П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
26 Лютого 2021

ВАКЦИНА ВЖЕ В ОБЛАСТІ

Учора вранці 18 тис. 300 доз вакцини від COVID-19 виробництва Oxford/AstraZeneca (CoviShield) уже прибули на Хмельницьку базу спецмедпостачання. Гарну новину сповістив на своїй сторінці у фейсбуку голова Хмельницької ОДА Сергій ГАМАЛІЙ, уточнивши, що цієї кількості достатньо для вакцинації 9150 осіб.
Довгоочікуваний вантаж роз’їжджається по районах і дає старт вакцинальній кампанії на Хмельниччині. Загалом в Україну вантажним літаком 23 лютого прибуло пів мільйона доз вакцини. Придбаного вистачить, аби під час першої хвилі вакцинувати 250 тисяч українців. Нагадаємо, що щеплення проводитиметься в 5 етапів.

ЧИМ НАС ВАКЦИНУВАТИМУТЬ?

Якщо мобільні бригади готові в будь-яку хвилину приступити до роботи, то в громадян є побоювання, чи безпечна придбана вакцина. Хмизу у вогонь підкидає і той факт, що на верхах озвучили, що Україна закуповує вакцину Astra­Zeneca, яку розробили в Окс­фордському університеті. Але прибула індійська Covi­Shield.
У МОЗ пояснили, що Covi­-Shield – це індійський аналог вак­цини AstraZeneca, обид­ві схвалені ВООЗ.

– Отримана вакцина виготовлена на виробництві фармацев­тичної компанії Індії, але за патентом Великобританії. Правда, наразі на широкий загал мало на­дано інформації щодо неї, побічних дій тощо, – пояснює заві­дувачка відділення організа­ції епідеміологічних досліджень міськ­районного відді­лу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Алла ГРИЦАЙ. – Є чи­ма­ло людей, які погоджуються робити щеплення на І етапі. На ІІ ета­пі вакцинуватимуть осіб, старших за 80 років. У місті таких є близько 4000, і понад 600 уже дали добро.
З інструкції дізнаємося, що CoviShield виготовлена на інак­тивованому аденовірусі, в який вмон­товано геном коронавірусу COVID-19. Ця партія вакцини виготовлена на генетично модифікованих нирках ембріона люди­ни. Містить генетично модифіковані організми. Одна доза вакцини становить 0,5 мілілітра, вводиться внутрішньом’язово у плече. Наступна доза вводиться через 4-12 тижнів цією ж самою вакциною. Протипоказами є підвищена чутливість до її компонентів. Також з обережністю її слід використовувати для осіб, старших як 65 років, людям із тромбоцитопенією чи іншими порушеннями згортання крові, хто вживає антикоагулянтні препарати. Недостатньо вивчено вплив на вагітність, немає да­них, чи потрапляє препарат у грудне молоко. Неефективною вакцина може бути для людей з ослабленим іму­нітетом або тих, хто проходить імуносупресивну терапію.
Як і будь-які ліки, вакцина може спричинити побічні ефекти. Часто спостерігається місцева реакція в місці ін’єкції: біль, відчуття жару, затвердіння. Серед загальних реакцій поширені нездужання, головний біль, болі в м’язах і суглобах, нудота, рідше – блювота, підвищення темпера­тури, лихоманка.

МОБІЛЬНІ БРИГАДИ ГОТОВІ ВАКЦИНУВАТИ

Кам’янеччина також готова до кампанії вакцинації. У коментарі «Подолянину» начальник міськуправління охорони здоров’я Юрій ПЛИВАНЮК роз­повів, що отримана вакцина виготовлена на території Індії, але розроблена Оксфордським університетом і схвалена ВООЗ. Під час І етапу вак­цинуватимуть працівників мобільних бригад (5 осіб), екстре­ної меддопомоги (120 осіб), медиків, котрі надають стаціо­нарну допомогу ковідним хворим (83). Фактично всі вони отримають вакцину на робочому місці. А ось працівників і підопічних Дов­жоцького будинку-інтернату для громадян похилого віку, а таких є 65, вакцинуватимуть представники мобільної бригади, котрі приїдуть до них у заклад.

Вакцинація – добровільна і безкоштовна. Наразі погодилися на неї близько половини тих, хто потрапив у першу хвилю. Гадаю, що цифри будуть змінюватися. Кожен етап триватиме близько місяця. Робота проводитиметься планово. Вакцини вистачить усім. Спеціальних умов для зберігання вона не вимагає – достатньо звичайного холодильника, адже потребує температурного режиму +2 – +8 градусів, – додав Юрій Васильович.

На старті й мобільні бригади в районі, про що власне і розповіла заступниця директора районного центру ПМСД Тетяна СТРЕЛЬБІЦЬКА:

– Центр ПМСД готується укладати договір з НСЗУ на пакет вакцинації від COVID-19. У районі право на вакцинацію під час першого етапу мають 969 осіб. Зокрема, 195 працівників спеціалізованих закладів та 246 підопічних. Адже маємо такі спецзаклади у Старій Ушиці, Китайгороді, Мілівцях і Оринині. 470 осіб – це працівники ЦРЛ, оскільки вся лікарня вважається такою, що надає допомогу хворим на ковід. Також 52 працівники «екстреної» та 6 – з мобільної бригади. Погодилися робити щеплення близько половини всіх, хто потрапив до списку.
Відомо, що вакцини від COVID-19 мобільна бригада отримуватиме з обласної бази спецмедпостачання. У комплекті із вакциною одноразові шприци для ін’єкції, бокси для безпечної утилізації.

ВІРУСИ РОЗХАЗЯЙНУВАЛИСЯ

Чи дасть вакцина колективний імунітет і як довго захищатиме, – відповідь отримаємо лише згодом. А нині важливо вчасно діагностувати ковід і самоізолюватися, не наражаючи на небезпеку інших. Епідеміологи та медики закликають жителів Кам’янеччини, в разі появи симптомів, негайно звертатися до лікаря і пройти тестування на ковід. Тим паче, що віднедавна це можна зробити ще й за допомогою придбаних експрес-тестів на антиген.

Україна придбала тест, який реагує безпосередньо на заразну частинку вірусу. Матеріалом для дослідження, як і для ПЛР, є слиз із носа і горла, – комен­тує Алла Грицай. – Тестова смужка діє так, як і тест на вагітність, і оперативно показує, чи наявний антиген вірусу ковід у носоглотці, чи ні. Такі експрес-тести є інформативними. Власне, з 7 січня вийшли зміни до стандартів медичної допомоги щодо коронаві­русної хвороби, які вказують, що підтверджений діаг­ноз може бути і в осіб із позитивним ПЛР-тестом, і так само в осіб з позитивним тестом на визначення антигену SARS-CoV-2, якщо у хворого є клінічні симптоми, або в його оточенні були хворі з підтвердженим діаг­нозом ковід. Такі швидкі тести проводять сімейні лікарі. У закладах охорони здоров’я створено спеціальні пункти для проведення експрес-тестів, і результат відомо одразу. Щоправда, віднедавна ми швидко отри­муємо результати і ПЛР-досліджень – фактично у день здачі людиною біоматеріалу.

Лікарка-епідеміологиня також повідомила, що наразі в області погіршується ситуація з ГРВІ, і, починаючи з цього тижня, відбувається щоденний моніторинг хворих на грип, ГРВІ і ковід. Якщо в районі та місті не зареєстровано жодного хворого на грип, то ГРВІ та ковід дають приріст. Скажімо, за станом на 24 лютого, в місті зафіксовано 104 випадки ГРВІ та 10 ковіду, в районі 35 ГРВІ та 4 коронавірусу, тоді як тиждень тому, 17 лютого, цифри були відповідно 82 і 17 у місті та 31 і 2 – у районі. Тобто, приріст захворювання становить відповідно 15% і 18,1%.