Субота, 27 Квітня 2024 р.
15 Лютого 2024

П’ЯТЬ НАТУРАЛЬНИХ ЗАСОБІВ ДЛЯ ПЕЧІНКИ

Існують натуральні, природні засоби, які допомагають лікувати захворювання печінки. З ожирінням органу ефективно борються вітамін С, глутатіон, куркумін та інші природні речовини, знайти які можна у продуктах.

Підтримувати печінку дуже важливо, від неї залежить багато важливих функцій в організмі, насамперед нейтралізація і виведення токсинів та шлаків. Також печінка відповідає за вироблення жовчі, необхідної для перетравлювання жиру. Порушення в її роботі ведуть до накопичення жиру в печінкових тканинах.
У наші дні від неалкогольної жирової хвороби печінки страждають багато людей (у США, де ведеться статистика, – до 40% населення). Але про це порушення можна не здогадуватися – симптоми на початкових стадіях бувають легкими, майже непомітними. Якщо ж ожиріння печінки не лікувати, воно може перейти в більш серйозний стан, неалкогольний стеатогепатит, який викликає рубцювання, печінкову недостатність, рак органу.
СИЛІМАРИН. Активна речовина розторопші сприяє детоксу печінки, зменшує окислювальне пошкодження, викликане вільними радикалами, бореться із запаленням. Дослідження засвідчили, що силімарин регулює жировий обмін, знижує ріст ракових клітин, збільшує виживаність у людей з онкологічним діаг­нозом печінки. Цей натуральний засіб також бореться з резистентністю до інсуліну, допомагаючи запобігти діабету, що загрожує її здоров’ю, має властивість компенсувати шкоду, завдану алкоголем.
КУРКУМІН. Дослідження засвідчили, що компонент куркуми зменшує кількість жирів і запалень у печінці, сприяє виробленню жовчі та очищенню.
ВІТАМІН С. Будучи потужним антиоксидантом, підсилює імунну систему, захищає печінку від пошкоджень, викликаних вільними радикалами, допомагає зменшити накопичений жир. Найкращі джерела цього натурального засобу, що бореться з ожирінням печінки, – різні види капусти, цитрусові, ківі, перець, картопля, томати, хурма.
ГЛУТАТІОН. Основний антиоксидант в організмі, головний борець із токсинами. Але його рівень знижується з віком
і при хронічних захворюваннях. Збіль­шити вміст речовини допомагає вживання продуктів із високою концентрацією амінокислот цистеїну, гліцину і глутамінової кислоти, які є будівельними блоками глутатіону. До них відносяться спаржа, авокадо, броколі, брюссельська капуста, яйця, часник, зелений чай, шпинат.
* * *
Також для здоров’я печінки:
НЕ ВЖИВАЙТЕ АЛКОГОЛЮ. Коли алкоголь досягає печінки, то виробляє токсичний фермент – ацетальдегід. Він може пошкодити клітини печінки і призвести до незворотного рубцювання, а також пошкодити й інші органи, зокрема слизову оболонку шлунка, і спричинити гастрит або виразку.
Якщо ви продовжуєте надмірно пити, наслідки можуть бути тяжкими: руйнування клітин печінки, накопичення жирових відкладень у печінці (жирова дистрофія печінки) або запалення печінки (алкогольний гепатит), цироз чи навіть рак печінки.
ПІДТРИМУЙТЕ ЗДОРОВУ ВАГУ. Якщо у вас ожиріння або навіть трохи надмірна вага, вам загрожує ожиріння печінки, яке може призвести до неалкогольної жирової хвороби печінки.
ХАРЧУЙТЕСЯ ЗДОРОВО. Уникайте висококалорійної їжі, насичених жирів, рафінованих вуглеводів (як-от білий хліб, білий рис і звичайні макарони) та цукру. Їжте клітковину, яку ви можете отримати зі свіжих фруктів, овочів, цільнозернового хліба, злаків. Також їжте м’ясо (але обмежте кількість червоного), молочні продукти (нежирне молоко і невелику кількість сиру) та жири («хороші» мононенасичені та поліненасичені жири, як-от рослинні олії, горіхи, риба). І не забувайте пити достатньо води.