Четвер, 18 Квітня 2024 р.
2 Квітня 2021

«ІНСУЛЬТ НЕ ЛІКУЮТЬ УДОМА»

Мало хто знає, що з 1 червня 2020 р. в місті запрацювало відділення гострого мозкового інсульту, де цілодобово чергує спеціально підготовлений персонал, є необхідні засоби для діагностики та лікування. Спочатку в приміщенні лікарні, що на вул.Матросова, 17, розгорнули 8 ліжок. Але вже у ве­ресні збільшили до 15. І потреба в них постійно зростає. Ад­же, на жаль, серцево-судинні хвороби продовжують лідиру­вати у статистиці захворювань і смертей. Сумну пальму першості по­сідають інсульти, які ще називають судинною катастро­фою, і жертвами яких стають усе молодші й молодші люди.

Наталія СкринчукАби врятувати людину, яку розбив інсульт, слід негайно звернутися по медичну допомогу, бо при цій хворобі втрачений час не на користь пацієнту. Дослідження, опубліковане в журналі BMC Emergency Medicine, засвідчило, що лише 23% па­цієнтів з інсультом усвідомлювали, що в них інсульт, і лише 11% із них негайно звернулися по фахову допомогу. Кожна четверта людина може зіткнутися з інсультом протягом життя. Це друга найпоширеніша причина смерті, третя причина інвалідності та одна з основних причин, чому ми втрачаємо рідних. Але, попри все, інсульт лікується, якщо допомогу було надано максимально швидко та правильно.
Про роботу відділення і те, чому так важливо вчасно розпізнати інсульт і якомога швидше доставити хворого до лікарні, спілкуємося з лікаркою-невропатологом відділення гострого мозкового інсульту Наталією СКРИНЧУК.

ПІДСТУПНІСТЬ – У РАПТОВОСТІ

– Відділення запрацювало влітку 2020 року на базі КНП «Кам’янець-Подільська міська лікарня», і відтоді ми надали допомогу 323 хворим, – розповідає Наталія Юріївна. – Обслуговуємо не лише місто Кам’янець-Подільський, а й район, у тому числі Чемеровеччину, Дунаєвеччину та Ново­ушиччину, бо часто пацієнтів звідти везуть до нас, оскільки маємо право лікувати хворих із будь-якого району та області.
Скажімо, в позаминулі вихідні до відділення доставили 10-х людей з інсультом. На жаль, ця хвороба не шкодує ні літніх, ні молодих.
За даними МОЗ, в Україні щороку фіксуються 150 тисяч інсультів і понад 100 тисяч смертей від це­реброваскулярних захворювань та інсульту. Ця хвороба може спричинити параліч кінцівок, втрату зору, порушення ходи, мови та психічних функцій, а також збільшує ризик розвитку деменції. Прикро, але 50% працездатних людей, котрі пережили інсульт, ніколи не повертаються до роботи.

– У чому підступність цієї хвороби?

– У несподіваності, бо інсульт – це раптове і гостре порушення мозкового кровообігу, що призводить до ушкодження частини головного мозку. Є два головні різновиди інсульту: ішемічний та гемо­рагічний. Ішемічний розвивається внаслідок закупорки артерій, які живлять головний мозок. Не отримуючи необхідних їм кисню і поживних речовин, клітини мозку гинуть. Саме ішемічний інсульт зустрічається найчастіше – на його частку припадають близько 80% випадків. Геморагічний інсульт – це крововилив у мозок, що виникає внаслідок розриву судин.
Незважаючи на те, що інсульт може мати різні причини, прояви захворювання зазвичай схожі, адже проблема спільна – порушення кровотоку в ділянці мозку.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ СЛОВО МОЗОК

– Чому так важливо вчасно розпізнати інсульт?

– Вміти розпізнавати ознаки інсульту потрібно всім, бо від цього за­лежить вчасне звернення до мед­закладу. Спільною рисою всіх проявів інсульту є раптовість. Ще пів години тому все було гаразд, як раптом стан людини різко погіршився.
Для інсульту характерні такі симптоми:
– раптова слабкість чи оніміння однієї половини тіла, включаючи обличчя, руку та ногу. Якщо людину попросити підняти руку догори, при інсульті вона самостійно не зможе цього зробити;
– раптове порушення мовлення чи розуміння мови – людина не може зв’язати і двох слів або взагалі не розуміє, що їй кажуть;
– раптове порушення зору;
– раптове запаморочення, що час­то супроводжується нудотою, блювотою, втратою рівноваги, падінням;
– раптовий і надзвичайно сильний нестерпний головний біль.

До слова, у хворого може спос­терігатися або один із перелічених симптомів, або одразу декілька з них. Той, хто їх помітив, має негайно зателефонувати на «103».
Аби знати перші ознаки інсуль­-ту, слід запам’ятати абревіатуру МОЗОК, літери якої позначають симптоми інсульту: Мовлення, Очі, Запаморочення, Обличчя, Кінців­ки.
До речі, є спеціально розроблена освітня програма «Супергерої FAST», яка вчить молодших школярів через гру, співпрацю, спілкування розпізнати ознаки інсульту. Адже часто діти віком 6-9 років залишаються з дідусями-бабусями, тому повинні навчитися правильно та вчасно допомогти їм.
Трапляється, що пацієнти не звертаються вчасно по меддопомогу, сподіваються, що день-два полежать удома, відпочинуть, ви­п’ють пігулку – і все минеться. Це категорично заборонено, бо інсульт удома не лікують.

4 ГОДИНИ ДАЮТЬ ШАНС НА ЖИТТЯ

– Скільки в людини є часу на порятунок і життя?

– При лікуванні інсульту є мало часу для порятунку мозку. Коли ділянка мозку відмирає, а це відбувається протягом перших декількох годин від початку інсульту, то функція частини тіла, за яку відповідала та ділянка, порушується. Впродовж перших 4,5 години з моменту по­яви перших ознак інсульту частину мозку, якій загрожує відмирання, можна врятувати, якщо відновити кровоплин по ураженій судині. Тому лікування інсульту ефективне саме в цей час, який називають терапев­тичним вікном. Не можна людину з інсультом везти в будь-який медичний заклад, а лише в той, що спеціа­лізується на лікуванні цієї хвороби. Чим раніше надано допомогу в стаціонарі, тим більше шансів на успішне лікування і від­новлен­ня. Якщо цього не зробити, наслід­ки можуть бути трагічними, при­з­вести до інвалідності й навіть смерті.
До речі, у відділенні гострого мозкового інсульту маємо фахівців, які здійснюють ранню реабілітацію пацієнта. Це реабілітолог, логопед і психолог.

– Які фактори ризику інсульту?

– Результати наукових досліджень свідчать, що близько 90% усіх інсультів обумовлені 10 факторами ризику, на які ми можемо ефективно впливати. У світі майже половина інсультів пов’язана з артеріальною гіпертензією, близько 1/3 – з недостатньою фізичною активністю, приблизно 1/4 – з поганим харчуванням, понад 1/4 – з надмірним рівнем холестерину, близько 1/5 – з ожирінням, 1/10 – з курінням та миготливою аритмією.
Згідно з результатами міжнародного дослідження Interstroke, у країнах Центральної та Східної Європи вплив цих факторів ризику дещо відрізняється: близько половини всіх інсультів обумовлені високим рів­-нем холестерину, понад 40% – гіпертонією, понад 25% – нездоровим харчуванням, близько 20% – хворобами серця (зокрема миготливою аритмією), майже 20% – недостатньою фізичною активністю, 15% – психосо­ціальними причинами, майже 15% – курінням, понад 5% – цукровим діабетом, близько 5% – ожирінням та зловживанням алкоголем.
Тому особливу увагу слід звернути на гіпертонію, миготливу аритмію та підвищений холестерин, бо це вагомі чинники ризику інсульту, якого можна легко уникнути, якщо приймати правильні ліки.

– Що порадите людям, у яких підвищений ризик до інсульту?

– Якщо ризик інсульту чи інших судинних катастроф у вас підвищений (навіть помірно), зверніться до сімейного лікаря. Він проконсультує щодо профілактики судинних захворювань, а за потреби скерує до кардіолога чи невролога. Не допустити появи хвороби чи її ускладнення набагато краще, ніж її лікувати. У разі підвищеного ризику інсульту чи інших тяжких судинних хвороб, лікар призначить відповідне профілактичне лікування і випише рецепт за програмою «Доступні ліки». За рецептом лікаря можна отримати ліки в аптеці безкоштовно або з незначною доплатою.
Запам’ятайте: чим довше нічого не робити для профілактики, тим більша загроза ускладнень і важчими будуть наслідки.