Субота, 27 Квітня 2024 р.
18 Січня 2024

БАНКИ НАСІ НА ЧАСІ

Уже декілька років у КНП «Лікувальний діагностично-консультативний центр» (директор Борис ЦВІГУН) запроваджено відомий китайський метод лікування – голкотерапію.
Проводить його лікар із нетрадиційних методів лікування, хірург Руслан ПАНКРАТОВ. Він – людина творча, яка постійно шукає нові методи допомоги пацієнтам. Серед новинок – так звані китайські банки Насі. Це – традиційний для Сходу, зокрема Китаю, фізіотерапевтичний інструмент, який поєднує в собі лікування магнітотерапією, масажем вакуумним і точкового типу, акупунктурним впливом без проколювання шкіри. (Пригадаємо, що й наші прадіди теж широко використовували скляні банки, створюючи вакуум за допомогою вогню).

Лікар пояснює:

Руслан ПАНКРАТОВ– Магнітні банки є альтернативою голковколюванню для людей, які бояться уколів. Магнітна присос­ка за рахунок утворення негатив­ного тиску створює в акупунктурній точці магнітну індукцію. Невидимий пучок магнітних силових ліній проникає вглиб тіла людини приблизно на 6-9 мм, що відповідає глибині проколу традиційною тонкою голкою.
Кожна банка має вакуумну гумову грушу і магніти двох видів: північний Інь і південний Янь полюси. Під впливом вакууму поліпшується кровообіг, м’язи і шкіра отримують більше поживних речовин, зни­кають ознаки застою в тканинах, швидше виводяться токсини з організму. У місці впливу вакууму відбувається почервоніння шкіри і виділяються речовини, які сприяють перебігу процесів обміну та регенерації.
У своїй роботі використовую два види банок. Так звані «маленькі» різного діаметра та одну «велику».
Коліна, плечі, хребет – основні зони, де ставлю маленькі банки.
Їхній розмір вибирається в залежності від частин тіла і місця постановки. Вакуум створюється за допомогою спеціальної гумової рукоятки. Для того, щоб був кращий контакт зі шкірою, використовую різноманітні мазі, гелі, креми, в тому числі протизапальні, що дає кращий ефект.
Гарний ефект показують банки при проблемах із суглобами (голки для лікування суглобів використовуються менше). Зокрема люди, в яких не працювали коліна, після процедур відзначають, що ті почали активніше рухатися, менше больових відчуттів.
У великій банці, попри дію вакууму, використовується також інфрачервоне випромінювання.
Є три температурні режими прогрівання на 48, 50, 52 градуси. Така сучасна банка заряджається від аку­мулятора і не потребує якогось спе­ціального догляду. Нею також можна робити масаж. Велика банка дає гарні результати там, де треба прогрівання. На Сході популярністю користується метод прогрівання акупунктурних точок полинними сигарами. Але не всі пацієнти гарно переносять різкий запах полину та близькість відкритого жару, тож знайшов метод прогрівання без диму, запаху, додаткової вентиляції приміщення.
Також у своїй роботі почав запроваджувати так званий метод електропунктури. Тут використовується апарат електростимуляції. До голочки спеціальними причіпками приєднується клема, за допомогою неї через голку пропускається струм різної сили, напруги, частоти. Цей метод має більш глибокий стимулюючий вплив на точку акупунктури, впливає на глибші групи м’язів.

Підбір методів лікування відбувається індивідуально при консультації з лікарем.

Вікторія ГАЙДАМАШКО.
Кабінет працює в реабіліта­ційному відділенні
КНП «Лікувальний діагностично-консультативний центр» на вул.Івана Франка, 30.