Субота, 27 Квітня 2024 р.
26 Березня 2021

БЕРЕЖІТЬСЯ: МІСЦЬ У ЛІКАРНІ МАЙЖЕ НЕМАЄ!

Новий британський штам коронавірусу розлетівся Україною, – цю тривожну звістку оприлюднив міністр охорони здоров’я Максим СТЕПАНОВ. Штам утричі заразніший за попередника, агресивніший, вражає моло­дих людей, спричиняє важ­-чий перебіг хвороби і тривалішу реабілітацію. Крім органів дихання, вірус почав вражати слизові, нир­ки, печінку та центральну нервову систему. Зафіксовані непоодинокі випадки, коли хворі на британський штам помирали від фізичної відсутності потреби дихати, хоча були при свідомості. Безсимптомний перебіг хвороби практично не фіксують.

КИСНЮ ПОТРЕБУЮТЬ НАБАГАТО БІЛЬШЕ ПАЦІЄНТІВ

Медики міста і району теж занепокоєні більшою кількістю госпіталізованих та важчим перебігом хвороби. Якщо під час двох попередніх хвиль стаціонарної допомоги потребували переважно літні люди, то тепер у лікарні потрапляють пацієнти від 40 років.
– Райлікарня завантажена на 90%, – зазначив головний лікар ЦРЛ Віталій ШЕВЧУК. – Теперішні пацієнти потребують довшого перебування в лікарні через важчий стан. Скажімо, під час попередніх спалахів, навіть коли лікарня була 100% заповнена, кисню потребували 30% хворих. Нині ж його потребують 50% і навіть більше. Киснем поки забезпе­чені, маємо і кисневі концентратори.
Не краща ситуація і в місті, навіть попри те, що розгорнуто додатково 40 ліжок.
– Справді, місць обмаль. Перед госпіталізацією сімейний лікар має чітко визначити, наскільки швидко погіршується стан пацієнта й чи потребує він кисню, – пояснює лікарка-інфекціоністка Вікторія БІДЮК, яка нині є заступницею медичного директора з питань якості надання медичної допомоги КНП «Центр ПМСД». – Незначне погіршення чи стурбованість пацієнта не привід для госпіталізації. Щодня до стаціонару потрапляють 2-5 хворих. Швидко заповнюються і додаткові ліжка, але передчасно ніхто нікого не виписує. Ситуація виглядає так: ліжко звільнилося, все поприбирали, прокварцували і помістили нового хворого.
– Спаду, на жаль, поки немає, – продовжує Вікторія БІДЮК. – Із нетипових симптомів, які можуть свідчити про британський штам і, ймовірно, важчий перебіг хвороби, спостерігаємо підвищення температури тіла, але не з перших днів, а після 6-7 дня. У цей же період з’являється задишка. І якщо раніше бачили, що пацієнт переносить 10-11 день, то це означало – іде на поправку. Нині, навпаки, після 10 дня хвороби стан у хворого погіршується.
Фіксуємо і вже звичні симптоми ковіду – загальна слабкість із перших днів, втрата нюху і смаку, сухий давлячий кашель. Але тепер ще маємо прояви вірусних інфекцій. Є пацієнти з вираженими проявами нежитю, вологим кашлем тощо, що не характерно для ковіду. Але все одно розслаблятися не варто, бо це може свідчити, що хворий переносить якусь вірусну інфекцію чи застуду, але під цим може ховатися коронавірусна хвороба. Тому слід бути уважними до здоров’я і обов’язково на 4-5 день хвороби проконсультуватися зі своїм лікарем, за потреби пройти експрес-тестування, щоб на 10-11 день не мати значного погіршення стану. До речі, в перші два дні захворювання експрес-тести можуть не показати ковіду. Найкраще їх робити на 4-6 день. Із нашого досвіду: такі швидкі тести майже 100% дають достовірний результат, як і ПЛР.
Варто наголосити, що всі мають дотримуватися карантину, навіть ті, хто вже переніс ковід. Адже в місті фіксують повторні випадки захворювання.
Мало того, що ковід лютує, то ще й ГРВІ не дрімає. Як повідомив «Подолянину» лікар-епідеміолог Кам’янець-Подільського міськміжрайонного відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Олег КЕРНИЧНИЙ, за попередні три тижні спостерігається збільшення захворювання на ГРВІ як у місті, так і в районі. Минулого тижня в місті зафіксовано 1309 випадків ГРВІ, у районі – 398. І це при тому, що попереднього тижня цифри виглядали так: 649 і 259. Правда, діагнозу «грип» не зареєстровано. Ймовірно, що коронавірус пригнічує віруси грипу А і В. Захворюван­ня фіксують у людей різних вікових категорій, але більшість середнього і старшого віку. Побільшало і тих, хто потребує госпіталізації.
– Цьогоріч бачимо аномальний стрибок захворюваності на ГРВІ. Традиційно фіксували підйом у жовтні-листопаді, а також січні-лютому, – додав Олег Володимирович.

ВАКЦИНАЦІЯ У РОЗПАЛІ

Тим часом у місті вакцинальна кампанія набирає обертів. За станом на 24 березня, першу дозу щеплення вакциною CoviShield вже отримали 490 осіб. Більшість із них – медпрацівники, військовослужбовці, а також громадські активісти, які записалися на залишки вакцини.
– Вирішили використати всі 800 доз вакцин, які надійшли в місто, адже департамент охорони здоров’я області задекларував, що на базі спецмедпостачання вакцини є в достатній кількості. Крім того, провідні науковці світу визначили, що другу дозу потрібно вводити через 90 днів. Тому й прагнемо якомога більше людей вакцинувати. Щодо реакцій на вакцинацію – незначне підвищення температури, почервоніння в місці ін’єкції, слабкість, але це вважається нормою. Щодо ускладнень, то жодного не зафіксовано, – розповів начальник управління охорони здоров’я Юрій ПЛИВАНЮК і додав, що, в разі стрімкого поширення ковіду, місту може загрожувати «червона» зона.
Адже цифри насправді лякають. За станом на вчорашній день, у місті маємо 706 активних хворих та 325 – у районі, померли 106 кам’янчан і 49 жителів району.
На жаль, 23 березня внаслідок ускладнень через COVID-19 у вічність відійшли голова ради ветеранів міста, полковник у відставці Леонтій РОГАЛЬ і митрополит Хмельницький та Кам’янець-Подільський Православної церкви України АНТОНІЙ (МАХОТА).