Субота, 27 Квітня 2024 р.
29 Лютого 2024

МЕТЕОЗАЛЕЖНІСТЬ: ЯК ПЕРЕЖИТИ ПЕРЕПАДИ ПОГОДИ

За підрахунками фахівців, майже половина населення Землі страждає від різних захворювань, які загострюються при зміні погоди. І чим старшою стає людина, тим більший у неї ри­зик потрапити в цю половину і зі­ткнутися з метеозалежністю.

МЕТЕОЗАЛЕЖНІСТЬ: СИМПТОМИ І ЛІКУВАННЯ

Щоб розібратися, чому ми так болісно переносимо зміну погоди, треба згадати, що відбувається в цей час у навколишньому світі. А в ньому відбувається:
– зниження або підвищення атмо­сферного тиску,
– зміна температури,
– зміна вологості,
– зміна вмісту кисню в повітрі.
Усе це призводить до того, що в нас стрибає артеріальний тиск, і ми або звалюємося з мігренню, або ходимо як зомбі. У нас можуть починатися проблеми із суглобами і диханням – усе це симптоми метеозалежності.
Повний перелік проблем зі здоров’ям дорівнює медичній енциклопедії. Тому що метеочутливість означає загострення вашого, саме вашого основного захворювання. І немає універсальної таб­летки, яка б допомогла усім від усіх цих хвороб.

ЯК ПОЗБУТИСЯ МЕТЕОЗАЛЕЖНОСТІ

Але ось знизити гостроту симптомів завжди можливо.
І тут поради для лікування метеозалежності будуть досить універсальними. Наш організм на 90% складається з рідин. І від якості рідин (крові, лімфи, тканинної та спинномозкової рідин) та стану їхніх оболонок і залежить, як ви будете себе почувати при зміні погоди.

КРОВ І СУДИНИ

Уникайте зневоднення. Чим густіша ваша кров, тим повільніше вона переносить кисень до клітин. І тим більші напади втоми й болю, які викликані гіпоксією, кисневим голодуванням вашого тіла.
Не куріть при зміні погоди, якщо ви таке робите. Це звужує судини, і вам буде тільки гірше.

ТРЕНУЙТЕ СУДИНИ

Контрастний душ, загартовування в розумних межах призводять до того, що ваші судини зберігають еластичність і здатні легше підлаштовуватися під зміну тиску та складу повітря.

ДИХАЙТЕ СВІЖИМ ПОВІТРЯМ

Якщо відчуваєте, що засинаєте, це може бути ознакою не тільки зниженого тиску, але й гіпоксії. Тому вам потрібне свіже, багате на кисень повітря. Підіть
гуляти або відчиніть вікно. Сон при гіпоксії викличе тільки посилення головного болю.

ЗВОЛОЖУЙТЕ ПОВІТРЯ

Якщо відчуваєте, що повітря занадто сухе, поставте зволожувач поруч із собою. При неможливості це зробити промивайте ніс, щоб уникнути пересихання слизової.

ЗМЕНШІТЬ СПОЖИВАННЯ СОЛІ

Відмовтеся від оселедця, гострих ковбас і приправ хоча б на той час, поки змінюється погода. Надлишок солі в ор­ганізмі означає спрагу. І та вода, яку ви п’єте, не йде вам у кров, а витрачається на те, щоб вивести сіль через нирки.
А оскільки нирки не справляються з цим швидко, то ви набрякаєте. Набряклі тканини перетискають судини і підвищують тиск. Коло замкнулося. Здрастуй, кисневе голодування!

НОРМАЛІЗУЙТЕ ТИСК

Знайте свій нормальний тиск. Придбайте тонометр, якщо погано переносите зміну погоди. Помилка в прийомі таблетки не від того тиску може коштувати навіть життя. Чи знаєте ви, що чай каркаде і зелений чай мають дивовижну здатність підвищувати еластичність стінок судин? А це так. Якщо йдеться про каркаде, то важлива міцність заварки: він повинен бути синяво-фіолетовим, як марганцівка.
Існують й інші трав’яні чаї, які нормалізують стан судин. Але щодо них краще порадитися з фахівцями.

ЗНАЙТЕ І ЛІКУЙТЕ СВОЄ ОСНОВНЕ ЗАХВОРЮВАННЯ

Підвищений внутрішньочерепний тиск, астма, діабет, ревматизм і так далі – якщо ви будете просто глушити напади болю, але не будете лікуватися, то довго не проживете. Жоден цитрамон не врятує, якщо у вас глікемічний шок, а ви не знали.
Тому, якщо помітили, що в останні місяці погано реагуєте на погоду, вам до лікаря.

ВЕДІТЬ ЩОДЕННИК

Помічайте, що і при якій погоді відчували, які ліки допомогли, а які – ні. Тоді при наступних схожих обставинах зустрінете проблему у всеозброєнні.

А ОСЬ ЧОГО РОБИТИ НЕ ВАРТО

Не варто дивитися на прогнози погоди заздалегідь. Нічого, крім неврозу, це не принесе. Хоча ні, може принести. Ви можете отримати психосоматичні симптоми або посилення слабких реальних симптомів, якщо будете налаштовувати себе заздалегідь. Простіше знати свої особливості та приймати ліки тільки в тому разі, якщо справді недобре.