Субота, 27 Липня 2024 р.
26 Жовтня 2023

СТАНЬ НА ВАРТІ СВОГО СЕРЦЯ!

Серце служить нам, не знаючи відпочинку ні вдень, ні вночі. Варто і нам потурбуватися про його здоров’я. Неправильне харчування, вживання алкого­лю, куріння – дуже значимі фактори ризику розвитку хвороб серця та судин.

КУРІННЯ: ЧИМ ЗАГРОЖУЄ ТА ЯК ВІДМОВИТИСЯ?

Кожен п’ятий українець курить. І щороку ця смертельна залежність забирає 130 тисяч життів в Україні. Саме через куріння серцево-судинна система перестає нормально функціонувати. Під впливом тютюнового диму клітини крові налипають на стінки судин та утворюють тромби, а це може призвести до стенокардії, інфаркту або інсульту. До того ж куріння підвищує артеріальний тиск і призводить до артеріальної гіпертензії.
Куріння тютюну – це залежність, проте відмовитися від неї під силу кожному!
Щоб визначити свій рівень залежності від тютюну та знайти поради щодо відмови, переходь на сайт (stopsmoking.org.ua).
І пам’ятай: безпечного куріння не існує! Навіть декілька сигарет, які ти викурюєш час від часу, все одно несуть шкоду серцю та судинам.

ХАРЧУВАННЯ – ТЕЖ РИЗИК

Харчування, яке не є безпечним, не є повноцінним, – одна з головних причин розвитку серцево-судинних захворювань: артеріальної гіпертензії, ішемічної хвороби серця, інфаркту та інсульту.
Правильне харчування захищає серце від хвороб, а також допомагає знизити психоемоційне напруження, контролювати «здорову» вагу.
Далі – 7 правил правильного харчування від Всесвітньої організації охорони здоров’я.
1. Недосолюй їжу, аби дотримуватися денної норми солі – не більше як 1 чайна ложка на весь день. Пам’ятай: надмірне споживання натрію сприяє підвищенню кров’яного тиску!
2. Ковбаси та консерви заміни нежирним м’ясом.
3. Щодня вживай 400 г овочів чи фруктів (десь приблизно 5 фруктів чи овочів середнього розміру), додаючи їх до кожного прийому їжі.
4. Твоя добова доза цукру – до 10 чайних ложок!
Заміни цукерки, шоколад, пиріжки, солодкі напої фруктами та ягодами.
Зверни увагу: солодкі йогурти та соуси також містять багато цукру, тож радимо завжди читати етикетки на продуктах перед покупкою.
5. Вживай більше клітковини: цільнозернових каш, бобових (квасоля, горох, сочевиця, боби) та горіхів. Такі продукти допоможуть знизити рівень холестерину в крові.
6. Попрощайся з трансжирами: промисловою випічкою, фастфудом та смаженими стравами. Натомість обирай рос­линні олії, горіхи, авокадо, рибу, а також «здоровий» спосіб приготування страв (запікання, готування на пару).
7. Контролюй розміри порцій, аби не переїдати.

БЕЗПЕЧНОЇ ДОЗИ АЛКОГОЛЮ НЕ ІСНУЄ

Існує міф, що алкоголь знімає стрес. Але насправді алкоголь – це депресант, який пригнічує нервову систему та лише посилює тривожний стан.
А токсична дія спиртного дуже шкодить серцево-судинній системі, бо клітини серцевого м’яза особливо вразливі до алкоголю й при цьому дуже повільно відновлюються. Як результат, підвищується ризик розвитку кардіоміопатії, ішемічної хвороби серця, артеріальної гіпертензії, ураження артерій та інсульту.
Пригадай ще один міф – мовляв, помірна кількість алкоголю не загрожує організму. Але це не так. Як наголошує Все­світня організація охорони здоров’я, безпечної дози алкоголю не існує. Ні одного келиха, ні половини склянки!
Пам’ятай: ти завжди можеш звернутися до свого сімейного лікаря по фахову консультацію та підтримку!
Дізнайся про свій ризик розвитку хвороб серця і судин за допомогою швидкого тесту на сайті: https://cvd.phc.org.ua/
Ти можеш вберегти своє серце, якщо піклуватимешся про здоров’я щодня.

Надія КАНАРЧУК, лікарка-гігієністка Кам’янець-Подільського райвідділу
ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

* Ініціатива відбувається в межах Українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я».