Четвер, 25 Квітня 2024 р.
14 Травня 2021

МІСТО ЗУСТРІЧАЛО РЕНТГЕНОЛОГІВ

Уперше після жорстких локдаунів Кам’янець-­Подільський приймав гостей. До міста завіта­ли учасники 26-х курсів Української школи без­перервної післядипломної освіти в радіології ім. проф. Михайла Спузяка. Понад 70 учасників із 12 регіонів України, які скучили за живим спіл­куванням із колегами, 7-8 травня активно обговорювали актуальні теми сучасних цифрових технологій, їх використання під час світової пандемії COVID-19, запровадження в первинній меддопомозі тощо. До слова, наше місто не вперше приймає рентгенологів. Привітав гостей міський го­лова Михайло ПОСІТКО.

Першими перед поважними гостями виступали господарі: начальник управління охорони здоров’я Юрій ПЛИВАНЮК із доповіддю про транс­формацію системи охорони здоров’я і в.о. директора КНП «Кам’янець-Подільська міська лікарня» Тетяна ДІДИЧ щодо роботи закладу під час пандемії ковіду. Кам’янчани розповіли про труднощі, з якими стикалися під час роботи, і ділилися досвідом їх подолання.

Рентгенологія – специфічна наука, особливий попит на яку відчули всі в період ковіду. Нам цікаво було почути колег, яким вдалося запровадити цифрові технології на первинці, для сімейної медицини. Це дозволяє в амбулаторіях використовувати цифрову рентгентехнологію без особливих вимог і дорогих засобів захисту. Бо вплив від цієї процедури настільки мінімізований, що для захисту достатньо однієї ширмочки. Медсестра після проходження спецкурсів виконує роль рентгенлаборантки. Отримане зображення за потреби можна відправляти в будь-яку точку світу і отримати відповідь від фахівця. За такою схемою працюють у великих містах, де не пошкодували вкласти кошти в обладнання. Зрозуміло, що такий апарат коштує близько мільйона гривень, але в нашому місті насамперед достатньо було би придбати їх для декількох великих амбулаторій. Це було би зручно, швидко і якісно для пацієнта та розвантажило би централізований рентгенкабінет, – у коментарі «Подолянину» розповів Юрій Васильович.