МИ – ТЕ, ЩО ЇМО
16 жовтня – Всесвітній день здорового харчування
Щороку 16 жовтня в понад 50 країнах світу відзначається Всесвітній день здорово-го харчування. Його метою є звернення уваги сучасного суспільства до проблем харчування.
Дотримання правил здорового харчування в поєднанні з регулярними фізичними вправами скорочує ризик хронічних неінфекційних захворювань, як-от абдомінальне ожиріння, серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, підвищений артеріальний тиск і онкологія.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, здоров’я людини майже на 80-85% залежить від того, які поживні речовини (нутрієнти) вона споживає. Доведено, що нераціональне харчування суттєво впливає на тривалість і якість життя людини, призводить до порушень ліпідного, вуглеводного та пуринового обмінів тощо. Надмірності в їжі створюють несприятливі умови для роботи майже всіх систем внутрішніх органів.
Здорове харчування – це любов і повага до себе, це прагнення до здорового та тривалого життя.
Провідні рекомендації щодо нутрієнтів у здоровому харчуванні:
– уважно стежте за калорійністю продуктів і вагою тіла;
– обмежуйте отримання енергії з жирів. Намагайтеся не вживати їжу, що містить трансжирні кислоти;
– прагніть до збільшення частки фруктів, овочів, цільних зерен, бобів і горіхів у щоденному раціоні. Саме з цієї їжі слід одержувати 50-60% усієї енергії;
– приблизно третину хліба, круп, борошна в раціоні повинні складати продукти, збагачені мікроелементами та вітамінами;
– обмежуйте вживання простих вуглеводів (цукру, меду, солодких газованих напоїв) – не більше як 25-30 г на добу;
– намагайтеся з їжею забезпечити організм вітамінами у фізіологічних кількостях, включаючи антиоксиданти (вітаміни А, С, Е), фолієву кислоту.
Їжте тільки тоді, коли ви голодні. Їжте тільки тоді, коли спокійні та розслаблені.
У Центрі громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України зазначають, що змінити раціон за один день неможливо, але головне – послідовно йти до мети, тоді здорове харчування стане для вас природним.
Починайте з невеликих кроків:
– поступово додавайте в щоденний раціон салати (із сирих різнокольорових овочів);
– використовуйте оливкову олію для приготування їжі;
– включіть до раціону здорові перекуси із сухофруктів, горіхів, яблук, ягід;
– снідайте нежирним супом, салатом або кашею;
– їжте 4-5 разів на день плюс 2 перекуси, їжте повільно, ретельно пережовуйте;
– їсти бажано в один і той самий час, але не пізніше ніж за три години до сну;
– замініть інгредієнти страв на менш калорійні: майонез – на йогурт, цукор – на мед, цукерки – на сухофрукти, тощо.
Серед інших порад: щоранку старайтеся випивати склянку води, вживайте продукти, які мало підлягають термічній обробці.
Крім харчування, потрібно дотримуватися правильного режиму дня. Організму треба вдосталь спати та займатися хоч мінімальною фізичною активністю. Варто для організму обрати декілька розвантажувальних днів у місяці.
Статистичні дані, представлені Всесвітньою організацією охорони здоров’я, є свідченням того, що 80% усіх захворювань у тій чи іншій мірі пов’язані з харчуванням, а 40% з них безпосередньо пов’язані з фактором харчування людини.