Четвер, 26 Грудня 2024 р.
12 Жовтня 2023

МИ – ТЕ, ЩО ЇМО

16 жовтня – Всесвітній день здорового харчування


Щороку 16 жовтня в понад 50 країнах світу відзначається Всесвітній день здорово­-го харчування. Його метою є звернення уваги сучасного суспільства до проблем харчування.

Дотримання правил здоро­вого харчування в поєднанні з регулярними фізичними вправами скорочує ризик хроніч­них неінфекційних захворювань, як-от абдомінальне ожиріння, серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, підвищений артеріальний тиск і онкологія.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, здоров’я людини майже на 80-85% залежить від того, які поживні речовини (нутрієнти) вона споживає. Доведено, що нераціональне харчування суттєво впливає на тривалість і якість життя людини, призводить до порушень ліпідного, вуглеводного та пуринового обмінів тощо. Надмірності в їжі створюють несприятливі умови для роботи майже всіх систем внутрішніх органів.
Здорове харчування – це любов і повага до себе, це прагнення до здорового та тривалого жит­тя.

Провідні рекомендації щодо нутрієнтів у здоровому харчуванні:
– уважно стежте за калорійністю продуктів і вагою тіла;
– обмежуйте отримання енергії з жирів. Намагайтеся не вживати їжу, що містить трансжирні кислоти;
– прагніть до збільшення частки фруктів, овочів, цільних зерен, бобів і горіхів у щоден­ному раціоні. Саме з цієї їжі слід одержувати 50-60% усієї енергії;
– приблизно третину хліба, круп, борошна в раціоні повин­ні складати продукти, збагачені мікроелементами та вітамінами;
– обмежуйте вживання прос­тих вуглеводів (цукру, меду, солодких газованих напоїв) – не більше як 25-30 г на добу;
– намагайтеся з їжею забезпечити організм вітамінами у фізіологічних кількостях, включаючи антиоксиданти (вітаміни А, С, Е), фолієву кислоту.
Їжте тільки тоді, коли ви голодні. Їжте тільки тоді, коли спокійні та розслаблені.
У Центрі громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України зазначають, що змінити раціон за один день неможливо, але головне – послідовно йти до мети, тоді здорове харчування стане для вас природним.

Починайте з невеликих кроків:
– поступово додавайте в щоденний раціон салати (із сирих різнокольорових овочів);
– використовуйте оливкову олію для приготування їжі;
– включіть до раціону здорові перекуси із сухофруктів, горіхів, яблук, ягід;
– снідайте нежирним супом, салатом або кашею;
– їжте 4-5 разів на день плюс 2 перекуси, їжте повільно, ретельно пережовуйте;
– їсти бажано в один і той самий час, але не пізніше ніж за три години до сну;
– замініть інгредієнти страв на менш калорійні: майонез – на йогурт, цукор – на мед, цукерки – на сухофрукти, тощо.

Серед інших порад: щоранку старайтеся випивати склянку води, вживайте продукти, які мало підлягають термічній обробці.
Крім харчування, потрібно до­тримуватися правильного ре­жиму дня. Організму треба вдос­таль спати та займатися хоч мінімальною фізичною активністю. Варто для організму обрати декілька розвантажувальних днів у місяці.
Статистичні дані, представлені Всесвітньою організацією охорони здоров’я, є свідченням того, що 80% усіх захворювань у тій чи іншій мірі пов’язані з харчуванням, а 40% з них безпосередньо пов’язані з фактором харчування людини.