яка перебувала 14 днів на са­моізоляції та немає жодного симптому COVID-19, не повин­-на робити ПЛР-тестування. Це стосується як дорослих, так і дітей. Тобто, школярі та вчителі, котрих відправили на само­ізоляцію, можуть повертатися до школи після 14-денного перебування вдома, але за умови, що не мають симптомів ГРВІ. До слова, раніше тестували контактних осіб незалежно від наявності симптомів на 14 день. Не мусять робити тестування і пацієнти, які йдуть на планову госпіталізацію, за винятком, якщо в них наявні ознаки ГРВІ, або ж на вимогу лікаря їм доведеться зробити тестування методом ІФА.
ПЛР-тестування має проводитися людям, які мають симптоми коронавірусної хвороби і звертаються до сімейного лікаря, пацієнти з діагнозом «пневмонія», а також ті, хто отримав позитивний тест методом ІФА. Якщо хтось із власної ініціати­-ви вирішив провести тестування у приватній лабораторії, то він мусить самоізолюватися, доки не отримає результатів тесту. Коли бодай у одного члена родини виникають симпто­-ми ГРВІ, включаючи лихоман­-ку, кашель, біль у горлі та утруд­нене дихання, до нього мають застосовуватися заходи як до людини з підозрою, а інші члени родини вважаються контакт­ними особами і мусять само­ізолюватися.
Змінилися критерії щодо завершення амбулаторно-поліклінічного лікування та самоізоляції. За умови відсутності проявів ГРВІ та отримання одного негативного результату ПЛР-­тестування пацієнт вважатиметься таким, що одужав. Також, якщо людина захворіла на коронавірусну інфекцію, ми­нуло 10 днів із моменту появи симптомів, і протягом наступних трьох днів їх немає, то па­цієнта можуть відправляти на роботу чи навчання без ПЛР-­тесту. Повторно тестування не потрібне і пацієнтам, які були на самоізоляції не менше як 13 днів від дня появи симптомів і не мають симптомів хвороби після закінчення терміну самоізоляції.

Підготувала Галина МИХАЛЬСЬКА.